JAN HELGE ANDERSEN DøMT FOR BANEHEIA-DRAPET – RETTEN UTELUKKER VIGGO KRISTIANSEN FRA åSTEDET

– Retten er sikker på at Jan Helge Andersen var alene på åstedet. Retten er ikke i tvil om at det var han som drepte Lena etter at han hadde utsatt begge jentene for seksuelle overgrep, sa tingrettsdommer Tor Christian Carlsen under domsavsigelsen tirsdag ettermiddag.

Den enstemmige dommen er i samsvar med aktors påstand og tilsynelatende godt samsvarende også med påtalemyndighetens forståelse av bevisene i Baneheia-komplekset: 

Retten ser i praksis helt bort fra Andersens forklaring om Baneheia-drapene og om Viggo Kristiansens rolle, siden den i liten eller ingen grad understøttes av de øvrige bevisene i saken.

– Jeg tar betenkningstid, svarte Jan Helge Andersen på spørsmålet om han vil anke dommen. 

Gjennom det to og en halv timer lange rettsmøtet forholdt Andersen seg nokså uttrykksløs.

Overrasket og skuffet

Andersen var forberedt på alle mulige utfall, men fant det tøft å motta dommen, ifølge forsvarer, advokat Celine Krogh Fornes.

– Han er overrasket over resultatet og naturligvis skuffet. Det er naturlig at han ønsker å gå gjennom dommen i ro og fred før han tar endelig beslutning om veien videre, sier hun til NTB.

Han er også dømt til å betale hver av foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen (10) 650.000 kroner i oppreisning. Beløpet er noe lavere enn bistandsadvokatene deres antydet da kravet ble fremmet.

– De er veldig fornøyd med å være ferdig og håper de nå er helt ferdig med saken, sier bistandsadvokat Audun Brækhus til NTB.

På spørsmål om foreldrene nå oppleve å ha fått endelig svar på hva som skjedde med datteren deres, medgir han at de opplever det som forvirrende.

– De har levd med én sannhet, og nå har de hørt gjennomgangen av bevisene. Det er klart at dette har vært en stor belastning for dem, sier han.

Lovens strengeste straff

Andersen er dømt til to års fengsel, som er det han maksimalt kunne dømmes til. Lovens strengeste straff i 2000 var 21 års fengsel. Siden han allerede har fått 19 års fengsel for ett av Baneheia-drapene, var han dermed bare to år fra å nå lovens maksimum.

Bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) var på badetur i det idylliske friluftsområdet Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000 da de ble lokket med til et avsidesliggende og tilvokst område. Her ble de voldtatt, drept og skjult i terrenget.

Andersen har forklart at det var den tidligere kameraten Viggo Kristiansen som var initiativtaker, pådriver og den aktive part gjennom hele hendelsesforløpet. Forklaringen passet godt inn i bildet aktoratet tegnet av den dominerende og temperamentsfulle Kristiansen og makten han hadde over den stille og forsagte Andersen.

Da Kristiansen – etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel – ble endelig frifunnet i 2022, var det ikke bare de tekniske bevisene som ble forkastet, men også Andersens forklaring. 

De sentrale bevisene

Carlsen påpekte at forklaringen til Andersen gjentatte ganger er endret på flere sentrale punkter. Han mener den framstår som «en tilpasset historie», som vanskelig lar seg forene med de øvrige bevisene i saken: 

* Nye DNA-analyser viser funn av biologisk materiale fra Andersen på begge jentene. Funnene er forenlige med at de stammer fra overgrep. Det er derimot ikke gjort funn av DNA som knytter Viggo Kristiansen verken til åstedet eller til handlingen, påpekte dommerne.

* Teledata er i realiteten et utelukkelsesbevis for Kristiansens del, ifølge aktor. Retten slutter seg til denne vurderingen og anfører at det bare er teoretiske muligheter for at telebeviset ikke utelukker ham fra åstedet på gjerningstidspunktet. Det har ikke vært mulig å gjøre målinger som tilsier at Kristiansens telefon eller simkort var på åstedet.

* Spesielt to vitner har forklart seg motstridende til Andersens forklaring, blant annet et vitne som sa at sykkelen til Kristiansen ikke var parkert der Andersen hevder. Det spesielt sykkelinteresserte vitnet oppholdt seg på dette stedet og er sikker på at han ikke så sykkelen der.

Meling: Kristiansen renvasket

– Den kanskje viktigste setningen for Kristiansen er at retten klart gir uttrykk for at retten ikke er i tvil om at Andersen var alene i Baneheia den 19. mai, 2000. Retten utelukker altså at Kristiansen kan ha vært med på drapene, skriver advokat Brynjar Meling til NTB.

Han har vært Kristiansens bistandsadvokat i forbindelse med den nye straffesaken mot Andersen.

– Dette er historisk sett den sterkeste formuleringen som er blitt Kristiansen til del, og som ikke bare innebærer at Kristiansen er frifunnet, men at han nå er fullstendig renvasket, skriver advokaten.

Statsadvokat Johan Øverberg kaller dommen mot Jan Helge Andersen «klar og tydelig, i og for seg knusende». Han poengterer spesielt at retten ikke legger Andersens forklaring til grunn.

– Påtalemyndigheten er fornøyd med at tingretten har fulgt vår argumentasjon og vår vurdering av bevis, både knyttet til teledata, DNA og vår vurdering av forklaringen til Jan Helge Andersen, sier Øverberg til NTB.

   

2024-07-02T13:47:41Z dg43tfdfdgfd