ADVARER NORDMENN På EUROPA-FERIE: – HøY SMITTEFARE

Advarer nordmenn på Europa-ferie: – Høy smittefare

Det sirkulerer flere luftveisinfeksjoner for tiden. Kikhoste er en av sykdommene som sender mange under dynen for tiden.

Bergensavisen omtalt saken først.

Smittefaren er høy

Norge har i løpet av våren og sommeren hatt den største kikhoste-epidemien på mange år. I juni fikk 752 personer i Norge påvist kikhostebakterien.

Dette advarte flere eksperter om tidligere i år. Da slo flere leger alarm om konsekvensene av at få vaksinerer seg på ny som voksne.

Smittevernoverlege i Bergen, Marit Voltersvik, sier til BA at de ser tegn på at det har vært et kraftig utbrudd, og at det ikke er over ennå.

Hun advarer de som skal på ferie til Europa, om at smittefaren høy i flere land nå – om man ikke har oppfrisket vaksine.

Les også: Kikhoste

Les også:

Les også: Ny lungekreft-behandling: – Resultatene er enestående

De som er mest utsatt for kikhoste er barn og ungdommer i alderen syv til nitten år. Det samme gjelder smitte med mycoplasma pneumoniae, ifølge Voltersvik.

Les også: Sommersyke

Denne sykdommen er, i likhet med kikhoste, mer utbredt i sommer enn på lenge.

Det er også en del tilfeller av rhinovirus, altså vanlig forkjølelse, for tiden, ifølge overlege ved Mikrobiologisk avdeling ved Haukeland sykehus, Øyvind Kommedal.

Les også:

Les også: Reagerer på nye medisintall: – Svært bekymringsfullt

Kikhoste, mycoplasma, korona og forkjølelse sender mange under dynen i sommer. Foto: Gorm Kallestad (NTB)

Korona på vei opp

I tillegg til kikhoste og mycoplasma er det også en økning i smittetallene for koronaviruset etter seks måneder med lavt nivå.

Voltersvik minner om at det er normalt at folk også er syke om sommeren, og oppfordrer folk til å vaske hendene og ha god hostehygiene.

– Jeg synes folk har blitt veldig sløve med å vaske hendene. Vi trenger ikke å holde på så ekstremt som under korona, men alle bør vaske hendene når de kommer inn utenfra, før måltider og etter toalettbesøk – slik barnehagebarna gjør, mener Voltersvik.

Les også:

Les også: Brukes i tannkrem og matvarer: Kan føre til hjerteinfarkt og hjerneslag

2024-07-03T12:17:49Z dg43tfdfdgfd