STøRE OG AP Må SNU I INNVANDRINGSPOLITIKKEN – FøR DET ER FOR SENT

Støre og Ap må snu i innvandringspolitikken – før det er for sent

De som er overrasket over valgresultatet i Frankrike har ikke fulgt med i timen. Over Europa går det nå et høyreradikalt spøkelse. Årsaken er innvandring.

Ytre høyre er på frammarsj i Europa. Vi så det under valgene til Europaparlamentet, og nå sist ved første runde av det franske parlamentsvalget. Mange uttrykker sjokk og vantro over det som skjer, men det er det ingen grunn til.

Denne politiske utviklingen har foregått over lengre tid, og har vært forståelig for alle som har hatt øynene åpne.

Store deler av Europas opprinnelige befolkning føler seg marginalisert, misforstått og behandlet som annenrangs borgere. Dette er byborgere og bønder som sliter med konsekvensene av dyr strøm og mange nye reguleringer på grunn av det grønne skiftet. (Og selvsagt på på grunn av krigen i Ukraina).

Folk på landsbygda opplever at myndighetene kutter i servicetiltak som postkontor, i byene blir det stadig vanskeligere for unge mennesker å ha råd til et sted å bo.

HØYREBØLGE: – De som er overrasket over valgresultatet i Frankrike har ikke fulgt med i timen, skriver Anders Magnus. Foto: Ap photo

Innvandringens skyggesider

Det er mange forklaringer til dette politiske skiftet mot ytre høyre. Men i pressen er det generelt lite fokus på den mest opplagte forklaringen: Innvandringens skyggesider.

Over hele Europa opplever folk nå større utrygghet på grunn av økende og voldelig kriminalitet. En kriminalitet som svært ofte har utspring i gjenger som er dannet av og som rekrutterer blant innvandrere og deres etterkommere. Skyting og knivstikking dominerer mediene, men det er også en økning i mindre synlig, men kanskje enda farligere kriminalitet: Klanbaserte, kriminelle nettverk som infiltrerer politi, bankvesen, helse- og omsorgstjenester, skole og sport.

Vi har sett mange slike tilfeller i Sverige, i store deler av resten av Europa skjer det samme.

Les også: Norge bør senke den kriminelle lavalderen til 12 år

De tradisjonelle partiene og politikernes manglende vilje til å gjøre noe med dette problemet oppleves som et svik blant en stadig større del av velgermassen. Politikerne – også her hjemme – er flinke til å peke på fattigdom og trangboddhet som årsak til den økende kriminaliteten, men få er villige til å medgi at rot-årsaken er innvandringen. Og at dersom innvandringen fortsetter vil det bli vanskeligere å knekke de kriminelle gjengene og klan-nettverkene.

Les også: Anders Magnus

Ungdommen går til høyre

Mange observatører har latt seg forbause over at så mange unge mennesker støtter partiene på ytre høyre side. Ungdom skal være radikale og hjertevarme, og ta imot folk fra andre land og kulturer med et åpent og vedkommende sinn.

Men i dag opplever europeisk ungdom at billig, innvandret arbeidskraft truer deres muligheter på arbeidsmarkedet. Og at de ofte ulovlige og uregistrerte innvandrerne holder lønningene nede.

I tillegg har unge mennesker store problemer med å skaffe seg egen bolig, ikke bare i Norge, men i store deler av kontinentet. Da svir det å se at nyankomne fra andre land straks blir bosatt, finansiert blant annet av dine egne skattepenger.

Jeg tror at motstanden mot innvandring er den viktigste årsaken til at ytre høyre-partiene vinner fram i Europa.

Ikke fordi velgerne i utgangspunktet er rasistiske og fremmedfiendtlige, men fordi de ser at integreringen ikke fungerer og at problemene med innvandring bare vokser. Da tyr de dessverre til partier som er både åpent rasistiske og fremmedfiendtlige, fordi de ikke ser noen vilje til endring hos de gamle, tradisjonelle partiene.

Ytre høyre større enn sosialdemokratene

Slik det har skjedd i Tyskland. Der ble ytre-høyre partiet AfD – Alternativ for Tyskland – nest størst under valget til Europaparlamentet, og større enn statsminister Olaf Scholz sosialdemokratiske regjeringsparti.

Så kan man innvende at tendensen var motsatt i Sverige, her gikk Sverigedemokraterna tilbake under Europa-valget. Det skyldes nok delvis skandalene SD selv klarte å stelle i stand før valget, men trolig hovedsakelig at de andre partiene – også Socialdemokraterna – har endret innvandringspolitikk. Men for seint.

Nylig advarte Sverige statsminister Ulf Kristersson Norge mot å gjøre de samme tabbene som han og de andre svenske politikerne har gjort i innvandringspolitikken.

I Norge har Fremskrittspartiet nærmest hatt monopol på å være kritisk til innvandring. Det kan være en av årsakene til partiets framgang på meningsmålingene den siste tiden. Nå ser vi antydninger til små endringer også i de andre partiene.

Unge Høyre, med leder Ola Svenneby i spissen, vedtok på sitt landsmøte nylig et ganske strengt program om innvandring. Foreløpig har de ikke fått særlig støtte fra moderpartiet, snarere tvert om. Men en av partiets nestorer, Kristin Clemet, skrev nylig en kronikk i Aftenposten hvor hun innrømmet å ha tatt feil i innvandringspolitikken og gikk et stykke på vei med å støtte den nye politikken fra Unge Høyre.

Også Aftenpostens egen kommentator Christina Pletten forklarte ytre høyres valgseier i Frankrike slik: «Det er innvandringen, dummen!»

Les også: Raner deg på Vipps – politiet må bare stå og se på

Kan Arbeiderpartiet snu utviklingen?

I Arbeiderpartiet har nestleder Tonje Brenna og stortingsrepresentant Hadia Tajik gått hardt ut mot gjengkriminaliteten og lovet at «Vi skal brekke ryggen på gjengene». Men de våger seg ennå ikke inn på rot-årsaken til den økende kriminaliteten: Fortsatt stor innvandring og manglende integrering.

Mitt håp er at Arbeiderpartiet etter hvert kommer til en slik erkjennelse, og helst før Høyre. For arbeiderklassen, og særlig de unge arbeiderne, er ikke innvandring en velsignelse, men en byrde og et problem.

Dersom Arbeiderpartiet klarer å erkjenne dette i tide, kan det være at partiet kan snu utviklingen og forhindre at det blir forbigått av ytre høyre – slik situasjonen dessverre er i store deler av Europa nå.

2024-07-04T04:55:04Z dg43tfdfdgfd