KRAFTVERK FåR OVERTREDELSESGEBYR FRA NVE

– For lite vann i elva kan påvirke det biologiske mangfoldet negativt. Derfor er brudd på krav om minstevannføringen alvorlig, sier Mari Hegg Gundersen, seksjonssjef for miljøtilsyn ved vassdragsanlegg i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) i en pressemelding.

Stølselva kraftverk ligger i Stølselva i Sunnfjord og ble satt i drift i mai 2020. Kraftverket driftes fortsatt av Småkraft AS, men konsesjonen ble overtatt av Småkraft Green Bond 2, et datterselskap, i 2021. 

Det var i oktober 2023 at Småkraft AS kontaktet NVE etter å ha avdekket bruddet. En kontrollmåling i Stølselva avdekket at minstevannføringen var på 13,7 liter i sekundet. Kravet i konsesjonen er imidlertid 20 liter i sekundet.

NVE mener overtredelsen er en konsekvens av for dårlige rutiner både ved idriftsettelse av kraftverket og i driftsfasen.

–Situasjonen kunne vært unngått hvis det hadde vært gjennomført kontrollmåling av minstevannføringen før anlegget ble igangsatt. Saken er ekstra alvorlig fordi det tok tre år før minstevannføringen i elva ble kontrollert, sier Gundersen.

Vedtaket kan påklages til Energidepartementet innen 19. august, opplyser NVE. 

(©NTB)

2024-07-04T06:39:04Z dg43tfdfdgfd