FøLER SEG INVADERT AV TURISME: – DE ER OVERALT

Føler seg invadert av turisme: – De er overalt

(Lofotposten): Anders Nilsen driver gård med 215 vinterfôra sau på Reppe ved Leknes. De senere årene har han opplevd at turismen har vokst innover både utmark og innmark på gården, som ligger skjermet til på innsiden av Vikvannet inn mot Himmeltindmassivet.

Les også: Nye ferievaner kan bli en gigantisk opptur for Norge

– Villcampere parkerer bilen og slår opp teltet på marka vår eller i beiteområdet. Campingen er én ting, men de må jo gjøre fra seg en plass også. Vi risikerer å få skiten i fôret, og har opplevd at de har brukt sankegardene som do. Hundene våre rullet seg i det, og vi fikk det på støvlene. Det blir ikke noe trivelig arbeidsplass av sånt, sier han.

Les også: Oppstyr rundt den nye stortingslønna: – Hva er dette for noe?!

Etter at sankegardene ble brukt som campingplass og toalett, har Anders Nilsen satt opp strømgjerde. - Det rammer dessverre lokale turgåere som bruker å parkere bilen her, og det beklager jeg. Men jeg ser ingen annen løsning for å holde turistene borte, sier han.

Trodde det var lovlig

Natt til torsdag opplevde han at to utenlandske turister slo opp teltet ved innmarka hans. Bilen hadde kjørt innover en traktorvei et stykke fra den kommunale veien. Lofotposten kontaktet de to turistene, som kom fra Tyskland og Nederland. De beklaget at de hadde slått seg ned på privat område.

– Det så ikke slik ut. Så lenge det ikke var gjerde eller skilt, trodde vi at det var tillatt å campe her, sier de to, som ikke ønsker navn og bilde i Lofotposten.

Les også: Gir Normal skylden for økte priser: – Hårreisende

To utenlandske turister slo opp teltet på innmarka til Anders Nilsen natt til torsdag. De to beklaget, men sa at det ikke så ut som et privat område. Gården til Nilsen ligger i bakgrunnen, og det er ikke første gang han opplever noe slikt.

Anders Nilsen ser ingen løsning på problemet.

– Det er ikke første gangen noen camper der. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg driver mange teiger over et stort område, og å sette opp skilt ved hver eneste innkjørsel blir en umulig oppgave, sier han.

Mye folk i utmarka

Anders Nilsen opplever imidlertid fotturismen gjennom utmarka som det største problemet. Hvert år slipper han 550 dyr med smått og stort i utmarka. Totalt beiter det rundt 2000 sauer og lam i Himmeltindmassivet.

Les også: Politiet advarer: – Blir du tatt, så blir du anmeldt

– Det kommer stadig grupper med turister gående. Dyra blir jaget, sauene kan bli skilt fra lammene sine, og vi opplever stadig at portene til utmarka står åpne slik at dyra kommer inn på innmarka, sier han.

For noen år tilbake tillot han The Arctic Triple å legge løpstraseen gjennom utmarka ved gården. Men problemene for beitedyra ble for store, og nå er løypa lagt om.

– Men den gamle løpstraseen ligger fremdeles ute på nett, og turister følger den, sier Nilsen.

Les også:

Les også: Kjørte utrykning: – Bobilene flyttet seg ikke

Frykter utviklingen

Kristian Nashoug i The Arctic Triple sier at det er beklagelig at Anders Nilsen opplever ulemper som følge av løpet.

– Så vidt jeg kjenner til, har vi slettet den gamle traseen fra nett. Vi ønsker ikke å være en ulempe for bøndene, sier han.

– Men kan turoperatører og andre ha kopiert løpstraseen og anbefalt den for turister?

– Det vet jeg ingenting om, sier han.

Anders Nilsen frykter at noen langt utenfor Lofoten tjener gode penger på å veilede turister utenfor allfarsvei.

– Det finnes apper hvor turister betaler en sum i måneden for å få tips til turer og gratis overnatting på alt fra dyrka mark til kirkegårder, sier Nilsen, som selv var inne på en av appene.

– Det første jeg så var tips om gratis overnatting i veikanten på Vikeinangen, midt i beiteområdet vårt. Jeg begynner å se ganske mørkt på hvordan dette utvikler seg, sier han.

2024-06-22T22:20:26Z dg43tfdfdgfd