SPARTE 50.000 KRONER På SJEKK AV VETERINæRPRIS

Sparte 50.000 kroner på sjekk av veterinærpris

Hunden Bella fikk en stor kul på høyre side av magen, og eieren Henrik måtte til veterinær. Der fikk han et pristilbud på 80.000 kroner fra én aktør og 30.000 kroner fra en annen, melder NRK Nyhetsmorgen.

Til Nettavisen sier Den norske veterinærforening at de anbefaler dyreeiere å be om prisoverslag.

Har tatt stikkprøver

NRK-redaksjonen har tatt stikkprøver og funnet ut at det kan være flere tusen kroner å spare for eiere av kjæledyr. De har undersøkt priser både hos landsdekkende dyresykehus og mindre aktører.

I tilfellet Bella var det et landsdekkende dyresykehus som ville ta operasjonen for 80.000 kroner. Prisen var inkludert operasjon, overnatting og oppfølging av eventuelle komplikasjoner.

Les også:

Les også: Frivillige i Dyrebeskyttelsen Norge hjalp over 5000 dyr i nød i 2023

– Må få dekket kostnadene

Hilde Røssland, leder av Smådyrpraktiserende veterinærers forening, sier til NRK at det er naturlig med prisforskjeller. På sine nettsider skriver Den norske veterinærforening at veterinærtjenester ikke er dyre sammenlignet med tilsvarende yrker.

Camilla Larsen, fagsjef i Den norske veterinærforening, opplyser til Nettavisen at veterinærene fastsetter sine priser basert på kostnader for utstyr, medisiner, lokaler, og personell og etterutdanning og kompetanse.

– Større klinikker med avansert utstyr og personale tilgjengelig hele døgnet vil ofte ha høyere priser enn mindre klinikker med mindre avansert utstyr og ingen døgnkontinuerlig vakt, skriver hun i en e-post.

– Be om prisoverslag

– Vi anbefaler dyreeiere å be om et prisoverslag, og en forklaring på hva som inngår i behandlingen før man samtykker til behandling, da dette kan variere fra klinikk til klinikk, fortsetter hun.

Den norske veterinærforening peker videre på forskjellen mellom veterinærtjenester og helsetjenester for mennesker:

– Humane tjenester finansieres av staten og kan dermed oppfattes som rimelige når eier kun ser på egenandelen de betaler for tjenesten, mens helsetjenester for dyr ikke mottar noen støtte fra staten. I motsetning til menneskelige helsetjenester, er veterinærtjenester også momsbelagt med 25 prosent.

Les også: Finland starter vaksinering mot fugleinfluensa – FHI gjør vurdering

2024-06-27T08:02:56Z dg43tfdfdgfd