SPIONSIKTET HADDE TILKNYTNING TIL ARBEIDERPARTIET

Mannen ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker. 

Han har verv i et lokallag i Oslo Arbeiderparti sammen med sentrale profiler i partiet. 

– Saken er under etterforskning, og jeg har ikke noen kommentarer, sier leder i Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen til NTB.

Overfor VG kommenterer Jacobsen mer utfyllende:

– Han har deltatt i dette partilaget i en tid, men ikke hatt noen fremtredende tillitsverv noe sted i Oslo Ap, sier han til VG.

Nekter straffskyld

PST mener at mannen hadde opplysninger som var tiltenkt kinesisk etterretning, men vil ikke gå nærmere inn på hvilke opplysninger det er snakk om. Han ble pågrepet på Oslo lufthavn etter en reise til Kina, hvor han tidligere har studert. 

– Han nekter straffskyld og for å ha vært agent for Kina. Han begjærte seg løslatt i retten, og det blir naturlig at vi vurderer å anke kjennelsen, sier mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til NTB.

NTB har rettet flere spørsmål til Arbeiderpartiet om saken. 

– Vi har ingen kommentar til en pågående politietterforskning, skriver kommunikasjonssjef Emma S. Giskås i Arbeiderpartiet i en epost. 

Heller ikke partileder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å kommentere saken. 

– Vi henviser alle spørsmål om denne saken til PST, opplyser Statsministerens kontor. 

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) henviser til partikontoret i saken. 

– Kjenner ham fra forskjellige miljøer

Da politiadvokat Thomas Blom i PST møtte pressen etter fengslingsmøtet, kommenterte han ikke den politiske tilknytningen direkte. 

– Vi er klar over at dere vil finne ut at han er ganske kjent og kjenner ham fra forskjellige miljøer. Det er ikke riktig av meg å gå ut med sånne opplysninger nå, sa Blom til NTB. 

– Vedkommende har beveget seg i bestemte kretser. Har det noe sammenheng med siktelsen eller den tilgangen vedkommende kan ha hatt? 

– Jeg tror jeg skal la være å kommentere det nå, sier Blom. 

 

(©NTB)

2024-07-02T13:17:36Z dg43tfdfdgfd