SPIONSIKTET NORDMANN SENDTE MELDINGER TIL NETTAVISENS KINA-SPALTIST

Spionsiktet nordmann sendte meldinger til Nettavisens Kina-spaltist

Mandag ble en nordmann i 30-årene pågrepet og siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina.

– Han har vært aktiv på Facebook, og sendt meg mange meldinger der, sier Torbjørn Færøvik til Nettavisen onsdag.

Færøvik har skrevet 12 bøker om Kina og India, i tillegg til å ha skrevet flere Kina-kritiske kommentarer som spaltist for Nettavisen. Forfatteren ble svært overrasket da han fikk høre hvem politiet hadde pågrepet på Gardermoen mandag.

Den nå spionsiktede nordmannen kontaktet Færøvik for noen måneder siden, og spurte om forfatteren ville skrive en artikkel om Kina for et Ap-partilag.

– Så jeg skrev en kritisk artikkel, som jeg pleier å gjøre, og han takket for det. Han var helt normal og vennlig. I ettertid har han også kontaktet meg ved et par anledninger på Facebook, for å spørre om et eller annet når det gjelder Kina. Jeg har aldri tenkt over aktiviteten hans som mistenkelig. Jeg får jo forespørsler om Kina hele tiden, sier Færøvik.

EKSPERT: Færøvik mener Norge blir et mer og mer interessant spionasjemål for Kina. Foto: Kagge Forlag

Den nå spionsiktede nordmannen sa til forfatteren at Kina-interessen hans ble vekket etter et to timer langt foredrag Færøvik holdt ved en skole mannen i 30-årene gikk på.

– Hvis det er sånn at han er en spion, så illustrerer det at Kina arbeider på veldig mange nivåer. I dette tilfellet har de i så fall ønsket å få innpass i det norske politiske miljøet, gjennom det største regjeringspartiet.

Tror det er flere spioner i Norge

Færøvik mener Norge blir et mer og mer interessant spionasjemål for Kina.

– Kina har rotet seg inn i et hjørne som det tar lang tid å komme seg ut av. De har blitt uvenn med Europa, og de har et økende behov for å spionere og kartlegge det som skjer i Europa, særlig fordi de får stadig mer å gjøre med andre land, gjennom for eksempel handel og utveksling, sier Færøvik.

Les også: Spionsiktet hadde direkte kontakt med kinesisk etterretning

Han mener de viktigste spionasjemålene i Norge er vår forsvarsteknologi, norske våpenprodusenter som Kongsberggruppen, og forskningsmiljøer der man utforsker forsvar og ny teknologi, som ved NTNU.

– Vi er en aktør i Arktis, som Kina blir stadig mer interessert i. Dermed ligger alt til rette for at Norge blir et mål for økende kinesisk spionasje og cyberangrep, ikke minst.

– Tror du det er flere spioner i Norge akkurat nå?

– Ja, det er det helt sikkert. De er bare ikke oppdaget. Vi må gå ut ifra at det er mange, sier Færøvik.

Les også: Eks-spiontopp: – Kina jobber langsiktig mot kilder i Norge

Historikeren skryter av måten PST og Etterretningstjenesten jobber på, når det gjelder årvåkenhet overfor trusler fra for eksempel Kina.

– De har vært på ballen i mange år. Samtidig virker det som at man i de politiske miljøene har vært veldig troskyldige, også i Arbeiderpartiet. De har hatt en veldig tvetydig og uklar holdning til Kina. Alvoret har ikke sunket inn, men hvis denne spionsaken kan bidra til større årvåkenhet så er det bra, selv om denne oppvåkningen har kommet for sent, sier Færøvik.

– Ingen skrupler med å drepe folk

– All respekt for Kinas folk og kultur, men Kina er et helt totalitært samfunn, hvor formålet er å trygge makten til kommunistpartiet. For regimet er alt lov i kampen for å sikre makten. Sånn har det vært siden 1950, og i 4000 år før det. Det er en av grunnene til at jeg alltid har vært hakket mer kritisk til Kina enn mange andre, sier Rasmus Hansson (MDG) til Nettavisen.

KRITISK: Stortingsrepresentant Rasmus Hansson mener man skal være forsiktig når man omgås Kina. Foto: Annika Byrde (NTB)

– Regimer viser igjen og igjen at de har null skrupler med å drepe folk og bryte avtaler straks de har interesse av det, legger Hansson til.

Erik Stephansen: Det siste Støre trengte nå var en spion i fanget

Han mener Norge må være svært forsiktig med å basere seg på et tillitsfullt forhold til et sånt regime.

– Det er ille at norske regjeringer har latt seg true til taushet om Kinas overgrep mot eget folk og trusler mot andre land, av hensyn til norske handelsinteresser. Det er umoralsk, og usolidarisk overfor både Kinas eget folk og andre folk som Kina undertrykker eller truer. Til syvende og sist er slik unnfallenhet farlig for oss selv, sier Hansson.

Laksens interesse

Han presiserer at han er tilhenger av å kommunisere og prøve samarbeid med alle land.

– Men det må skje på basis av en realistisk og tydelig holdning til hva de man samarbeider med står for. Der synes jeg Norge har sviktet, i laksens interesse. Jeg mener Norge må tilby Kina et rasjonelt og konstruktivt forhold, basert på at vi sier høyt og tydelig hva vi mener om hva regimet gjør, uavhengig av hva kinesiske ledere liker å høre, sier den tidligere MDG-lederen.

Norges handelsforhold til Kina er kanskje grunnen til at nordmenn lar seg forskrekke av den nye spionsaken. Hansson mener Norges forhold til Kina er langt mer problematisk nå enn for et par tiår siden.

– De har gått fra å være et ganske selvsentrert land, til å åpenlyst bygge en global posisjon for å få innflytelse over andre land, inklusive Norge. Til det bruker de alt fra rå makt til handel, teknologi og råvarer, sier han.

Når vi kjenner det kinesiske regimets grunnholdning må Norge bli mer forsiktige og restriktive i samhandlingen med Kina. Den norske regjeringen må begynne med å ta bladet fra munnen om det Kina gjør mot tibetanere, uigurer, Hong Kong og egen befolkning, mot naboland og ikke minst med sin støtte til Russlands krig mot Ukraina, mener Hansson.

– Kineserne forstår svakhet, og utnytter den med en gang. Men de forstår også fasthet. Jeg tror Norge kan utvikle en vel så ryddig og effektiv sameksistens med Kina ved å være klare på hva vi mener og hvem vi støtter.

– Vi lever dessverre i en tid hvor det blir viktigere å velge riktig side. Norge må legge bort drømmer om handelsavtale, og heller ta tydelig side for det demokratiske Taiwan og andre som trenger verdens støtte mot kinesisk undertrykkelse, konkluderer Hansson.

2024-07-03T19:53:59Z dg43tfdfdgfd