XI OG PUTINS «STRATEGISKE PARTNERSKAP» KAN SETTES På PRøVE I KASAKHSTAN

Ledere fra Kina, Russland og land i den globale sør samles i Kasakhstan for det årlige møtet i Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

Samtidig er det blitt en arena for Kinas og Russlands konkurrerende ønsker om å utøve innflytelse i Sentral-Asia, skriver The Guardian.

Kinas president Xi Jinping ankom Astana på tirsdag for et femdagers statsbesøk til Kasakhstan og Tadsjikistan.

For elleve år siden lanserte Xi, under et statsbesøk til Kasakhstan, Kinas omfattende utviklingsprosjekt der de har investert nesten ti milliarder dollar i Kasakhstan alene siden 2013, ifølge China Global Investment Tracker.

Investeringen er en del av Kinas initiativ for å vise Sentral-Asia om at de kan hjelpe landene til å utvikle seg utenfor Russlands skygge, ifølge The Guardian.

– Nøkkelen til vellykket eksistens

– Krigen i Ukraina har vist de sentralasiatiske landene at diversifisering av deres bånd med verden er nøkkelen til deres vellykkede eksistens i regionen, sa Temur Umarov, ved Carnegie Russia Eurasia Center.

Umarov mener at forsøkene til de gamle sovjetrepublikkene på å de-russifisere seg har tatt fart etter Russland invaderte Ukraina.

Xi og hans russiske motpart, Vladimir Putin, har lagt vekt på å vise seg som en motpart til USA geopolitikk.

– SCO sender en melding til den vestlige verden om at det er mange forskjellige stemmer fra de fremvoksende økonomiene som må høres og representeres, sier Zhou Rong, en seniorforsker ved Renmin University i Beijing, til statlig kinesisk TV.

Se video: Flokket seg rundt Putin

Testet forholdet

Likevel har det vært diskutert om forholdet mellom Xi og Putin er blitt testet av Putins nylige besøk til Nord-Korea. Putin signerte en gjensidig sikkerhetspakt med Kim Jong-un, en avtale som Kina frykter kan styrke oppfatningen av en kald krig og skade Beijings innflytelse i Øst-Asia.

De siste månedene har rollen Sentral-Asia spiller i å lette flyten av varer fra Kina til Russland kommet under lupen. Kinesisk eksport til Kirgisistan økte fra 7,5 milliarder dollar i 2021 til nesten 20 milliarder i 2023. Mange av varene skal kun ha hatt et midlertidig stopp her før de har blitt fraktet videre til Russland, ifølge China-Russia Report.

Analytikere sier at land som Kirgisistan vil være upåvirkelig for vestlig press for å stoppe denne handelen. Å ikke ha gode relasjoner med Kina er noe som er helt utelukket i regionen, ifølge Niva Yau, ved Atlantic Council.

– Fundamentalt forskjellig

SCO ble først etablert som «Shanghai Five» i 1996, og var opprinnelig et forum for de grunnleggende medlemmene, Kina, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan og Tadsjikistan, for å rydde opp i grensekonflikter. Siden den gang har medlemskapet og omfanget utvidet seg til å inkludere land så forskjellige og gjensidig uenige som India, Pakistan og Iran. I år forventes det at Belarus vil bli ønsket velkommen.

På tross av størrelsen diskuteres gruppens relevans. Indias nylig gjenvalgte statsminister, Narendra Modi, forventes å hoppe over toppmøtet, til tross for at han planlegger å besøke Moskva neste uke for å møte Putin.

– SCO består av land som har fundamentalt forskjellige syn på nesten alt. Det er nesten umulig å forestille seg hva som ville være et scenario som kunne få India og Pakistan til å legge bort sine problemer og sin gjensidige konflikt til fordel for noe annet, sier Umarov.

India og Kina har et tilsvarende anstrengt forhold. Modis tur til Russland sees på som et forsøk på å sikre at Indias forhold til Russland ikke blir truet av Russlands dypere bånd med Kina.

2024-07-03T17:20:38Z dg43tfdfdgfd