DISSE RETTIGHETENE HAR DU I SOMMERJOBBEN

Sommeren er i gang og flere arbeidsplasser rundt om i landet har begynt å ta imot vikarer for sommeren. For mange unge er dette kanskje det første møtet med arbeidslivet.

– Da er det viktig å vite hva du har krav på og hva du bør passe på, sier seniorrådriver Goran Scekic i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

Lønn og overtidsbetaling

I Norge finnes det ingen lovfestet minimumslønn, men flere arbeidsforhold er regulert av tariffavtaler med timelønnssatser. Timelønnene vil variere fra yrke og alder, forklarer Scekic i YS.

– Er du over 18 år bør du for eksempel ha en timelønn på minimum 159,34 kroner, ifølge tariffavtalene. Er du under 18 år vil timelønna være 10 til 30 prosent lavere i noen bransjer, men du kan forhandle om mer i timelønn enn hva minstesatsene viser, sier seniorrådriveren.

Tariffavtalene regner 37,4 timer som en arbeidsuke, og ifølge arbeidsmiljøloven skal man ikke jobbe mer enn 40 timer hver uke.

Jobber du mer enn det, har du krav på overtidstillegg som er minimum 40 prosent av timelønna for hver time med overtid. Det gjelder også om det ikke er spesifisert i arbeidsavtalen, påpeker Scekic.

Samtidig har man som sommervikar rett til betalt opplæring. 

Scekic anbefaler også unge arbeidstakere om å undersøke om de opparbeider feriepenger fra sommerjobben. Disse kan man få utbetalt når man er ferdig med arbeidsforholdet.

Arbeidskontrakt

Scekic vektlegger at alle har rett til en skriftlig arbeidsavtale. Dette gjelder også om ansettelsesforholdet kun varer i en kort periode.

– Noen arbeidsgivere tror de ikke trenger å inngå arbeidsavtale ved kortere arbeidsforhold, eller deltidsarbeid. Det er feil og i strid med arbeidsmiljøloven, understreker han.

I Norge er det minimum en måned gjensidig og skriftlig oppsigelse av arbeidsforholdet, både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Scekic gjør oppmerksom på dette også gjelder når man ikke har en skriftlig arbeidsavtale.

– Oppsigelsestiden løper fra første månedsskifte etter at du har mottatt eller levert oppsigelsen, forklarer han.

Svart arbeid

Som sommervikar er man pliktig til å betale skatt, og arbeidsgiver skal innhente arbeidstakerens skattekort eller frikort.

Dersom man får tilbud om å jobbe svart, altså uten at det betales skatt av inntekten og uten at arbeidsforholdet rapporteres til myndighetene, burde man alltid takke nei. I tillegg til at det er ulovlig, står man uten rettigheter dersom noe skulle skje.

– Uten et formelt ansettelsesforhold stiller du svakt hvis lønna ikke blir utbetalt og du mister retten til sykepenger, opptjening av pensjon og andre offentlige ytelser, forklarer han.

– Styrker CV-en

Scekic mener at sommerjobben er en god mulighet for unge å teste ut forskjellige yrker, styrke CV-en og få kontakter i arbeidslivet. 

Han minner på at man ved endt arbeidsforhold har krav på en skriftlig arbeidsattest som skal inneholde arbeidstakeres navn, fødselsdato, samt hva slags arbeid man har gjort og lengden på arbeidsforholdet.

Ulovlig kameraovervåking

Ungdomsrådgiver Sindre Hornnes i Landsorganisasjonen i Norge (LO) opplever at mange unge i Norge ønsker å jobbe om sommeren. Samtidig erfarer organisasjonen at ulovlig kameraovervåking av ansatte har blitt en voksende utfordring i arbeidslivet.

Av de 5637 ungdommene som ble besøkt av LOs sommerpatrulje, var det rundt 700 som opplevde brudd av kameraovervåking på arbeidsplassen.

– Ifølge datatilsynet er arbeidsgiver nødt til å informere de ansatte om at det er kameraovervåking på arbeidsplassen, hvordan det brukes, og at opptakene ikke misbrukes til å kontrollere de ansatte, forteller Hornnes.

– Ta kontakt

Hornnes forteller at unge med spørsmål om sine rettigheter i arbeidslivet kan ta kontakt med LOs sommerpatrulje via telefon (416 16 666) eller epost ([email protected]), for å få veiledning.

Videre oppfordrer han unge om å melde seg inn i et fagforbund.

– Da kan man få oppfølging i den situasjonen man står i, sier han.

(©NTB)

2024-07-04T03:53:43Z dg43tfdfdgfd