NY STUDIE VISER AT HIUTTAK AV JERV HAR STøRRE EFFEKT ENN LISENSJAKT

– Når vi koblet sammen dataene, så vi ikke overraskende at tapene av lam i beitelagene økte når tettheten av jerv gikk opp.

Det sier Nina-forsker Inger Maren Rivrud, skriver Nationen.

– I et gjennomsnittlig beitelag med cirka 1200 lam vil en økning i tetthet av jerv på 0,1 flere jerv per 100 kvadratkilometer øke tapet av lam i løpet av sommeren med fire dyr. På samme måte ble tapene redusert når jervetettheten gikk ned, sier Rivrud.

Også effekten av ulike forvaltningstiltak som lisensjakt, skadefelling og hiuttak på lammetapene i årene etter felling, ble undersøkt. Her kom forskerne fram til at hiuttak har en positiv effekt på reduksjon av lammetap.

– Våre modeller viser at tapene av lam gikk ned fra ett år til det neste, og over to år, når tettheten av jerv ble redusert i beitelaget i samme periode. Det samme skjedde der det hadde vært hiuttak av voksen jerv, sammenlignet med beitelag der det ikke hadde vært hiuttak, sier Nina-forskeren.

Forskerne fant ikke at antall jerv felt i lisensjakt hadde effekt på totaltap av lam i beitelagene. Det var heller ingen sammenheng mellom lisensjakt på jerv og endring i de lokale tapene de to påfølgende årene.

(©NTB)

2024-06-24T02:59:14Z dg43tfdfdgfd