STOR SEIER FOR TRUMP, US SC SIER AT HAN HAR IMMUNITET FOR OFFISIELLE HANDLINGER UTFøRT SOM PRESIDENT

USAs høyesterett avgjorde mandag at tidligere presidenter har immunitet mot straffeforfølgelse for handlinger utført innenfor deres offisielle kapasitet, men ikke for private handlinger.

Den siste avgjørelsen fra toppretten har direkte innvirkning på tidligere president Donald Trumps forsøk på å skjerme seg fra kriminelle anklager knyttet til hans forsøk på å omgjøre valgresultatet i 2020.

Immunitet for offisielle handlinger for presidenter

Rettens 6-3-avgjørelse, levert av sjefsjef John Roberts, markerte en historisk første i å anerkjenne eks-presidentens immunitet for offisielle handlinger.

Kjennelsen kom som svar på Trumps anke mot en lavere rettsavgjørelse som avviste kravet om immunitet.

Denne avgjørelsen er viktig ettersom det er første gang siden nasjonens grunnleggelse at Høyesterett eksplisitt har erklært at tidligere presidenter kan være skjermet fra kriminelle anklager i enhver instans.

Høyesterettsdommer John Roberts uttalte, da han kunngjorde kjennelsen,

Grunnloven bestemmer at en president er skjermet fra straffeforfølgelse for handlinger utført innenfor rammen av deres offisielle plikter. Denne beskyttelsen omfatter imidlertid ikke handlinger utenfor dette omfanget.

Hva betyr denne kjennelsen for Trump?

Trump, som stiller mot den demokratiske presidenten Joe Biden i det kommende valget i november, hadde hevdet at han var immun mot straffeforfølgelse fordi hans handlinger for å omstøte valget i 2020 ble utført mens han fungerte som president.

Spesialadvokat Jack Smith motsatte seg dette brede kravet om immunitet, og understreket prinsippet om at ingen er hevet over loven.

Under argumentene i april oppfordret Trumps juridiske team dommerne til å gi «absolutt immunitet» for alle offisielle handlinger som ble tatt i vervet.

De hevdet at uten slik immunitet ville sittende presidenter være sårbare for politisk «utpressing og utpressing» gjennom trusselen om fremtidig rettsforfølgelse.

Den siste kjennelsen betyr i praksis at den høyprofilerte straffesaken mot Trump ikke kommer til rettssak før valget 5. november.

Den politiske og juridiske konsekvensen

Rettens avgjørelse understreker de pågående politiske og juridiske kampene rundt Trump.

Kjennelsen gir sannsynligvis ikke nok tid for spesialrådgiver Smith til å prøve Trump på anklager for føderalt valgundergraving, og for en jury til å komme til en dom før valget.

Føderale påtalemyndigheter har anklaget Trump for å ha presset myndighetspersoner til å omstøte valgresultatet og oppmuntre sine støttespillere til å marsjere til Capitol 6. januar 2021, noe som resulterte i et voldelig angrep.

Trump står også overfor valgundergravingsanklager i delstatsdomstolen i Georgia og føderale anklager i Florida knyttet til oppbevaring av hemmeligstemplede dokumenter etter at han forlot vervet.

Hvis Trump skulle gjenvinne presidentskapet, kan han forsøke å avslutte påtalemyndigheten eller potensielt benåde seg selv for føderale forbrytelser.

The post Stor seier for Trump, US SC sier at han har immunitet for offisielle handlinger utført som president appeared first on Invezz

2024-07-01T16:11:08Z dg43tfdfdgfd