NORGE HAR I NYERE TID ALDRI HATT EN UDUGELIG REGJERING

Norge har i nyere tid aldri hatt en udugelig regjering

(Bygdeposten): En udugelig regjering? I hvert fall ikke så lenge jeg kan huske.

Det er ikke slik at Jonas Gahr Støre er uskikket til å være statsminister, uansett om en del ministre har måttet gå. Dagbladet hadde forleden dag trillet terning, som det heter og gitt hver og en av statsrådene og statsministeren selv et terningkast. En av de som kom best ut var forsvarsminister Bjørn Arild Gram. Med den sikkerhetspolitiske situasjonen som er nå, og med den enorme tverrpolitiske viljen det er for å satse på forsvaret, er det ikke så rart at han står fram som en vinner.

Og når utenriks står så høyt på dagsordenen med krig i Ukraina og på Gaza, er det ikke merkelig at Barth Eide scorer flere poeng enn en bistandsministeren.

Knut Bråthen, ansvarlig redaktør i Bygdeposten. Foto: Bygdeposten

Noen tror at politikere har mye makt. At det ikke nødvendigvis er sant, er Italia et godt eksempel på. Jeg elsker Italia. De har blant annet gode veier og togene går, selv om regjeringer kommer og går. Stikkordet er byråkratiet. Det jobber uavhengig av skiftende regjeringer.

Det er en grunn til at finansministre i Norge stort sett sier det samme uansett hvilket parti de kommer fra.

Årsak: byråkratiet sitter med mye makt. Om Norge ikke hadde en regjering de neste åtte ukene, ville ikke ting stoppet opp. Det ville blitt utført haugevis av tjenester i dette landet likevel.

Les også: Regjeringen fjerner seg fra folket: – Helt absurd

Det viktigste dokumentet hvert år er statsbudsjettet og det som skjer når det blir revidert noen måneder seinere. Så er det tidvis noen nye lover. Statsråder må svare på spørsmål og det lanseres noen nye forslag, men uavhengig av dette jobber byråkratiet på. Når ekspertene i finansdepartementet sier til statsråden hvor mye penger de har til disposisjon, er det sjelden at rammen økes mye.

Det er derfor de ikke slenger på en milliard her og en milliard der selv om det ropes på mer. Norge har jo disse pengene, men de brukes likevel ikke.

Byråkratiet er sterkt og de er ikke gode å kjempe mot. Det er mye makt i de kretsene. De grå eminenser styrer mer enn vi aner. De som husker den hysterisk morsomme komiserien «Javel, statsminister» kan ane hvordan verden fortoner seg i det virkelige liv.

Les også: Nå kopierer eliten Sophie Elise

Politikk er ingen enkel sak. Det er mange hensyn som skal veies opp mot hverandre. Tage Erlander – den svenske landsfaderen var bekymret for de «stigende forventningers misnøye». Med andre ord; jo bedre vi får det, jo mer krever vi.

De som døde for bare 20 år siden kunne neppe forestilt seg hvordan vi har det i dag. Vi har aldri hatt en skikkelig dårlig regjering i nyere tid. De andre har – heldigvis for dem – regjert i tider da farvannet har vært mye smulere enn i dag.

2024-06-23T13:58:45Z dg43tfdfdgfd