SVENSK STORAVIS MENER SVERIGE BøR BE NORGE OM UNNSKYLDNING

Svensk storavis mener Sverige bør be Norge om unnskyldning

«Sverige har lenge vært en stolt eksportnasjon», står det i en lederartikkel i svenske Expressen torsdag.

Videre legges det ut om hvordan nabolandet vårt har en lang tradisjon for eksport av blant annet metall og tre, før det pekes på at Sverige de siste årene har eksportert noe helt annet. «Vold, eksplosjoner og svindel spredte seg fra Sverige til nabolandene», heter det i artikkelen.

– Sverige burde be de andre landene Norden om unnskyldning. Sveriges tidligere «åpenhet» kan føre til at grensene mot de øvrige Norden stenges. Det ville være både ironisk og tragisk, heter det i lederen.

Les også:

Les også: Erna lover strengere innvandringspolitikk

Avisa tar til orde for at Sverige bør si unnskyld overfor sine nordiske kollegaer, både for sin moralske arroganse og for at kriminaliteten nå har spredt seg utenfor Sveriges landegrenser.

– Vår bekymring er at de svenske gjengene skal komme i kontakt med den begynnende ungdomskriminaliteten som vi har i Norge. I så fall ville vi fått store problemer, uttalte Erna Solberg (H) til Expressen onsdag.

Kilder til Nettavisen: Dette er Jonas Gahr Støres hemmelige plan

PANELSAMTALE: Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Høyre-leder Erna Solberg i Visby for å delta på panelsamtale på Almedalsveckan. Foto: Christine Olsson (TT/NTB)

Solberg var på besøk i Visby hvor hun deltok på en panelsamtale på Almedalsveckan.

Les også:

Les også: Vil hente norsk politi over grensa: – Støtter det helhjertet

Frykter «dødspatruljen»

Expressen skriver at svenske gjengkriminelle opererer i hele Norge, noe norsk politi har bekreftet flere ganger tidligere.

Gunnar Stavrum: Jonas Gahr Støre skal skvise Erna Solberg med Sylvi Listhaug

Men flere nordiske land rammes av det som omtales som den «svenske eksporten». Ifølge Expressen er finsk politi redd for at «dødspatruljen» har etablert seg på det finske narkotikamarkedet, og i Danmark skal det ha gått så langt at regjeringen innførte grensekontroll til Sverige, i form av stikkprøver, i perioden mellom høsten 2019 og våren 2023.

– Det er tragisk at volden spres seg. Men det er også pinlig for Sverige, skriver den svenske avisa på lederplass.

Les også:

Les også: Skrekktall fra Sverige: Så mye koster en kriminell gjeng

Ser mot danske løsninger

Det påpekes at Sverige i flere år skjelte ut nabolandene, inkludert Norge, for mangelen på åpenhet, samt for å trekke paralleller mellom innvandring og økt kriminalitet.

Blant annet skapte en uttalelse fra Sylvi Listhaug (Frp) kraftige reaksjoner hos svenske politikere tilbake i 2017. Også Danmark har en rekke ganger høstet kritikk hos svenskene.

Les også:

Les også: Svensk politi: 62.000 personer i Sverige er knyttet til kriminelle nettverk

Men skal vi tro Expressen ser det nå ut til at den svenske regjeringen ser mot København for å lære om danske løsninger på integreringsproblemer og kriminalitet.

– Og det er på tide. Men det skal de ikke nøye seg med. Hvis de nordiske landene hadde vært en vennegjeng, hadde det ikke vært rart om Sverige aldri ble invitert til fest igjen, skriver Expressen.

Anders Magnus: I virkeligheten er det klaner som kontrollerer deler av samfunnet. Ikke den svenske staten

– Må unngå feilene Sverige har gjort

I et Facebook-innlegg kommenterer Erna Solberg også besøket i Sverige.

– Vi må unngå å gjøre de samme feilene som Sverige har gjort, skriver Solberg i et innlegg som ble lagt ut torsdag.

– Sverige er i bunn et fantastisk land, men har de siste 10–15 årene hatt en svært alvorlig kriminalitetsutvikling. Drap, eksplosjoner, skytinger, knivstikkinger og grov vold er blitt dagligdagse innslag i nyhetsbildet. Den kriminelle økonomien i Sverige anslås å omsette for 100–150 milliarder i året, og rundt 14.000 mennesker vurderes av svensk politi å være aktive i kriminelle nettverk. Ytterligere 48.000 personer er knyttet til gjengene på ulike måter, fortsetter Høyre-lederen.

– Ifølge Kripos finnes det cirka 100 kriminelle nettverk i Norge. Og politiet har kun kapasitet til å gå etter 40 av dem. Vi har i mange år vært forskånet fra den mest brutale voldskriminaliteten, men nå er det grunn til å være bekymret, skriver Solberg Facebook-innlegget, publisert i etterkant av møtet i Sverige.

Vil stramme inn innvandringspolitikken

Hun mener at det som er Sveriges problemer fort kan bli Norges problemer. Derfor oppfordrer hun til å lytte på de advarslene som Sveriges statsminister gir.

– I Norge ble det i fjor registrert det høyeste antallet straffbare forhold begått av ungdom og barn siden 2009. Vi ser at yngre og yngre barn rekrutteres inn i alvorlig kriminalitet. Vi ser at svenske nettverk får fotfeste hos oss i økende grad, og nå regnes å være til stede i alle norske politidistrikt.

På vegne av Høyre fremmer hun en rekke tiltak for å bekjempe gjengkriminalitet, slik som å ha flere politifolk i gatene, bekjempe økonomisk kriminalitet, strengere straff for gjengkriminelle, én til én oppfølging for ungdom i risikosonen og ved å stramme inn innvandringspolitikken.

Les hele Facebook-innlegget fra Erna Solberg her:

2024-06-27T21:10:13Z dg43tfdfdgfd