EKSPERTER GIR BIDEN STRYK: – VANSKELIG å SE HVORDAN DEBATTEN KUNNE GåTT VERRE

– Det er vanskelig å se hvordan debatten kunne gått verre for Biden. Han hadde én jobb. Og det var å framstå ung og frisk nok for å bli sittende som president i fire-fem år til. Det greide han ikke, sier USA-ekspert og førsteamanuensis i juss Sofie Høgestøl til NTB.

Natt til fredag norsk tid møttes de to rivalene til en 90 minutter lang direktesendt debatt på CNN. Allerede fra startblokken snublet Biden i sine egne ord. Han var stiv i blikket og rusten i stemmen.

Også Hilmar Mjelde, professor i statsvitenskap, sier at Trump kom seirende ut.

– Ikke fordi Trump var så god, men fordi Biden var så dårlig. Han gjorde det mye dårligere enn fryktet, sier Mjelde til NTB.

– Stemmen var hes, blikket tomt og svarene usammenhengende. Ingen kan si at Biden virker kapabel til fire nye år, sier han.

Sleivspark

Det tok ikke lang tid før Trump kom med følgende sleivspark:

– Jeg vet virkelig ikke hva han sa på slutten av den setningen, og jeg tror ikke han selv vet hva han sa heller, uttalte Trump etter at Biden forsøkte å fullføre et resonnement.

Høgestøl tror det kommer til å bli hovedreplikken fra debatten.

– Jeg tror mange som ikke følger veldig nøye med, vil spørre: Oi, fremstår ikke han som mye eldre enn for fire år siden?

Da de kom inn i studioet i 3-tiden norsk tid, unnlot de å ta hverandre i hånden. Under hele seansen tiltalte de hverandre i tredjeperson – som under det første temaet, som var økonomi.

– Han har gjort en dårlig jobb. Og inflasjon dreper landet vårt, sa Trump.

Biden hevdet på sin side at han overtok en økonomi «i fritt fall».

Skrøt av kognitive ferdigheter

Mot slutten av debatten var alder temaet. Biden kom med en kort bemerkning om at Trump ikke er langt bak på livsseilasen, før han endret tema til økonomi. Men igjen rotet han med ordene, noe som trolig ikke tok oppmerksomheten vekk fra alderens hans.

Trump, på sin side, skrøt av fremragende kognitive tester og at han nylig hadde vunnet en golfturnering. Han utfordret også Biden til å ta en kognitiv test.

– Lik det eller ei, Trump fremstår ikke like gammel for folk som Biden, sier Høgestøl.

– Moral som en bakgårdskatt

Abort, innvandring, utenrikspolitikk var også blant temaene. Trump unnlot å svare skikkelig på spørsmål om kongresstormingen 6. januar 2021 og om han vil akseptere valgresultatet.

Biden omtalte Trump som «en kar som vil få oss ut av Nato», hvorpå Trump svarte med et skuldertrekk.

Presidenten påpekte også en rekke moralske skrupler hos motdebattanten.

– Du har moral som en bakgårdskatt, konkluderte Biden da han snakket om at Trump hadde sex med en pornostjerne mens kona var gravid.

Trump nektet blankt.

Et særlig svakt øyeblikk for Biden kom ti minutter inn i debatten, hvor han så ut til å fryse til.

– Vi slo ut Medicare, sa Biden og ble stille.

Medicare er helseforsikring for eldre.

– Ja, han slo Medicare. Han slo det i hjel, svarte en munnrapp Trump.

Bra format for Trump

Reglene for debatten var at de to herrene fikk et par minutter hver til å snakke, mens mikrofonen til motdebattanten var skrudd av. Høgestøl tror formatet kom Trump til gode, for ingen stanset sludderet hans.

– Fordi han ikke ble faktasjekket av moderatorene, kunne han fremsette sine vante løgner og holde seg til talepunktene sine.

Mjelde sier at debatten imidlertid ikke trenger å være spikeren i kista for Biden.

– Debatter avgjør vanligvis ikke valg. Faktorer som økonomien, abortsaken og den politiske polariseringen betyr mer for valgresultatene, sier han.

– Det er for tidlig å konkludere at dette valget er over.

Sofie Høgestøl spør seg nå om demokratenes samtale om å skifte ut Biden kommer til å bli mer høylytt. Bidens tilsynelatende svekkede evner er nemlig et problem for alle demokrater som står til valg.

– Demokratene har malt seg inn i et hjørne, sier hun.

    (©NTB)

2024-06-28T05:20:41Z dg43tfdfdgfd