FENGSLET - MENER NORDMANN SPIONERTE FOR KINA

Fengslet - mener nordmann spionerte for Kina

Mannen ble tirsdag ettermiddag varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud, opplyste politiadvokat Thomas Blom etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett tirsdag ettermiddag.

Seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til NTB at personen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning.

– Retten fant altså at det var skjellig grunn til mistanke etter siktelsen, sa han. Blom sa til pressen at politiet er i en helt innledende, og svært sårbar fase, av etterforskningen. – Det begrunner at vi er nokså ordknappe nå, og kommer ikke til å se så veldig mye, sa han til pressen utenfor Oslo tinghus.

PST mener at han har forsøkt å spionere til fordel for kinesisk etterretningstjeneste, sier Blom som understrekte at siktelsen foreløpig lyder på «forsøk» og at forsøket er «grovt».

– Han nekter for at han er eller har forsøkt å være spion, sier forsvarer. Mannen begjærte seg løslatt tirsdag, men ble altså ikke hørt av tingretten.

Den norske statsborgeren ble mandag denne uken pågrepet av PST. Pågripelsen skjedde på Gardermoen da han ankom Norge fra Kina. Vedkommende er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina, opplyser PST til NTB.

– Han nekter for at han er eller har forsøkt å være spion. Han nekter straffskyld for det han er anklaget for, sier mannens forsvarer, Marius Dietrichson, til Nettavisen.

2024-07-02T08:48:22Z dg43tfdfdgfd