DERFOR BLIR IKKE JAN HELGE ANDERSEN PåGREPET SELV OM HAN ER DøMT FOR DRAP

Derfor blir ikke Jan Helge Andersen pågrepet selv om han er dømt for drap

SANDNES (Nettavisen): Tirsdag fikk Jan Helge Andersen en knusende dom i Baneheia-saken.

I Sør-Rogaland tingrett i Sandnes ble han dømt til to års fengsel for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), et drap han ble frikjent for i den opprinnelige Baneheia-saken.

Andersen har hevdet det var Viggo Kristiansen som var hovedmannen, men dette avviste retten totalt. Kristiansen ble også frikjent i saken i desember 2022.

Les også: Fakta om Baneheia-saken

Les også: Jan Helge Andersen kan slippe å sone i fengsel selv om han dømmes for drap

Har sonet lenge

I forkant av dommen var det usikkert om Andersen måtte sone dommen i fengsel dersom retten fant ham skyldig. Påtalemyndigheten mente at han skulle sone, mens stjerneadvokat John Christian Elden holdt det åpent.

Årsaken er enkelt forklart at Andersen har sonet 15 år og tre måneder av den opprinnelige dommen han fikk som var på 19 års fengsel. Selv om han ble dømt til to nye år, altså totalt 21 år i Baneheia-saken, har han allerede sonet over 2/3 av tiden.

Det er vanlig, dersom en domfelt har hatt god oppførsel i fengsel, at de slipper ut på prøve etter 2/3 tid. Men det er ikke et krav man har og det må søkes om. Det er Kriminalomsorgen som avgjør om 2/3 tid skal innvilge.

Andersen valgte å ta betenkningstid på om han anker dommen.

SONET HER: Andersen satt i Berg fengsel i Tønsberg under siste del av soningen. Dette er et fengsel med lav sikkerhet. Før det sonet han i høysikkerhetsfengselet i Skien. Foto: Harald Strømnæs (Tønsbergs Blad)

Les også: Staten vil at Viggo Kristiansen skal søke uføretrygd – advokat reagerer sterkt

Derfor blir han ikke pågrepet

Hvis det blir en rettskraftig dom har påtalemyndigheten en klar oppfatning om hva som skjer.

– Da blir saken oversendt Kriminalomsorgen på vanlig måte og han blir innkalt til soning. Det er med forbehold om at han skulle bli endelig dømt, men det er slik vi oppfatter reglene, sier statsadvokat Andreas Schei.

Han forteller også at det ikke er aktuelt å pågripe Andersen nå, selv om det er dom i saken.

– Årsaken til det er at det ikke er en rettskraftig dom, den kan ankes og det kan gå ytterligere tid. Vi mener også det ikke er nødvendig å pågripe ham nå for en soning av en så kort dom når det fortsatt er usikkert når saken er endelig avsluttet.

Les også: Toppadvokat reagerer på at pressen tok bilder av Viggo Kristiansen og kjæresten

FORNØYD: Statsadvokat Andreas Schei sier det er viktig for samfunnet å få svar og en dom i Baneheia-saken. Foto: Amanda Pedersen Giske (NTB)

– Hva med den allmenne rettsfølelse?

– Nå har han vært ute siden desember 2015, så jeg mener vi har tid til å vente på den endelige dommen, sier Schei.

Under rettssaken ble det lagt fram en rapport fra psykologeksperter som har undersøkt Andersen. De kom blant annet fram til at:

  • Andersen er diagnostisert som pedofil.
  • Det er høy risiko for gjentakelse av seksuelle overgrep mot barn.
  • Han har blandet personlighetsforstyrrelse, han er paranoid og han har alvorlige mellommenneskelige trekk.

I politiavhør i oktober 2022, i den nye Baneheia-etterforskningen, forklarte Andresen at han hadde savnet fengselstilværelsen og begrunnet det blant annet med at han følte rutinene der gjorde at han følte det som et hjem.

«Man gror lett fast i det å være i fengsel. Mistenkte hadde samhandlingsmøter med førstebetjenten i fengselet med jevne mellomrom (...)», står det i avhørsrapporten.

SE VIDEO: HER KAN DU SE VIDEO OG HØRE OPPTAKET FRA AVHØR MED JAN HELGE ANDERSEN

Nettavisen trenger tips fra publikum. Her kan du tipse vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.

Elden-avgjørelse i Høyesterett kan bli avgjørende

Tidligere tirsdag uttalte Elden i Nettavisen følgende om hvorfor han mener at Andersen kanskje ikke trenger å sone en dom i fengsel:

«Dersom han dømmes til inntil to års fengsel, kommer det an på hvordan dommen er utformet. Om han får en dom på to år uten varetektsfradrag, må denne dommen sones isolert med minst 2/3 av straffen. Som mønsterfange blir han trolig løslatt da.

Les også: Derfor slipper Andersen Norges strengeste straff selv om det er gjentakelsesfare for overgrep mot barn

Men dersom retten dømmer ham til en samlet straff på 21 års fengsel, som fellesstraff med den forrige dommen, og han allerede har sonet 15 år og tre måneder, vil han trolig ikke bli innkalt til ny soning av dommen. Da anses ham som prøveløslatt uten gjeninnsettelse.

Dette er ut ifra at han med en 21 års dom kunne vært løslatt allerede etter 14 år, og med allerede sonet dom på 15 år og tre måneder som ligger tilbake i tid».

2024-07-02T14:19:38Z dg43tfdfdgfd