SVARER På HAVVIND-KRITIKK: STREKKER SEG LANGT UTOVER KRONER OG øRER

Svarer på havvind-kritikk: Strekker seg langt utover kroner og ører

I et innlegg i Nettavisen uttrykker Ole Asbjørn Ness sine bekymringer for lønnsomheten av flytende havvind i Norge.

Økonomisk lønnsomhet er selvsagt en kritisk faktor, men vi må se på helheten og de langsiktige fordelene som strekker seg langt utover kroner og ører.

Dette er saken: Flytende havvind: Ditt mareritt − Terje Aaslands eventyr

Jernbaneutbygging kostet

Da jernbanene ble bygget på 1800-tallet, var det mange økonomiske utfordringer og flere jernbaneselskaper gikk konkurs. Men som vi vet, har jernbanene vært avgjørende for økonomisk utvikling, industrialisering og transport for både varer og mennesker.

Kraftige saker

Havvind kan bidra med betydelige mengder ny kraftproduksjon i Norge, i en situasjon med utsikter til strammere kraftbalanse og der andre teknologier ikke kan levere samme volum.

Flytende havvind er avgjørende for Norges havvindsatsing, på grunn av dybdeforholdene på norsk sokkel.

Flytende havvind kan bli en viktig energikilde på verdensbasis. Flytende havvind gjør det mulig å benytte dypere havområder med bedre vindforhold, hvor bunnfast havvind ikke er mulig.

Det gir langt større fleksibilitet og potensial for kraftproduksjon. Ifølge IEA er om lag 70 prosent av verdens havvindpotensial i områder som er for dype for bunnfast havvindteknologi.

Les også: – Ingen havvindmøller vil stå klare

Bruk av eksisterende kompetanse

Flytende havvind representerer også en mulighet for å bygge videre på Norges unike kompetanse om dypvanninstallasjoner fra erfaringen fra olje og gass.

Utviklingen og utbyggingen krever betydelig arbeidskraft i alt fra forskning og utvikling til konstruksjon og vedlikehold.

Eksport av norsk teknologi og ekspertise til utlandet kan gi en betydelig økonomisk oppsving.

Allerede i 2022 hadde norske bedrifter en omsetning på 34,5 milliarder kroner innen havvind, hvor 27 milliarder kroner var knyttet til eksport eller utenlandsk omsetning, ifølge Multiconsult.

Norge i en ledende posisjon

Ved å investere i flytende havvind posisjonerer vi Norge som en global leder innenfor en teknologi som kan bidra til å øke produksjonen av fornybar energi globalt.

Norsk innovasjon og teknologisk utvikling innen flytende havvind kan bli en viktig eksportvare, som gir muligheter for internasjonal vekst og samarbeid.

Dette vil ikke bare styrke vår egen økonomi, men også bidra til globale bærekraftige energiløsninger.

Les også: Bør Norge satse mer på havvind?

Ja, lønnsomhet er viktig

Lønnsomhet er uten tvil viktig, men vi må tørre å gjøre langsiktige investeringer som tar samfunnet vårt videre i riktig retning.

Verden hadde sett ganske annerledes ut, dersom de som bygde jernbanene hadde gitt opp på grunn av høye kostnader.

Flytende havvind er en investering i fremtiden, en mulighet for å skape arbeidsplasser, fremme teknologiutvikling, og drive global bærekraft.

La oss se helheten og ta et modig skritt mot en grønnere og mer bærekraftig fremtid.

2024-07-04T08:55:38Z dg43tfdfdgfd