KREDITORER KAN MåTTE BETALE TILBAKE TIL BOET

Kreditorer kan måtte betale tilbake til boet

Bobestyrer Flemming Karlsen opplyser til Nettavisen at en del av det pågående arbeidet, er å vurdere dette. Han ble offentlig oppnevnt som bobestyrer for boet 6. juni av Sør-Rogaland tingrett.

Advokat Per Asle Ousdal (67) drev i årevis lånevirksomhet mens han var partner i advokatfirmaet Bull Årstad. Han sluttet i firmaet 31. desember 2023.

31. mai politianmeldte Bull Årstad sin tidligere partner, og 3. juni ble Ousdal funnet død på familiens hytte i Sirdal. Familien har vært åpen om at han tok sitt eget liv.

Politiet etterforsker

Politiet etterforsker nå lånevirksomheten og mener lånevirksomheten har blitt gjort etter ponzi-metode. Investorer som sauebonden Ove Haga ble lokket til å låne ut penger med lovnader om høye renter.

Gevinsten til kreditorer ble dekket inn ved å hente inn nye penger fra nye investorer. Haga fortalte til Nettavisen at han hadde fått utbetalt 1,1 millioner kroner i renter, men at de 11 millionene han lånte til Ousdal, er borte.

Haga er langt fra å være alene. Hittil har bobestyrer Flemming Karlsen mottatt krav på over 600 millioner kroner. Det er tatt beslag i betydelige midler fra dødsboet, men langt fra nok til å dekke kravene.

- Det er verdier i dødsboet, men foreløpig er de langt mindre enn de samlede krav. Derfor behandles dette som et insolvent dødsbo, sier Flemming Karlsen til Nettavisen. Se intervju med ham i videovindu under.

Ekspertens vurdering

I arbeidet med å finne ut hvor pengene har blitt av, undersøkes det også om noen har fått penger som kan kreves tilbake av boet. Her gjelder dekningsloven paragraf 5. I de nedenfor stående punktene tar Nettavisen, i samråd med en ekspert på dekningsloven, utgangspunkt i at det er dødsdatoen 3. juni som gjelder når bobestyrer skal vurdere eventuelle omstøtelse spørsmål i forhold til dekningsloven.

Følgende utbetalinger fra Ousland kan måtte gå tilbake til boet:

  • Gaver gitt etter 3. juni 2023 (dekningsloven 5-2)
  • Gaver til nærstående gitt etter 3. juni 2022 (dekningsloven 5-2)
  • Ekstraordinære betalinger gjort etter 3. mars 2024 (dekningsloven 5-5)
  • Utbetalinger der den andre part ikke har vært i god tro. Dette kan for eksempel være kreditorer som har lagt utilbørlig press på Ousland for å få utbetalt penger han skyldte. Her er det en rekke vurderinger som må gjøres, og slike utbetalinger kan ha skjedd langt tilbake i tid, men ikke lenger enn 10 år, altså før 3. juni 2013 (dekningsloven 5-9).

- Må kreditorer som har fått penger betale tilbake til boet slikt at pengene blir riktig fordelt til alle kreditorer?

– Vurdering av eventuelle omstøtelsesspørsmål er en del av bobehandlingen som foretas, sier Flemming. Han ønsker ikke å kommentere om det faktisk er kreditorer som må tilbakebetale til boet.

2024-06-21T15:15:09Z dg43tfdfdgfd