SVENSK USA-KORRESPONDENT SIER OPP - SKAPER SJOKKBøLGER

Svensk USA-korrespondent sier opp - skaper sjokkbølger

Oppsigelsen til den svenske USA-korrespondenten Malin Ekman har skapt sjokkbølger i det svenske mediemiljøet, men saken skaper nå også overskrifter også her til lands.

Som tidligere korrespondent for Nettavisen i USA i perioden 2019 til 2023 vekker det oppsiktsvekkende og offentlige oppsigelsesbrevet naturligvis også min nysgjerrighet.

Ekman, som har vært USA-korrespondent i Svenska Dagbladet (SvD) siden 2019, har nemlig valgt å si opp jobben sin fordi avisens dekning har blitt for venstrevridd og det hun oppfatter som «ensidig».

Les også: – Donald Trumps hemmelige plan for krigen i Ukraina er helt utrolig

– Det kan handle om Donald Trump

I oppsigelsesbrevet, gjengitt på X, og som er gjennomsyret med referanser til Donald Trump, ekspresidenten nevnes nemlig hele åtte ganger, skriver Main Ekman at hun mener både SvD og svenske medier generelt ikke er tilstrekkelig nyanserte i sin USA-dekning.

Ekman mener informasjon som risikerer å gagne det som anses som «feil side», les Republikanerne, velges bort, samtidig som hun kritiserer medier for å hvile seg for mye på venstrevridde medier som New York Times, The Atlantic eller Washington Post.

– Det kan handle om rettssystemet, om rettsprosesser mot Donald Trump, og det kan veldig ofte handle om nyheter som er negative for demokratene, sier Ekman til SVT.

Les også: Trump Vs. Biden: – De oppriktig hater hverandre

SIER OPP: – Jeg blir bedt om å skrive gjennom min redaktørs øyne. Det viktige er ikke lenger at tekstene er sanne og saklige, men hvordan de «risikerer å bli oppfattet», skriver Ekman i sitt offentlige oppsigelsesbrev. Foto: X/Malin Ekman@malinekman

Ekman sier at hun i begynnelsen av sitt USA-opphold i 2019 ble enig med sin redaksjonssjef om hva som manglet i dagens dekning: En gransking av den amerikansk venstresiden.

Fire år senere, høsten 2023, merket hun derimot endring.

– Tekstene mine ser ut som tidligere, men responsen blir annerledes. Jeg blir bedt om å skrive gjennom min redaktørs øyne. Det viktige er ikke lenger at tekstene er sanne og saklige, men hvordan de «risikerer å bli oppfattet», skriver Ekman i sitt offentlige oppsigelsesbrev.

Dermed lander hun altså på at hennes «nåværende rolle ikke muliggjør den typen journalistikk jeg tror på og som leserne fortjener».

I brevet presiserer Ekman at en korrespondents jobb er å beskrive det vedkommende ser og også noen ganger komme med “uventede perspektiver som kan utfordre eller forstyrre». Nå mener hun derimot at «rollen som korrespondent, liksom journalistikken, utviklet seg i motsatt retning».

Her kan du lese hele oppsigelsesbrevet til Malin Ekman:

Donald Trump er en gjenganger

Donald Trump og dekning av ham og hans presidentperiode, er en gjenganger i oppsigelsesbrevet til Ekman. Som nevnt dukker navnet Trump opp hele åtte ganger i oppsigelsesbrevet.

– Den journalistiske selvkritikken som fulgte Trumps valgseier i 2016, en innsikt om at man hadde mislykkes med å beskrive virkeligheten som den er, har gitt plass til en redaksjonell ensidighet, skriver Ekman.

– HYLLER TRUMP: – Jeg får også høre at en person i SvDs ledelse har fått en e-post fra en leser med påstanden om at jeg hyller Trump, skriver Malin Ekman. Foto: Samuel Corum / Getty Images / AFP

– Rapporteringen om USA – i Sverige som i andre land i Vesten – innlemmes i et ferdig narrativ om Donald Trump som demokratiets fiende. Journalister har kommet til å ta side i troen om at denne er «den rette» og indirekte bekjempe den andre, mener Ekman, som også gjør et poeng av følgende: «Jeg får også høre at en person i SvDs ledelse har fått en e-post fra en leser med påstanden om at jeg hyller Trump».

Det siste er ikke så veldig oppsiktsvekkende, å få mail fra både Trump-elskere og Trump-hatere er nærmest en forutsetning for alle medier som har korrespondenter i USA. Men ja, det er så absolutt mest mail om at vi er Trump-hatere som kommer inn, det er nemlig få som er like aktive på mail og i kommentarfelt som tilhengere av Trump, det fikk jeg selvfølgelig også merke.

Et tegn på berøringsangsten

Oppsigelsen og kommentaren til Ekman er skremmende, ærlig og fascinerende.

Skremmende fordi Ekman tydeligvis ikke føler at hun lenger kan få lov til å formidle det hun opplever, leser og ser i USA. Når det er sagt, ser jeg også på dette som et aldri så lite oppgjør med en ny sjef, Lisa Irenius, som ble ny sjefredaktør i SvD, nettopp høsten 2023.

Og når det er sagt, er dette en kritikk som sjefredaktør Lisa Irenius overhodet ikke kjenner seg igjen i.

– Sannheten er nesten alltid mer komplisert enn som så. Uansett om det gjelder mediedebatten, Trump, eller den siste stormen på X, skriver Irenius i en kommentar på onsdag.

Sett fra norsk side er det lett å oppfatte denne oppsigelsen som et tegn på den berøringsangsten vi så mange ganger har kritisert svenskene for når det gjelder innvandringspolitikken.

Det er ærlig fordi det er en påminner om hvor viktig det er for korrespondenter å backes opp der hjemme fra den redaksjonelle ledelsen, og få lov til å skrive om det som skjer der ute, fremfor å tegne videre på et bilde og en oppfatning man eventuelt sitter igjen med her hjemme.

Les også: Trumps hemmelige planer om et atomangrep sjokkerer

Biden seierherre i Sverige og Norge

For det er ingen tvil om at støtten til Demokratene og president Joe Biden både her hjemme i Norge – og i Sverige – er større enn den til Republikanerne og Donald Trump. I februar viste en måling her i Nettavisen at 36,2 prosent av de spurte ønsket at Biden skulle bli USAs neste president, mens Donald Trump bare fikk 8,6 prosents oppslutning.

Og for å ta et svensk eksempel fra noen år tilbake, da Malin Ekman fortsatt var korrespondent for SvD i 2020:

Hvis svenskene da hadde fått stemme, ville Joe Biden vunnet med 79 prosent, mens bare 9 prosent ville ha stemt på Donald Trump.

Les også: Joe Bidens mentale helse: Her er den brutale dommen

TRUMP VS. BIDEN: Donald Trump eller Joe Biden? Det er ingen tvil om hvem nordmenn og svensker foretrekker. Foto: Montasje: Reuters

De årene jeg skrev fra USA for Nettavisen opplevde jeg ikke annet enn sterk støtte fra den redaksjonelle ledelsen og fikk aldri noen føringer rundt hvordan vi ble oppfattet.

Les også:

Les også: Trump har fått en plan for å avslutte Ukraina-krigen

Jeg var dessuten utrolig opptatt av å ikke bare bruke, lese og gjengi nyhetskilder som CNN, New York Times, The Atlantic eller Washington Post, men også de som ligger på høyresiden politisk; medier som Fox, Daily Mail, Wall Street Journal og for den saks skyld NewsMax.

I USA er mange av mediene i USA såpass bias at du gjør lurt å få med deg litt fra begge leire for å kunne danne deg et bilde av det som skjer i landet og hvilke strømninger som gjelder. Og det gjelder ikke bare for journalister.

Politikk er også underholdning i USA, og noe av det som overrasket meg under årene i USA, var hvor politisk ladet de forskjellige talkshow-vertene var. At Fox News var høyrevridd, var ingen nyhet, men det var mer vanskelig å svelge hvor venstrevridd politiske talkshow-vertene i CNN var.

Å se hva talkshow-verter får lov til å si om politikk og presidentkandidatene i USA, viser hvor langt under bussen objektivitet til tider er kastet over Atlanteren.

Denne saken minner meg også om en historie jeg fortalt om et ektepar i USA, som sto på hver sin side politisk.

Det ble til slutt så ille at den ene ektefellen måtte sitte i et rom og se på CNN, mens den andre satt i et annet rom og så på Fox News.

Amerikansk politikk skiller folk – trolig mer enn noen gang før – og nå gjelder det tydeligvis også svensker.

Les også: Måling om presidentvalget i USA

2024-06-26T19:45:58Z dg43tfdfdgfd