SJEFSFORSKER VED FFI: – RUSSLAND HAR I MANGE åR FORBEREDT SEG På FEIL TYPE KRIG

Det sier sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, til ABC Nyheter.

Han har studert den russiske militærmakten over mange år og mener dagens krigføring avviker i betydelig grad sammenlignet med de krigsscenarier Russland har forberedt seg på.

Les alt om krigen i Ukraina her

– Russerne hadde ikke sett for seg et slikt scenario

Russia Putin

Russlands president Vladimir Putin.

– Den russiske militærreformen ble gjennomført fra 2009 til 2012. Da hadde ikke russerne sett for seg et slikt scenario. Russlands militærmakt er bygd opp for å avskrekke store motstandere, som Vesten, med atomvåpen. Hæren ble i hovedsak reformert for å håndtere mindre kriger i Russlands nærområder, og ikke med tanke på krigføring mot et stort land på størrelse med Ukraina, sier Bukkvoll, og legger til:

– Hadde ukrainerne vært lite villige til å slåss for landet sitt, slik Putin antok, hadde dette ikke vært noe problem. Men nå kan man på en måte si at Russland i mange år har forberedt seg på feil type krig, konstaterer sjefsforskeren.

– Jeg ser ingen tegn til endring

Russland-kjenneren ser ikke for seg at krigen vil endre seg nevneverdig de kommende månedene, og kanskje heller ikke i løpet av neste år.

– Denne sommeren og høsten vil vi antakelig se mye av det samme. Jeg følger med på ukrainske og russiske podkaster, som analyserer krigen i detalj, og disse rapportene blir bare kortere og kortere, fordi det er så lite endring. Jeg ser ingen tegn til endring over sommeren, og krigen vil sannsynligvis fortsette som dette også inn i 2025, mener Bukkvoll.

– Det kan alltid komme overraskelser

CORRECTION Russia Ukraine War

Ukrainske soldater fra 43. artilleribrigade laster 203 millimeter granater inn i 2s7 selvgående haubits før de skyter mot russiske stillinger ved frontlinjen i Donetsk-regionen, mandag 24. juni 2024.

Han utelukker ikke at krigen kan ta en dreining som ingen ennå har forutsett.

– Det kan alltid komme overraskelser, og det vil kunne være midlertidige fremganger for Russland, som de trolig vil feire som voldsomme seire, og hvor vestlige medier vil hoppe på og omtale dette som katastrofale tap. Men i forhold til resten av Ukraina er det vanskelig å se for se for seg et større gjennombrudd langs fronten.

Han tviler på at Putin er villig til å eskalere krigen ytterligere ved å bruke taktiske atomvåpen eller gå i direkte konflikt med Nato eller USA. Han stiller seg også tvilende til at andre land vil være villige til å gjennomføre hevnangrep mot Nato-land på oppdrag fra Russland.

– Atomvåpen virker best når du ikke bruker det

– Dette måtte i så fall være land som Iran eller Syria, men de er langt unna vestlige land. Russland har bruk for alt de har av militært utstyr selv. Dette er ikke en liten krig, og ingen trinnløs greie med ubegrensede muligheter for opptrapping, sier Bukkvoll, og fortsetter:

Video: Her treffer russerne syv ammunisjonslagre

– Neste steg vil være bruk av masseødeleggelsesvåpen. Vi kan ikke helt utelukke den muligheten, men det vil være så enorme kostnader for Russland. De snakker om atomvåpen for å skremme, og vi skal ikke uten videre si at det ikke virker, påpeker Bukkvoll.

Størst effekt når atomvåpen ikke brukes

FFI-forskeren mener atomvåpen har størst effekt på motparten, så lenge våpnene kun brukes som trusler.

– Atomvåpen virker best når du ikke bruker det. Det er avskrekking i seg sjøl. Dessuten har forskning vist at atomvåpen er veldig vanskelig å bruke til offensive formål. I en eventuell angrepskrig vil atomvåpen være veldig vanskelig å bruke, rett og slett fordi det blir for voldsomt. Dessuten tror motstanderen ofte ikke på at atomvåpen vil bli brukt.

– Det går utover troverdigheten

Tor Bukkvoll_2

Tor Bukkvoll har arbeidet som forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) siden 1996, hvor han i dag er sjefssforsker. Bukkvoll regnes som en av de fremste eksperten på det russiske forsvaret.

Bukkvoll mener likevel det er grunn til å følge med på ordkrigen mellom stormaktene.

– Russiske kommentatorer har vært inne på dilemmaet ved å trekke røde linjer, uten at det får konsekvenser. Det går utover troverdigheten. På et eller annet tidspunkt må Moskva foreta seg noe, men hva skal de gjøre. Nå bruker de alt de har av konvensjonelle våpen i krigsteateret, uten å ty til masseødeleggelsesvåpen. Jeg tror at amerikanerne er ganske gjennomtenkt i skrittene de gjør, mer enn Emmanuel Macron. USA tenker gjennom konsekvensene av hvert steg de tar. Eskalering er en skummel ting, men det kan skje, advarer Tor Bukkvoll.

2024-06-30T18:09:06Z dg43tfdfdgfd