SPIONSIKTET HADDE DIREKTE KONTAKT MED KINESISK ETTERRETNING

PST pågrep mannen mandag da han kom tilbake til Norge etter et opphold i Kina. Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker. Politiet frykter bevis skal gå tapt i etterforskningen mot ham. 

Politiadvokat Thomas Blom i PST stilte villig opp på spørsmål fra pressen etter fengslingsmøtet, men ga få konkrete svar. 

– Det er en omfattende etterforskning, og vi er helt i en innledende og svært sårbar fase. Det er det som begrunner at vi er nokså ordknappe nå og kommer ikke til å si så veldig mye, sa Blom på trappa utenfor Oslo tingrett. 

Han betegner saken som den første av sitt slag i Norge.

Nekter straffskyld

Den siktede i 30-årene nekter straffskyld og begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet, men Oslo tingrett mente det var skjellig grunn til å mistenke ham etter siktelsen om forsøk på grov spionasje. 

Retten ga derfor PST medhold i kravet om varetekt i fire uker med brev- og besøksforbud, samt full isolasjon de to første ukene. Mannen ble imidlertid ikke ilagt medieforbud. 

– Sett hen til sakens karakter – forsøk på ulovlig etterretningsvirksomhet på vegne av kinesisk etterretning – mener retten det er stor sannsynlighet for at han vil bruke denne muligheten dersom han løslates nå, slår dommeren fast i kjennelsen.

Tiden framover skal politiet bruke til å sikre bevis fra flere digitale enheter som er sikret. 

Med i Ap

Den siktede har vært framtredende i samfunnsdebatten og har verv i et lokallag i Oslo Arbeiderparti sammen med sentrale profiler i partiet, blant dem utenriksminister Espen Barth Eide. 

– Saken er under etterforskning, og jeg har ikke noen kommentarer, sier leder i Oslo Arbeiderparti Frode Jacobsen til NTB.

Overfor VG kommenterer Jacobsen mer utfyllende:

– Han har deltatt i dette partilaget i en tid, men ikke hatt noen fremtredende tillitsverv noe sted i Oslo Ap, sier han til VG.

– Ingen agent

PST mener at mannen hadde opplysninger som var tiltenkt kinesisk etterretning, men vil ikke gå nærmere inn på hvilke opplysninger det er snakk om. Han ble pågrepet på Oslo lufthavn etter en reise til Kina, hvor han tidligere har studert. 

Siden pågripelsen mandag og fram til fengslingsmøtet hadde den siktede ikke forklart seg for PST. Da kjennelsen ble lest opp, tok mannen betenkningstid. 

– Han nekter straffskyld og for å ha vært agent for Kina. Han begjærte seg løslatt i retten, og det blir naturlig at vi vurderer å anke kjennelsen, sier mannens forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til NTB.

Ifølge Dagbladet og TV 2 er mannen tidligere straffedømt. Dommen er over ti år gammel. 

Aktiv i Ap

NTB har rettet flere spørsmål til Arbeiderpartiet om saken. 

– Vi har ingen kommentar til en pågående politietterforskning, skriver kommunikasjonssjef Emma S. Giskås i Arbeiderpartiet i en epost. 

Heller ikke partileder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker å kommentere saken. 

– Vi henviser alle spørsmål om denne saken til PST, opplyser Statsministerens kontor. 

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) henviser til partikontoret i saken. 

– Kjenner ham fra forskjellige miljøer

Da politiadvokat Thomas Blom i PST møtte pressen etter fengslingsmøtet, kommenterte han ikke den politiske tilknytningen direkte. 

– Vi er klar over at dere vil finne ut at han er ganske kjent og kjenner ham fra forskjellige miljøer. Det er ikke riktig av meg å gå ut med sånne opplysninger nå, sa Blom til NTB. 

– Vedkommende har beveget seg i bestemte kretser. Har det noe sammenheng med siktelsen eller den tilgangen vedkommende kan ha hatt? 

– Jeg tror jeg skal la være å kommentere det nå, sier Blom. 

 

(©NTB)

2024-07-02T15:02:41Z dg43tfdfdgfd