STOLTENBERGS ATOMVåPEN-UTSPILL UTLøSER FORVIRRING HOS EKSPERTENE

Stoltenbergs atomvåpen-utspill utløser forvirring hos ekspertene

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg uttalte nylig, i et intervju med den britiske storavisen The Telegraph, at det pågikk samtaler i Nato om å hente fram forsvarsalliansens atomvåpen og sette dem i beredskap.

«Nato er i samtaler om å utplassere flere atomvåpen på grunn av den voksende trusselen fra Russland og Kina, sier sjefen for forsvarsalliansen,» skriver The Telegraph.

Nato-sjefen har tidligere vært svært forsiktig med atomvåpen-retorikken, og har regelmessig fordømt Russlands gjentatte atomvåpentrusler mot både Vesten og Ukraina.

– Jeg skal ikke gå i detalj om hvor mange atomstridshoder som bør være operative og hvilke som bør lagres, men vi trenger å snakke om disse tingene. Det er nettopp det vi gjør, sa Stoltenberg i intervjuet med The Telegraph.

Les også:

Les også: Stoltenberg: Ny Nato-sjef snart på plass – peker på Rutte

Ekspert reagerer

Hans Kristensen er direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists. Kristensen, som er den mest siterte kilden på verdens atomvåpenarsenaler, reagerer på Stoltenbergs uttalelser i en tråd på X.

Nettavisen spør Kristensen hva han konkret reagerer på.

– Jeg reagerte på The Telegraph-artikkelen fordi jeg mener den feiltolker hva Stoltenberg sa. Jeg har lest hele utskriften, og det ser ut til at Stoltenberg snakker om konsultasjoner Nato gjør om atomvåpen-spørsmål generelt. Artikkelen gir inntrykk av at han bekrefter at de vurderer å sette flere atomstridshoder i beredskap, sier Kristensen til Nettavisen.

– Utskriften leser jeg som at Stoltenberg sa at de rutinemessig diskuterer en rekke atomvåpen-spørsmål, ikke nødvendigvis å sette flere våpen i beredskap, sier han.

Les også:

Les også: Nato-landene i samtaler om å sette atomvåpen i beredskap, ifølge Stoltenberg

FORSKNINGSDIREKTØR: Hans M. Kristensen er direktør for Nuclear Information Project ved Federation of American Scientists (FAS). Foto: Nuclear Information Project/Federation of American Scientists

Hva menes med «beredskap»?

Kristensen sier det også er uklart hva som menes med begrepet «beredskap». Han mener også at journalisten overtolker debatten i USA om hvorvidt det er nødvendig å utplassere flere atomstridshoder på utskytningsramper.

– Dette er en debatt, og ikke noe som vurderes aktivt, sier han.

– Hvis beredskap betyr utplassert, så er de amerikanske bombene i Europa allerede det, fordi de er utplassert i hvelv under beskyttelsesskjermene hvor flyene er parkert, sier Kristensen.

– Hvis beredskap betyr alarmberedskap (at bomber er festet til flyene), så vurderer Nato definitivt ikke det.

Nå ber han Nato klargjøre hva Stoltenberg faktisk mener med sine uttalelser.

– Stoltenberg kunne kanskje vært tydeligere om hva som ble vurdert, men sa eksplisitt at han ikke ønsket å gå i detalj. Gitt forvirringen og overtolkningen av uttalelsen hans, ville det vært nyttig om Nato kunne oppklare situasjonen, sier han.

– Ingen anelse

Pavel Podvig er direktør for Russian Nuclear Forces Project som har base i Sveits. Han anses for å være verdens fremste ekspert på russiske kjernevåpenstyrker.

Den russiske atomvåpeneksperten reagerte på følgende vis etter å ha lest atomvåpen-intervjuet til Stoltenberg.

«Gitt alvoret i dette temaet om atomvåpen, pleier vi å anta at tjenestemenn – enten det er Russlands president eller Natos generalsekretær – tar dette på alvor. I virkeligheten er det oftest sånn at de har ingen anelse om hva de snakker om. Stoltenbergs intervju er bare et datapunkt,» skrev Podvig på X.

– Intervjuet var ganske uheldig, sier Podvig til Nettavisen.

Han mener også at journalisten har feiltolket hva Stoltenberg faktisk sa.

– Slik jeg forstår det, sa han ikke at Nato vurderer å utplassere flere våpen i beredskap eller øke antall våpen i Europa. Det ser ut til at Stoltenberg siktet til en svært generell idé om at Nato på en eller annen måte bør besvare Kinas påståtte opptrapping og konfrontasjonen med Russland ved å ha flere våpen på Nato-siden, sier Podvig.

– Jeg mener at denne ideen er feil, men det er mange som tror at dette er noe Nato bør gjøre. Men selvfølgelig har ingen slike beslutninger blitt tatt, og i alle tilfeller ville dette ikke være Nato-beslutninger, men beslutninger tatt av medlemslandene med atomvåpen, påpeker han.

EKSPERT: Russiske Pavel Podvig er direktør for Russian Nuclear Forces Project i Sveits. Podvig anses å være én av verdens fremste eksperter på Russlands kjernevåpenstyrker. Foto: Russian Nuclear Forces Project

Åpenhet og status på våpnene

Podvig reagerer også på at Stoltenberg sier i The Telegraph-intervjuet at åpenhet bør være selve hjørnesteinen i Natos atomvåpenstrategi.

«Stoltenberg ser ikke ut til å ha en god forståelse for den operasjonelle statusen til Natos atomstridshoder eller om åpenhet. Når var sist gang Nato avslørte antall og lokasjoner?» spør Podvig retorisk i en X-melding.

Podvig sier til Nettavisen at Stoltenberg etterlot et inntrykk av at han ikke helt vet hva beredskapsstatusen for våpen utplassert i Europa er.

– Dette var da han sa at det er en diskusjon om «hvor mange av stridshodene som bør være operative og hvilke som bør lagres». Problemet er at USAs atomvåpen i Europa er så operative som de kan være – de er lagret bokstavelig talt ved siden av flyene som skal levere dem.

Podvig sier det er ingen våpen som er «lagret».

– Når det gjelder åpenhet, er det sant at Nato er mer åpen om sine atomøvelser, men denne typen åpenhet kan kalles «sabelrasling med atomvåpen» da det skal sende et budskap om beredskap til å bruke atomvåpen. Samtidig er den reelle åpenheten når det gjelder for eksempel utplasseringene og antall utplasserte våpen ikke til stede, understreker Podvig.

INTET NYTT: – Nato har hatt atomavskrekking i flere tiår. Det er ikke noe nytt, sa Stoltenberg da han skulle oppklare i tidligere atomvåpen-uttalelser. Foto: Sean Kilpatrick

Stoltenberg: – Dette er ikke noe nytt

Nettavisen ber Nato om å oppklare hva Nato-sjefen faktisk mener. Natos pressetalsperson Daniele Riggio henviser til noen andre sitater, som Stoltenberg ga under et pressemøte i Det hvite hus tidligere denne uken.

Stoltenberg ble spurt på pressemøte om å oppklare uttalelsene angående utplassering av atomvåpen.

Nato-sjefen svarte med å påpeke at Nato har hatt atomavskrekking i flere tiår, og at det er ikke noe nytt.

– Det er heller ikke nytt at vi moderniserer denne atomavskrekkingen. Vi erstatter gamle fly med nye 5.-generasjons fly, og USA moderniserer våpnene de har utplassert, sa Nato-sjefen.

Les også: Tyskland skal plassere alle de nye F35-flyene på atomvåpenbase

– Dette er en modernisering av Natos atomavskrekking, noe som har pågått en stund, og vi har vært transparente rundt dette, og det har blitt kommunisert i mange år.

Han understreket videre at det ikke foreligger noen konkrete planer om å øke antall atomvåpen.

– Det vi gjør er å erstatte de gamle flyene med 5.-generasjons fly, og USA moderniserer våpnene, gjentok Nato-sjefen.

Nettavisen skrev allerede sommeren 2022 at Tyskland skal utplassere sine nye 5.-generasjons fly, av type F-35, på en base som huser amerikanske atomvåpen.

USA har om lag 100 atomvåpen utplassert på seks baser i fem europeiske land.

2024-06-22T11:04:12Z dg43tfdfdgfd