NORGE SKAL TA IMOT PASIENTER FRA GAZA: – REN SYMBOLPOLITIKK

Norge skal ta imot pasienter fra Gaza: – Ren symbolpolitikk

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter overfor VG at Norge skal ta imot inntil 20 pasienter med pårørende fra Gaza, og tilby behandling ved norske sykehus.

– Norge vil delta i den internasjonale innsatsen med å hjelpe palestinere som sårt trenger behandling på sykehus. Verdens helseorganisasjon har bedt Norge og andre land om å bistå, og Norge ønsker å bidra i denne svært kritiske situasjonen. Derfor har regjeringen bestemt at inntil 20 pasienter med pårørende fra Gaza kan tas imot i Norge og få behandling på norske sykehus, sier han til VG torsdag formiddag.

Det er imidlertid ikke sikkert når norske sykehus kan ta imot de første pasientene fra Gaza. Støre forklarer til avisa at det er komplisert med transport av pasienter fra krigssoner.

– Mange forhold er utenfor vår kontroll. Det er fortsatt mange praktiske og sikkerhetsrelaterte spørsmål vi må finne svar på før vi kan starte den faktiske evakueringen, opplyser statsministeren til VG.

Videre åpnes det opp for at Medevac-flyet, som blant annet hentet skadde ut fra krigssoner i Ukraina, kan benyttes til pasienttransporten.

Les også:

Les også: Regjeringen får bred støtte i ny måling for å ha anerkjent Palestina

– Ren symbolpolitikk

Fremskrittspartiets leder, Sylvi Listhaug, kaller det hele symbolpolitikk av Støre.

– Dette fremstår som ren symbolpolitikk fra Støre. Hva med de mange skadde i andre konflikter i verden som for eksempel Burkina Faso, Sudan og Sør- Sudan?

Hun er klar på at lidelsene sivilbefolkningen i Gaza utsettes for er grusomt å bevitne, men mener hjelpen burde kommet på en annen måte.

– Det er grusomt å se lidelsene sivilbefolkningen i Gaza utsettes for. Frp mener Norge skal stille opp for å hjelpe flest mulig skadde og bidra med medisinsk utstyr, personell og behandling. Dette må skje lokalt og i nærområdene fordi man der kan hjelpe mange flere for de samme pengene som man bruker på å ta 20 personer med familie til Norge.

Hun stiller også spørsmål rundt hva som skal skje med pasientene etter behandlingen.

– Skal disse personene få opphold i Norge? Det er ikke mulig å stanse dem fra å søke asyl. Da legges det til rette for familiegjenforening. Frp mener dette er feil og at hjelpen må komme til de mange, ikke noen få heldige utvalgte.

Les også:

Les også: UNRWA: – Støtten fra Norge var ekstremt viktig

2024-06-27T08:02:56Z dg43tfdfdgfd