ESTLANDS «JERNKVINNE» ER EUS NYE TOPPDIPLOMAT

Den 47 år gamle advokaten ble Estlands første kvinnelige statsminister i 2021. Nå forlater hun altså posten for å fronte EUs utenrikspolitikk de neste fem årene.

Kallas er datter av Estlands tidligere statsminister og EU-kommissær Siim Kallas. I 2011 gikk hun i sin fars politiske fotspor og ble valgt inn i det estiske parlamentet for det liberale Reformpartiet, grunnlagt av faren.

Stor innflytelse

Deretter gikk ferden til EU-parlamentet, der hun raskt pådro seg et rykte som en av parlamentets mest innflytelsesrike politikere, trass i at lille Estland kun har 1,3 millioner innbyggere.

I 2018 gjorde hun comeback i estisk politikk som leder av Reformpartiet, før hun altså ble valgt til statsminister i 2021.

Kallas har markert seg som en svært skarp kritiker av Russland og president Vladimir Putin. Like tydelig har hun vært i sin støtte til Ukraina.

Betydelig Ukraina-støtte

Estland er nå blant de mest sjenerøse giverne til Ukraina med en støtte tilsvarende over 1 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP), ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Hvis Russlands aggresjon vinner fram i Ukraina, vil det være en invitasjon til å bruke den andre steder, har Kallas uttalt.

Estland grenser til Russland i øst.

I fjor høst stormet det rundt Kallas da estiske medier avslørte at hennes ektemann Arvo Hallik var deleier i et logistikkfirma som fortsatte å drive forretninger i Russland etter invasjonen av Ukraina.

(©NTB)

2024-06-27T21:49:23Z dg43tfdfdgfd