– SER UT SOM AT PUTIN VIL ENDRE På ATOMVåPEN-DOKTRINEN

– Ser ut som at Putin vil endre på atomvåpen-doktrinen

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov advarer om at Kreml vil kunne endre landets atomvåpen-doktrine som følge av Vestens «uakseptable og eskalerende handlinger».

Det skjer i kjølvannet av at president Vladimir Putin nylig uttalte at landets atomvåpen-doktrine var et «levende instrument» som kan bli endret, skriver Newsweek.

Bakteppet er at flere vestlige land har den siste tiden gitt Ukraina tillatelse til å bruke donerte våpen mot militære mål på russisk territorium.

«Ser ut til at Russland kommer til å endre atomvåpendoktrinen sin likevel,» skriver den russiske atomvåpenforskeren Pavel Podvig i en melding på X.

Podvig er direktør for Russian Nuclear Forces Project som har base i Sveits. Han anses for å være verdens fremste ekspert på russiske kjernevåpenstyrker.

– Det ser ut til at det pågår en diskusjon i Russland om å endre doktrinen. Vi vet ikke om det faktisk kommer til å skje, men det er mulig at endringen kan introdusere et mer romslig språk, sier Podvig til Nettavisen.

– Det ville ikke overrasket meg om de viste til den amerikanske doktrinen, og introduserte noe som «å forsvare Russlands vitale interesser», sier Podvig.

Les også:

Les også: Putins atomplaner: – Nato har detaljerte planer for det

Endre til vitale interesser?

USAs «atomvåpen-doktrine», altså det amerikanske rammeverket for tillatt bruk av atomvåpen, står nedfelt i blant annet dokumentet «2022 Nuclear Posture Review Fact Sheet».

Her står det at den grunnleggende rollen til amerikanske atomvåpen er å avskrekke atomangrep mot USA eller dets allierte.

«USA vil bare vurdere bruken av atomvåpen under ekstreme omstendigheter for å forsvare de vitale interessene til USA eller dets allierte og partnere,» lyder doktrinen.

Russlands atomvåpen-doktrine slår fast at landet kan bruke atomvåpen hvis selve statens eksistens trues. Podvig tror Russland vil muligens kunne endre formuleringen fra «eksistensielle interesser», slik som den er i dag, til «vitale interesser».

USA bruker som nevnt begrepet «vitale interesser» i sin doktrine.

Begrepene vitale interesser og eksistensielle interesser angir forskjellige nivåer av viktighet for en stat.

Korrespondent Elena Tsjernenko i den russiske dagsavisen Kommersant har gjengitt doktrine-utspillet til Russlands viseutenriksminister.

«S. Rjabkov om Russlands atomvåpen-doktrine: "Situasjonen blir mer komplisert, og utfordringene øker i antall som følge av uakseptable og eskalerende handlinger fra USA og Nato, noe som reiser spørsmålet om hvordan grunnleggende dokumenter i sfæren for atomavskrekking kan justeres etter nåværende behov",» skriver Tsjernenko på X.

ATOMTRUSSEL: Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov advarer om at russerne vurderer å endre landets atomvåpen-doktrine. Foto: Gavriil Grigorov

Putin utelukker ikke endringer

President Putin sa nylig at han ikke utelukker endringer i landets atomvåpen-doktrine.

– Denne doktrinen er et levende verktøy og vi følger nøye med på det som skjer i verden rundt oss, og utelukker ikke endringer i denne doktrinen. Dette er også relatert til testing av atomvåpen, sa Putin under St. Petersburg International Economic Forum forrige uke, ifølge BBC.

Putin advarte også europeiske land om at Russland har langt flere taktiske kjernevåpen enn det som eksisterer på det europeiske kontinentet, «til og med hvis USA tar med sine over».

– Europa har ikke utviklet tidlige varslingssystemer, sa Putin.

– Sånn sett er de mer eller mindre forsvarsløse, sa han.

Per i dag er det antatt at det er utplassert omtrent 150 amerikanske taktiske atomvåpen i Europa, fordelt på fem Nato-land (Tyrkia, Tyskland, Belgia, Nederland og Italia).

Les også:

Les også: Forsvarsanalytiker: – Putin vurderte å fyre av atomvåpen

EKSPERT: Russiske Pavel Podvig er direktør for Russian Nuclear Forces Project i Sveits. Podvig anses å være én av verdens fremste eksperter på Russlands kjernevåpenstyrker. Foto: Russian Nuclear Forces Project

Det at vestlige land har gitt Ukraina grønt lys til å bruke vestlig-donerte våpen mot militære mål i Russland, vil trolig ikke kunne tolkes av Putin som en «eksistensiell trussel» for øyeblikket.

Putin ble spurt under en panel-diskusjon i St. Petersburg fredag 7. juni om Russland bør holde en «atom-pistol» mot tinningen til Vesten.

– Det er mulig å bruke i et eksepsjonelt tilfelle, når suverenitet og territoriell integritet er truet. Jeg synes ikke det er tilfellet nå. Det er ikke noe behov for det, svarte Putin, ifølge Reuters.

Et annet viktig bakteppet er at Kreml anser Krim, som ble annektert i 2014 – samt fire andre okkuperte ukrainske regioner (Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja) – som russisk territorium.

Det er usikkert hvordan Putin vil reagere om Ukraina gjenerobrer de okkuperte områdene.

Fire punkter som tillater bruk av kjernevåpen

I dokumentet «Grunnleggende prinsipper for statlig politikk til Den russiske føderasjonen innen atomavskrekking» fra 2020, også omtalt som Russlands atomvåpen-doktrine, fremmes det fire scenarioer som kan utløse bruken av atomvåpen:

  • Bruk av kjernevåpen eller masseødeleggelsesvåpen mot Russland eller deres allierte.
  • Data viser at det blir avfyrt ballistiske missiler mot Russland eller deres allierte.
  • Et angrep på kritisk statlige eller militære lokasjoner som vil undergrave landets responsevne med kjernevåpen.
  • Bruk av konvensjonelle våpen mot Russland «når selve statens eksistens står i fare».

2024-06-15T09:13:04Z dg43tfdfdgfd