RYSTET OVER KONSULENTBRUK: – LETTVINT, DYRT OG DåRLIG!

Rystet over konsulentbruk: – Lettvint, dyrt og dårlig!

STORTINGET (Nettavisen): I en serie saker har Nettavisen satt søkelys på konsulentbruken i norske kommuner.

I 2022 brukte kommunene i alt 1,9 milliarder kroner på revisjonstjenester og 863 millioner kroner på juridiske tjenester, viser tall Nettavisen henter fra Kostra-statistikk (kommunes rapportering til staten).

Globale giganter fakturerer kommunene for flere hundre millioner kroner i året. Kommunene har kjøpt tjenester av revisjonsselskapene Deloitte, KPMG, EY og PWC for mellom 250 og 300 millioner kroner de siste tre årene.

Nettavisen har nylig omtalt hvordan små kommuner i Trøndelag har svidd av millioner på ledersamlinger. PWC har drevet kursing og veiledning bare i dette fylket for over 50 millioner kroner siden 2021.

Les også: Kommunesjefen kjøpte svindyre kurs til 25 ledere - nå må han si opp folk

Les også: Sp-ordfører brukte 125.000 på konsulenter for å finne sparetiltak

– Rødt flagg!

Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen er ikke imponert av det som kommer fra konsulentene. Han er heller ikke spesielt begeistret for at kommunelederne tyr til denne typen hjelp.

På hans kontor på Stortinget fyres engasjementet kraftig opp mens vi forteller om konsulentbruken i Trøndelagskommunene. Lundteigen kjenner igjen metoden fra sitt hjemfylke Buskerud, der hele fylkeskommunens drift ble utredet med dyr konsulenthjelp.

– Da må det opp et rødt flagg!! Man må som leder evne å få overhøyde og så kraftsamle! tordner politikeren.

KRITISK: – Det er en opplagt løsning at de søker bistand fra fylkeskommunen eller KS. De skal være ressursbanken for kommunene, sier stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: Morten Solli

Lundteigen mener ledere i kommunene selv har best forutsetninger for å ta riktige beslutninger.

– Vi er nødt til å ta et krafttak med skolering for å få opp flere myndige folkevalgte. De er jo ledere og må skjønne hvilken butikk de skal lede! Om du har et svakt kommunestyre, må du ha en god administrasjon.

Les også: Kommunen går i minus: Brukte millionbeløp på lederkurs

Les også: Tips oss!

Peker på fylkeskommunen

– Men dere i Senterpartiet vil jo gjerne ha de små kommunene - er det ikke en sammenheng her, at det er krevende å tilby fullgode tjenester og ha god nok kompetanse når kommunen er liten?

– Når en kommune som Skaun er i en sånn situasjon, er det en opplagt løsning at de søker bistand fra fylkeskommunen eller KS. De skal være ressursbanken for kommunene.

Lundteigen har en klar beskjed til de tror dyre konsulentråd kan løse den økonomisk krisen for dem:

– Det er så lettvint, og dyrt og dårlig!

Sp-veteranen har helt andre ideer om hvordan kommunenes utfordringer kan løses bedre:

– Vi må satse på utvikling av organisasjon, kultur og ledelse i offentlig sektor. Det må utvikles en bedre personalpolitikk.

DYRE KURS: Skaun kommune i Trøndelag må kutte 24 millioner og si opp folk. De som skal gjøre den jobben, har gått på dyrt lederkurs med PWC. Foto: Skaun kommune

Lundteigen tar til orde for å etablere en arbeidskraft-pool på kommunalt eller interkommunalt nivå for å løse bemanningsproblemer for eksempel i helsesektoren:

– Har du småkommune-problemer, må du få hjelp fra et overordnet organ. Fylkeskommunen må kommunenes beste venn og hjelpe kommunene med å bli bedre. Når de hyrer konsulentene, må jo administrasjonen skolere disse selskapene. Det er helt unødvendig!

– Vi må heller ha en bedre personalpolitikk. Vi bør etablere en arbeidskraft-pool på kommunalt eller interkommunalt nivå for å løse ressursproblemer. Har du småkommune-problemer, må du få hjelp fra et overordnet organ. Fylkeskommunen må hjelpe kommunene med på bli bedre. Når de hyrer konsulentene, må jo administrasjonen skolere disse selskapene! Det er helt unødvendig!

Les også: Konsulentråd skulle redde økonomien: – Som å kaste millioner ut av rådhuset

– Ikke vår jobb

Fylkesdirektør Carl-Jakob Midttun i Trøndelag fylkeskommune sier at det er skivebom med tanke på fylkeskommunenes rolle og ansvar.

– Vi har en tydelig og viktig samfunnsutviklerrolle, og da er blant annet virkemidler i knyttet til næringsutvikling i kommuner og deler av fylket viktig. Det ligger ikke i vårt mandat å drive rådgiving knyttet til verken organisasjonsutvikling eller økonomistyring overfor kommunene. Det har vi heller ikke ressurser til, sier Midttun til Nettavisen.

Avdelingsdirektør i KS, Marit Roxrud Leinhardt, svarer skriftlig via sin kommunikasjonsrådgiver:

– KS støtter kommunene med veiledning på ulike måter. Når det gjelder organisasjons- og lederutvikling konkret for den enkelte kommune, krever det skreddersydde prosesser og større ressurser, mener Leinhardt, som forsvarer bruken av konsulenter.

– Behov for støtte

– Vår erfaring, gjennom kommunenes søknader om finansiering fra OU-fondet, er at det er behov for støtte fra profesjonelle aktører som kan bidra over tid i kommunen.

Kommunene selv har ulike ressurser og kompetanse på slike prosesser, heter det i eposten kommunikasjonsrådgiveren sender på vegne av direktøren. Leinhardt hevder at kvaliteten på tilbudene fra konsulenter som PWC er god, og tar avstand fra Lundteigens krav om at KS bør involvere seg:

– Vi opplever at det gjennomgående er høy kvalitet på tilbudene som gis, der mange har lang erfaring fra utviklingsarbeid i kommunesektoren. Det må være den enkelte kommunes situasjon og behov som ligger til grunn for hvilke løsninger de velger for å møte de utfordringer de står i.

2024-06-24T07:55:54Z dg43tfdfdgfd