NVE VIL PRIORITERE 11 VINDKRAFTPROSJEKTER I FINNMARK

NVE vil prioritere 11 vindkraftprosjekter i Finnmark

11 vindkraftmeldinger i Finnmark sendes nå på en første høringsrunde i september, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– Truer reinbeitedistrikter

Motstanderne er glade for at blant annet Davvi er fjernet fra NVEs liste, men er langt fra fornøyd og sier alle de 11 prosjektene som er foreslått vil ha alvorlige konsekvenser for Finnmarks natur, reindrift og fremtid.

– Prosjekter som Svartnakken, Oksefjorden, Bjørnviktua og Nordkyn ligger alle i samme region og truer reinbeitedistrikter, sier John Fiskvik, leder i Motvind Norge, ifølge en pressemelding.

– Disse 11 vindkraftprosjektene skal vi jobbe hardt for å få stoppet, slik at dette «kraftløftet» i Finnmark ikke avvikler store deler av regionen, sier Fiskvik.

Har halvert lista

NVE mottok 26 planer om kraftproduksjon i Finnmark innen fristen 22. april 2024, og har nå presentert en innledende prioritering i samarbeid med berørte kommuner. Av disse er det 11 vindkraftprosjekter.

NVE åpner også for at det kan sendes inn en søknad for utvidelse av Alta vannkraftverk.

NORDKAPP: Reinelva vindkraftverk er et av prosjektene NVE vil prioritere og ha ut på høring. Per i dag er det ingen aktive vindkraftanlegg i Nordkapp kommune. Kartet viser forslag til plangrense med svart stiplet linje. Blå stiplet linjer viser utredningsområde for adkomstvei. Foto: Faksimile

– Av de 26 meldingene som kom inn, tar vi nå 12 prosjekter videre til neste steg i konsesjonsbehandlingen. Selv om vi nå mer enn halverer lista, er dette er fortsatt langt flere prosjekter enn det er realistisk å gi konsesjon til. Denne første silingen av prosjekter er gjort for å redusere belastningen på alle parter, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund ifølge en pressemelding.

Vårbeiter midt i planområdet

Målet med den første høringsrunden, sier NVE, er å få innspill på hvilke temaer som må utredes nærmere i hvert enkelt prosjekt. I høringsrunden vil det bli holdt folkemøter og konsultasjonsmøter.

Konsekvenser for reindriftnæringen vil være en viktig vurdering i flere av prosjektene, blant annet for Reinelva vindkraftverk i Nordkapp kommune. I denne kommunen er det ingen aktive vindkraftanlegg i dag.

Planområdet omfatter arealer som brukes som barmarksbeite av reindriftsnæringen.

«I reindriftskartene er det kartlagt vårbeiter med kalvingsland, sommerbeiter med høyereliggende områder og luftingsområder, samt høstbeiter med parringsland innenfor planområdet for vindkraftverket, inkludert områdene som vurderes for veitilknytning. Det er også kartlagt flere flytt- og trekkleier som leder inn mot og gjennom planområdet for vindkraftverket og de aktuelle områdene for veitilknytning», heter det blant annet i planprogrammet som Fortum Nordkraft Vind DA presenterte i april 2024.

– Vi ønsker å legge godt til rette for at alle som blir berørt har god mulighet til å uttale seg. Vi kommer derfor til å sette en lengre høringsfrist enn vanlig og tilby egne møter, sier NVEs vassdrags- og energidirektør.

Høringsperioden vil inkludere tidsperioder der reindriftsutøvere erfaringsmessig har anledning til å uttale seg, heter det i pressemeldingen fra NVE.

KJØLLEFJORD: For Kjøllefjord vindkraft i Lebesby kommune er det snakk om å utvide konsesjonsområdet for eksisterende vindkraftverk, her med nytt planområde vist innenfor den sorte streken på kartet. Foto: Faksimile

Utredningsprogram i 2025

Når høringene er avsluttet vil NVE lage et utredningsprogram, som beskriver hvilke temaer som skal utredes for hvert enkelt prosjekt. Disse skal etter planen være klar tidlig neste år slik at alle utredninger kan utføres i løpet av 2025.

De faktiske konsesjonssøknadene kan først utarbeides når dette arbeidet er ferdig, understreker NVE.

2024-06-24T08:41:01Z dg43tfdfdgfd