POPULæR SLANKEMEDISIN GODKJENT I KINA: – UMUSIKALSK

Populær slankemedisin godkjent i Kina: – Umusikalsk

Det danske selskapet Novo Nordisk har de siste årene vokst seg til å bli Europas mest verdifulle selskap. Verdien av selskapet er større enn hele Danmarks brutto nasjonalprodukt (BNP).

Ja, så populært er slankesprøyten deres Wegovy blitt, at flere mener selskapet i 2023 reddet dansk økonomi fra resesjon.

Mye av årsaken til verdien er deres massive suksess i USA. 49 prosent av inntektene til Novo Nordisk kommer hovedsakelig fra landet.

Tirsdag annonserte selskapet, som er verdt 5,1 billioner norske kroner, at de skal ekspandere til nok et stort marked: Kina. Novo Nordisk anslår at Kina kommer til å bli selskapets nest største marked etter USA.

Solgt for flere milliarder i Kina

Ifølge myndighetene i Kina er nærmere 700 millioner kinesere overvektige. Den danske avisen, Berlingske, skriver at Kina kan bli Novo Nordisks nest største marked etter USA.

Selskapet ønsker ikke å kommentere potensialet de har i Kina, overfor Nettavisen.

– Vi kan bekrefte at Wegovy har fått godkjenning i Kina for behandling av fedme, eller overvekt med minst en vektrelatert følgesykdom. Tidspunktet for lansering er foreløpig ikke bestemt, skriver Tor Egil Frostelid, kommunikasjonssjef i Novo Nordisk i Norge.

POPULÆR: Både Ozempic og Wegovy rives ut av hyllene verden over. Foto: Lise Åserud (NTB)

Selskapet er allerede på markedet med blant annet diabetesmedisinen Ozempic, som solgte for drøyt 4,8 milliarder danske kroner i Kina i fjor, ifølge Berlingske.

Les også:

Les også: Gikk ned 21 kilo på tre måneder: – Fikk livet tilbake

Norske myndigheter: – Novo Nordisk avgjør

Samtidig som selskapet ekspanderer til nye høyder, er det stor mangelvare på medisiner fra selskapet. Mer presist er det stor mangel på diabetesmedisinen Ozempic, som av flere også brukes som slankemedisin.

Så stor er mangelsituasjonen at regjeringen fra 1. juli foreslår at apotekene skal rasjonere medisinen, som del av en rekke tiltak Direktoratet foreslår på sin side at apotekene kun skal levere ut fire ukers doser av gangen.. Ozempic og Wegovy er begge produsert med Semaglutid, men så langt er det ikke meldt om lignende tilstander på sistnevnte medisin.

Novo Nordisk ønsker ikke spekulere i hvorvidt de nye innstrammingene på Ozempic vil påvirke etterspørselen etter Wegovy.

Les mer:

Les også: Ragnhild må snart ut med 10.000 i måneden for medisinen: – Må rydde opp

Likevel er norske myndigheter, ved Direktoratet for medisinske produkter, skeptisk til utvidelsen.

– Det kan fremstå umusikalsk at Novo Nordisk nå åpner for salg av Wegovy i nye markeder, før firmaet klarer å dekke etterspørselen av Ozempic i de landene der legemidlet allerede er markedsført, sier Sigurd Hortemo, overlege ved enhet for riktig legemiddelbruk i direktoratet.

NOVO NORDISK: Kommunikasjonssjef i Novo Nordisk Norge, Tor Egil Frostelid. Foto: Foto: Lasse Moe (Novo Nordisk)

Hortemo skriver at de forventer at Novo Nordisk opprettholder leveransene til Norge, selv om de nå går inn i et nytt og stort marked.

– Men norske myndigheter har begrensede virkemidler for å sikre dette. Det er Novo Nordisk som avgjør hvilke legemidler de produserer – og hvilke markeder som skal prioriteres, skriver Hortemo videre.

Les også:

Les også: Alexandra Joner reagerer på omstridt slankemedisin: – Eksepsjonelt tynne over natta

Beroliger nordmenn

Men Novo Nordisk på sin side mener det ikke vil påvirke nordmenns tilgang på Wegovy.

– Alle land får sine produkter tildelt etter en analyse av markedsbehovet og forventet salg. Tilbudet av Wegovy i Norge vil derfor ikke forandres, som følge av denne godkjenningen, forklarer Frostelid.

GIGANT: Novo Nordisk er nå Europas mest verdifulle selskap. Foto: Scanpix Denmark

Novo Nordisk har nylig meldt om kortvarig mangel for én av styrkene på Wegovy. Bortsett fra dette har leveransenes av Wegovy vært stabile i Norge.

– Selv om Wegovy og Ozempic begge inneholder Semaglutid, er dette forskjellige produkter for ulike sykdommer. Legemidlene er dokumentert gjennom ulike studier, gjennomført i ulike pasientpopulasjoner og kommer i ulike styrker med ulik doseopptrapping, sier Frostelid.

2024-06-26T14:25:49Z dg43tfdfdgfd