FLERE NORSKE TURISTER EVAKUERT SOM FøLGE AV SKOGBRANN På GRESKE KOS

Flere norske turister evakuert som følge av skogbrann på greske Kos

Over 70 norske turister ble evakuert som følge av skogbrann på den greske ferieøya Kos, øst i Egeerhavet, melder NRK. 40 av turistene ble evakuert natt til tirsdag, opplyser reiseselskapet Tui til kringkasteren tirsdag morgen.

Den greske 110-tjenesten sendte ut evakueringsvarsel til folk på Kos og Kardamena mandag kveld.

– Kan flyttes tilbake

Klokka 08 tirsdag har flere fått beskjed om at de kan flytte tilbake til hotellene sine på Kos.

– Vi har nå fått beskjed fra lokale myndigheter om at gjestene våre, som ble flyttet på grunn av skogbrannene i Kardamena-området på Kos, nå kan flyttes tilbake til hotellene sine, får Nettavisen opplyst fra Anne Mørk-Løwengreen i TUI klokka 08 tirsdag morgen.

– Det var om lag 40 norske TUI-gjester som ble evakuert i løpet av kvelden mandag og natt til tirsdag, opplyser hun.

Hun opplyser videre at TUI Nordic ikke har noen flyvninger til Kos tirsdag.

– Alle TUI-gjester har fått beskjed om to alternativer, enten ta taxi eller vente på TUIs busser. Det har vært en del venting siden folk som har hjemreise i dag naturligvis blir prioritert. Nå er det kommet flere busser, og veien er åpen. Vi skal tilbake til hotellet vårt nå, bekrefter Mari Meisterplass på SMS overfor Nettavisen tirsdag morgen. Hun er på ferie på Kos med venninner.

Meisterplass ble først intervjuet av NRK etter evakueringen.

– Det startet med at vi var på stranden og solet oss. Så så jeg et helikopter, og lurte på om det var en redningsaksjon. Så la vi merke til røyken, fortalte hun til NRK.

Svenska Dagbladet melder at reisearrangørene Tui, Apollo og Ving alle har turister på Kos som er evakuert fra området hvor det brenner.

Har du merket skogbrannene i Hellas? Tips oss på telefon 02060 eller e-post [email protected].

– La merke til røyken

Iselinn Næss, også hun på ferie på Kos, forteller til NRK at hun fikk vite at skogbrannen var en 15 minutters biltur unna hotellet da de evakuerte. Hun forteller at turistene ble evakuert med busser til en fotballbane.

Bildet fra greske brukere på sosiale medier viser bilder fra en overfylt fotballbane med evakuerte turister og lokale innbyggere.

EVAKUERT: Flere har delt bilder og video fra evakueringen av lokale og turister på Kos til en fotballbane natt til tirsdag. Foto: Skjermdump

Statsminister: «Farlig sommer»

Brannmannskaper har kjempet mot skogbranner på Kos og Kios siden mandag, og ifølge nyhetsbyrået AP er fem personer skadd. Statsministeren i Hellas, Kyriakos Mitsotakis, har advart for en «farlig sommer» og sagt at landet er avhengig av publikums hjelp for å begrense virkningene av skogbranner.

Hellas står overfor en vanskelig skogbrannsesong. Landet har lagt bak seg den varmeste vinteren og den tidligste hetebølgen som noen gang er registrert, melder NTB. Allerede i juni ble det målt opptil 44 grader i Hellas.

HØYE TEMPERATURER: Det er ute farevarsler på oransje nivå for høye temperaturer på flere gresker øyer. Foto: Faksimile (Meteoalarm)

– Bør lytte til lokale myndigheter

Se værvarsel for Aten på yr.no

Se værvarsel for Kos på yr.no

Utenriksdepartementet sier de er kjent med evakueringene og at utenrikstjenesten har vært i kontakt med flere norske borgere som er berørt av skogbrann i Hellas.

– Norske borgere der bør lytte til lokale myndigheters råd, holde kontakt med eventuelt reiseselskap, og følge det lokale nyhetsbildet. Skogbrann kan oppstå raskt. Vær forberedt på å flytte deg på kort varsel. Husk å registrere reisen din på reiseregistrering.no, sier underdirektør Helene Sandbu Ryeng i UD i en epost til NTB.

Skogbrannene som herjet i nærheten av Hellas' hovedstad Aten i helgen, ble brakt under kontroll mandag. Det har også vært branner ved feriestedet Keratea øst for Aten, samt i forstaden Stamata. Flere hus og biler er tatt av flammene, melder NTB.

Les også: Juni-tallene forbløffer: – Som om sommeren var over?

2024-07-02T05:52:41Z dg43tfdfdgfd