«SJOKO-VANN»-ALGEN HAR INNTATT KYSTEN

«Sjoko-vann»-algen har inntatt kysten

Algen har vist seg i havet og langs kysten av Norge i sommer, fra Ytre Oslofjord i sør og opp til Øygarden i nord. På dagtid er forekomstene synlige som misfarget vann i fjorder, bukter og på havet. «Sjoko-vann» har noen kalt det.

I mørket viser algen seg fra en helt annen side og er opphav til fenomenet morild.

ALGEVEKST: Dette var synet som møtte Gunnar Sande ved Lindøy i Førresfjorden tidligere i sommer. Fargen på vannet kommer fra en velkjent alge. Foto: Gunnar Sande (Haugesunds Avis)

LYSER OPP: Morild, eller mer presist Noctiluca scintillans-algen fotografert i Norra Grundsund i Lysekil i Sverige i 2019. Foto: Ann-Sophie Qvarnström (Creative Commons BY-SA/4.0)

Kan lyse i mørket

– Den gir et fantastisk skue. Når denne algen bølger inn på stranda, kan du se lysglimtene. Det er et spesielt fenomen. Ser du denne algen farge stranda rød på dagtid, bør du oppsøke samme sted på kvelden og ta med deg en pinne eller noe annet å røre i vannet med, sier havforsker Lars-Johan Naustvoll ved Havforskningsinstituttet til til Nettavisen om morild-algen med det latinske navnet Noctiluca scintillans.

BØR OPPLEVES: – Det er et fantastisk skue å oppleve denne algen i mørket, sier havforsker Lars-Johan Naustvoll. – Ser du den på dagtid, bør du besøke samme sted, samme kveld, sier han. Foto: Tor Birkeland (Havforskningsinstituttet)

Uvanlig alge-spredning

Havforskningsinstituttet har gjort mange observasjoner i sommer, og uvanlig mange på Vestlandet, der denne algen ellers ikke er en så hyppig gjest. Naustvoll forteller at han selv så den i Arendal for 14 dager siden, mens de siste observasjonene ble meldt inn tirsdag denne uken og kom fra Sunnhordland og Rogaland, nærmere bestemt Bømlo, Øygarden og Karmøy.

– Den er vanlig å se på høsten som rustrød farge på vannet inne i bukter og viker, fra svenskegrensa til Agder. Nå har vi hatt observasjoner hele veien fra Oslofjorden og opp til Øygarden, og det er uvanlig, sier Naustvoll.

Store oppblomstringer som i år er ikke vanlig på Vestlandet. Der går det gjerne flere år mellom hver gang man ser «sjoko-vann», ifølge alge-eksperten.

Les også: «Sjoko-vann», Noctiluca scintillans

Ufarlig for mennesker

– Folk har ringt brannvesenet og fortalt om forurensning, men algen er en ufarlig art for mennesker – og de fleste andre. Den produserer ingen giftstoffer, og du kan ta på vannet og svømme i det uten fare, og på natten byr den altså på et lysshow.

Algen blir transport med vannmasser og vind og dukker typisk opp i bukter som ligger vendt mot vindretningen.

Det kan skje at algen skader andre stedbundne organismer rundt seg når den hoper seg opp inne i bukter og dør.

– Det kan gi oksygensvinn i vannsøylen, og det er ikke bra for de fastsittende dyra som lever i vannet der. Det kan føre til at strandkrabber og skjell rammes, men det er sjeldent, forklarer Naustvoll.

Les også kommentaren:

Les også: Laksefisket er over i Norge

UNDRET SEG: Gunnar Sande lurte på hva som møtte ham da han så det rødfargede vannet i Førresfjorden mellom Tysvær og Karmøy. Han tok fram mobiltelefonen og tok bilder av den spesielle fargen. Foto: Gunnar Sande (Haugesunds Avis)

Oppblomstring fra 1-2 uker

Det vanlige er at denne algen kommer og går, og oppblomstringen av den varer som regel en uke eller to. Akkurat nå er det mindre av den på Skagerrak-kysten mens den fortsatt er å se i noen områder i Rogaland og i gamle Hordaland nord for Bergen sier forskeren.

Rådet hans er å oppsøke og glede seg over fenomenet når det dukker opp.

– Det finnes videoer der folk kjører båt gjennom hav med denne algen og du ser det lyser opp eller når du ror gjennom vannet i mørket og ser det drypper fra årene i blå glimt.

Les også:

Les også: Hele EU bak fiskekritikk av Norge

Les også: Risikerer svindyre bøter for dette

2024-07-03T16:58:33Z dg43tfdfdgfd