NåR PST VIL PRATE MED 12-åRINGEN – DA ER DET ALVOR

Når PST vil prate med 12-åringen – da er det alvor

(Avisen Agder): Det er forstemmende å lese om hvordan unge mennesker lar seg lokke inn i nettverk som oppfordret til terror og drap.

PST aksjonerte torsdag mot et nettverk bestående av unge høyreekstreme. Nettverket består av ungdom ned i 12-års alder og unge voksne i midten av 20-årene.

Agder-fylkene er sterkt representert i denne grupper, og viser at vi har en lang vei å gå med holdningsskapende arbeid og med å kvele den type tankegods allerede i den spede begynnelsen.

Les også: Innfør 15-årsgrense på sosiale medier

Selv i vår egen lille andedam, helt vest i Agder, finnes det denne type elementer som hyller personer som Anders Behring Breivik og Brenton Tarrant, som drepte over 50 personer i en moské i Christchurch. Det er tidvis ganske grovt.

Anders Behring Breiviks ugjerning er så hinsides enhver fornuft at det knapt finnes ord. Breivik sprer sitt illeluktende tankegods til mennesker som åpenbart er lett påvirkelige. Det er skremmende og forstemmende. Det er farlig og det er illevarslende.

Derfor er det mer enn viktig at man legger inn mye ressurser på å vekke disse menneskene opp fra en tankevirksomhet som bryter med alt av lover og regler, med normalt etikk og moral. Vi må jobbe med å skape gode holdninger hos våre unge medborgere.

Og her har både det offentlige en viktige oppgave, men også foreldre og foresatte som plikter å gi den oppvoksende slekt god oppdragelse og gode holdninger. Vi vet at det ikke alltid er enkelt. Men det er likevel helt nødvendig.

Når PST står på døren en tidlig torsdags morgen og ber om en samtale med 12-åringen, da skjønner man at det er alvor.

Da må det ringe noen varselklokker både hos foreldre og hos barnet. Når PST forteller hva det er de er i ferd med å bevege seg inn på og hvilke konsekvenser det kan få for resten av livet deres, da er det noe som bør gi grunnlag for å tenke om igjen, både i forhold til tankegods, men også i forhold til vennskapskrets.

Vi lever i et informasjonssamfunn, der vi pepres av inntrykk, utfall og informasjon som ikke alltid er like etterrettelig. Økningen har skjedd over tid. Det er voldsomme, hatefulle, grove og truende ytringer som vi ikke på noen måte skal akseptere.

2024-06-23T18:59:39Z dg43tfdfdgfd