JAPAN INNFøRER BEGRENSNINGER FOR MOUNT FUJI-TURISTER: – DETTE ER IKKE DISNEYLAND

Hvert år klatrer omtrent 300.000 personer opp det ikoniske fjellet, som også er synlig fra landets hovedstad, Tokyo.

Men det er ikke bare solskinnshistorier fra fjellet som vanligvis har en karakteristisk hvit snøtopp. Forsøpling og overbefolkede stier gjør at japanske myndigheter har sett seg nødt til å ta grep.

Mellom juli og september er fjellet tilgjengelig for fjellklatrere uten ski på beina. Det gjør at mange velger å klatre fjellet i denne perioden, mer enn 220.000 av det totale antallet klatrer Fuji-fjellet i sommermånedene. 

Yen og færre folk

I et forsøk på å få mer ordnede former må turistene nå betale for å bestige fjellet på den mest populære ruta. Yoshida-ruten er lett tilgjengelig for turister fra Tokyo, omtrent 60 prosent av klatrerne velger denne ruten. Det er på denne stien man nå må betale en avgift for å klatre fjellet. Avgiften på 2000 japanske yen tilsvarer omtrent 133 kroner, i tillegg kan man velge å gi en frivillig donasjon.

Summen er kanskje ikke helt avskrekkende i seg selv, men er man nummer 4001 i køen får man ikke gå opp fjellet fra Yoshida-ruten den dagen. Fra natt til mandag 1. juli ble det også innført en antallsbegrensning. Maksimalt 4000 får lov til å gå den populære ruten hver dag.

Tiltakene er innført «først og fremst for å beskytte liv», sier Yamanashi-guvernør Kotaro Nagasaki. Det er nemlig ikke helt risikofritt å klatre det 3776 meter høye fjellet. I forrige uke ble fire lik funnet i nærheten av toppen, skriver lokale medier.

Positive fjellklatrere

Rekordmange turister har flokket seg til Japan etter koronapandemien. Landet har satt seg et ambisiøst mål om 60 millioner turister i året, i fjor var tallet på 25 millioner. I mars, april og mai i år kom det over tre millioner turister i måneden.

Blant de første fjellklatrerne som måtte betale avgiften halvveis opp til toppen, ble tiltakene godt tatt imot.

– Jeg tror Mount Fuji blir veldig glad hvis alle er mer bevisste på miljøet og ting som å ta med seg søppel hjem, sier 61 år gamle Sachiko Kan, som var blant de 1200 første klatrerne etter innføringen av de nye begrensningene.

Amerikanske Geoffrey Kula trakk paralleller til hjemlandet da han ble spurt om tiltakene.

– Dette er ikke Disneyland. Å ha et system som begrenser mulighetene for et potensielt kaos er bra, sa Kula.

Kamp mot turistene

Målet om økt turisme blir ikke nødvendigvis tatt godt imot hos lokalbefolkningen, som flere plasser har sett seg lei av den stadige strømmen med nysgjerrige utlendinger. 

I mai valgte en by nær Fuji-fjellet å montere en stor barriere på det som var et populært utkikkspunkt til det vulkanformede fjellet.

Innbyggerne har sett seg lei av strømmen med utenlandske turister som forsøpler, tar seg inn på andres eiendom og bryter trafikkregler.

Det er ikke bare områdene rundt Japans mest kjente fjell som har slitt med turister, som tar seg til rette. I den tidligere hovedstaden Kyotos geisha-distrikt har turister blitt nektet innpass i store deler av området.

Sammenlignes med Everest

Guvernør Nagasaki fortalte på en pressekonferanse at han synes målet om flere turister burde endres til flere betalende turister.

Den japanske valutaen er nede på det laveste nivået på 38 år, hvilket gjør Japan til et attraktivt reisemål.

Det vil fortsatt være tre andre ruter opp til Mount Fuji hvor man ikke trenger å betale. Håpet med begrensningene er at det skal bli mer ordnede former langs den mest populære stien.

Dårlig vær hindret fjellklatrerne å nå toppen av fjellet på mandag. Indiske Chetna Joshi fikk dermed ikke oppleve utsikten fra toppen.

– Jeg elsker fjell. Jeg tror ikke det gir meg tillatelse denne gangen, det er greit. Jeg aksepterer det, fortalte hun halvveis opp.

Den indiske 47-åringen sammenlignet strømmen av turister opp Fuji-fjellet de siste årene med køene opp til verdens høyeste fjell, Mount Everest. Hun synes det er bra at det blir vanskeligere for turister å bestige Japans nasjonalfjell.

– Jeg liker virkelig ideen, fordi hvis man skal respektere fjellet må man begrense antall mennesker.

      (©NTB)

2024-07-02T04:36:50Z dg43tfdfdgfd