PRESSET øKER MOT JOE BIDEN: – JEG SOVNET NESTEN

Presset øker mot Joe Biden: – Jeg sovnet nesten

DENVER, COLORADO (Nettavisen): President Biden og teamet bak han driver fortsatt med brannslukking etter forrige ukes TV-debatt. Selv om Biden-leiren både innrømmer og har forstått at det var en dårlig prestasjon, påstår de fortsatt at det kun var en dårlig kveld.

– Jeg hørte ikke på mine ansatte

Tirsdag kveld, på et event i Virginia, prøver Biden å legge skylden på jetlag.

«Jeg hadde ikke min beste kveld, men faktumet er at jeg ikke var så smart. Jeg bestemte meg for å reise verden rundt et par ganger, jeg har vært gjennom rundt 100 tidssoner, før debatten. Jeg hørte ikke på mine ansatte og jeg sovnet nesten på scenen. Det er ikke en unnskyldning, men det er en forklaring», skal Biden ha sagt ifølge flere amerikanske medier.

Det stemmer at Joe Biden hadde en travel måned i juni. Han var i Frankrike i starten av måneden, dro tilbake til USA, for å så dra tilbake til Europa for G7-møtet i Italia. 15. juni var han i Los Angeles for en pengeinnsamling. Vestkysten er tre timer bak østkysten i USA og Washington D.C.

Men Biden var i sin «vanlige tidssone» hele 11 dager før debatten. Han var også en hel uke på Camp David i Maryland for å forberede seg.

Debatten ble holdt i Atlanta, som er i samme tidssone som Washington D.C.

Ifølge USAs Center for Disease and Prevention vil symptomer på jetlag avta innen 1-3 dager hvis du har reist gjennom tre eller flere tidssoner. Men forskning viser også at jetlag kan være verre for eldre mennesker.

– Et parti i krisemodus

Bidens utspill finner sted etter at demokraten Lloyd Doggett tok til orde for at Joe Biden må trekke seg tirsdag formiddag. Han har sittet i Representantenes hus siden 1995 og har lang fartstid i Det demokratiske partiet.

Doggett er den første demokraten i Representantenes hus som kom med denne oppfordringen etter presidentdebatten.

– Doggett blir neppe siste som tar til ordet for at presidenten bør trekke sitt kandidatur for gjenvalg. Og den debatten som nå går i det demokratiske partiet vitner om et parti i krisemodus. Til syvende og sist må Biden selv bestemme hvorvidt han vil trekke seg eller ikke. Men han kommer nok til å få mange råd på veien de nærmeste dager og uker, sa Civita-rådgiver Eirik Løkke om utspillet.

Les saken her: Lloyd Doggett ber Biden trekke seg

Flere demokrater som Julián Castro og Tim Ryan som stilte mot Joe Biden i 2020 har også oppfordret Biden til å rydde plass til en annen kandidat i årets valgkamp.

New York Times hevder også Biden har diskutert å trekke seg med en nær støttespiller. Det hvite hus har avvist påstanden.

Les også: Utsetter straffeutmålingen mot Donald Trump

– Vil ikke ha noen effekt

Presset mot Biden øker. Men hvor mye betyr utspillene?

USA-ekspert og professor ved Høgskulen på Vestlandet Hilmar Mjelde mener det er tungvekterne i partiet som må på banen hvis slike utspill skal påvirke Biden og teamet rundt han.

– Det er tre grupper politikere vi bør følge med på: senatorer, guvernører og kongressledere generelt. At en og annen folkevalgt i Representanthuset ber Biden trekke seg vil ikke ha noen effekt, med mindre mange flere følger på, sier Mjelde til Nettavisen.

Flere guvernører skal møte Biden onsdag kveld i Det hvite hus. Det melder CNN. Tim Walz, Gavin Newsom og J.B. Pritzker er blant guvernørene som er til stede.

Les også: Piers Morgan om Joe Biden: – Jeg ville ikke stolt på han til å fylle et badekar

– Lettere å ikke gjøre en endring

Det at prominente mediehus som New York Times og The Atlantic ber Biden være patriotisk og trekke seg for å tjene landet sitt, vil heller ikke ha en stor betydning.

– Det betyr isolert sett ikke mye at avisspaltister og andre fra den kaklende klasse i media krever at Biden trekker seg. Det som vil bety noe, er om demningen brister i Kongressen og senatorer og kongressledere tar til orde for det, sier Mjelde.

Han tror vi må se et markant fall for Biden i målingene hvis kongresspolitikerne skal vende ryggen til Biden.

– Biden-teamet satser på å ri stormen av, påpeker Mjelde.

Han tror sannsynligheten for at Biden forlater valgkampen er rundt 25-30 prosent, som heller ikke er ubetydelig, påpeker han.

– Såkalt status quo-bias er noe vi bør merke oss. Det er alltid mye lettere å ikke gjøre noe enn å gjøre en endring, spesielt en radikal endring som å bytte ut en presidentkandidat. Dette tilsier at Biden fortsetter valgkampen, avslutter han.

Fredag stiller Biden i et TV-intervju med ABC News. Det blir det første store intervjuet etter debatten.

2024-07-03T16:33:20Z dg43tfdfdgfd