STARTER BYGGINGEN AV «NATOS øYNE I NORD»: LEGGER NED FLERE FORBUD

Starter byggingen av «Natos øyne i nord»: Legger ned flere forbud

– Radaranlegget i Vardø blir en sentral del av Norges nye radarkjede. Forsvarsbygg skal bygge totalt elleve nye radaranlegg over hele landet. De nye radaranleggene vil bidra til å styrke Norges forsvarsevne og være NATOs øyne i nord.

Det sier Ylva Sneve, prosjektleder i Forsvarsbygg, i en pressemelding.

Det nye Radaranlegget vil ligge cirka 60 kilometer i luftlinje unna Russland når det etter planen ferdigstilles i 2027.

Les også:

Les også: Griper inn mot salg av omstridt Svalbard-eiendom: – Det kan vi ikke tillate

Sikkerhetstiltak

Av sikkerhetsmessige årsaker vil det være noen restriksjoner for ferdsel i byggeperioden, som på alle byggeplasser. I tillegg til skilt om anleggstrafikk vil det bli satt opp skilt som informerer om droneforbud i området og fotoforbud mot radaranlegget.

– Det er fortsatt mulig å gå tur og bruke området som vanlig, men er ikke tillatt å bruke droner. På toppen vil det være fotoforbud mot byggeplassen - og etter hvert radaranlegget, sier Sneve.

Det er Vadsø-baserte Birger Mietinen AS som har fått oppdraget med å utføre vei- og tomtearbeidet. Kontrakten med Forsvarsbygg har en verdi på 10 millioner kroner.

– Forsvarsbygg er opptatt av å bidra til lokalt og regionalt næringsliv og er glade for å få Birger Mietinen AS med på laget for å bygge enda mer forsvarsevne, sier Sneve.

Kontrakt for byggearbeidene for radaranlegget vil inngås i løpet av sommeren.

Les også: USA viser muskler utenfor Norge: – Mest dramatiske atomsignalet jeg har sett

Flere nye radaranlegg

Forsvarsbygg har fått i oppdrag å bygge nye og oppgradere eksisterende radaranlegg over hele landet, etter at Stortinget vedtok at dagens radaranlegg skal erstattes av ny teknologi for å møte fremtidens utfordringer. Forsvarsmateriell er ansvarlig for teknologianskaffelsen, og Luftforsvaret er bruker av radaranleggene, heter det i pressemeldingen.

UT MOT HAVET: Anlegget på Himmeltind vil ligge rett i havgapet. Ifølge plantegningene vil det se slik ut. Foto: Forsvarsbygg.

Det bygges også et nytt radaranlegg på Himmeltind i Vestvågøy kommune i Lofoten. Dette skal etter planen også stå ferdig innen 2027. Forsvarsbygg kaller også dette anlegget en del av Natos øyne i nord.

– Himmeltind er en unik lokasjon. Å bygge et radaranlegg på et fjell uten vei opp byr på noen utfordringer. Dette krever mye av oss og leverandørene våre. Vi er glade for å ha fått med Repstad anlegg AS og Mesta AS på laget, sier Sneve.

Kontraktene har verdier på henholdsvis over 15 millioner kroner og over 5 millioner. Den totale prosjektkostnaden på bygg og anleggssiden for lokasjonen er anslått til å være flere hundre millioner kroner.

Les også:

Les også: Norge avslo Sveriges bønn om Ukraina-hjelp: – Putin tjener på dette

2024-07-01T07:19:00Z dg43tfdfdgfd