VALG I FRANKRIKE: MACRON TAPER - BER OM BREDERE ALLIANSE

Valg i Frankrike: Macron taper - ber om bredere allianse

– Tiden er kommet for en bred, og tydelig demokratisk og republikansk allianse i andre valgrunde, sa president Emmanuel Macron da valgdagsmålingene ble kjent.

Presidenten utlyste nyvalg på nasjonalforsamlingen kvelden etter EU-valget tidligere i juni. Hans sentrumsallianse gjorde et katastrofevalg og ytre høyrepartiet Rassemblement national (RN) ble klart største parti.

Dersom Marine le Pens Rassemblement national får flertall i nasjonalforsamlingen, vil det skape problemer for presidenten, ettersom partiet er imot mye av hans politikk. Det holdes ikke presidentvalg nå, og Macron har varslet at han blir sittende til perioden hans utløper i 2027.

Presidenten utlyste nyvalg på nasjonalforsamlingen kvelden etter EU-valget tidligere i juni. Hans sentrumsallianse gjorde et katastrofevalg og ytre høyrepartiet Rassemblement national (RN) ble klart største parti.

Lærepengen fra første valgrunde i Frankrike er at ytre høyre står ved maktens porter, sier statsminister Gabriel Attal om kveldens valgnederlag. Attal sier at han vil jobbe for at han lover å jobbe for at Rassemblement national ikke skal få absolutt flertall etter andre og siste valgrunde 7. juli.

Kraftig fremgang

Første valgrunde ligger an til å bli en brakseier for ytre høyre-partiet Rassemblement som har tatt en klar ledelse med 33,5 prosent av stemmene i den første valgrunden i Frankrike søndag, ifølge foreløpige resultater.

Ytre-venstre alliansen NFP blir nest største parti med 28 prosent av stemmene, ifølge stemmene som er talt opp så langt.

President Emmanuel Macron og statsminister Gabriel Attals sentrumsparti Ensemble får på sin side 22 prosent oppslutning, ifølge foreløpige resultater, som ble offentliggjort en halvtime etter at valglokalene stengte.

Mange franske velgere er frustrert over høy inflasjon og vanskelig økonomi, så vel som Macrons ledelse, som flere anser som arrogant. Mange mener også at presidenten har liten innsikt i hvordan vanlige folk har det.

FAVORITT: Marine Le Pen leder Frankrikes høyrepopulistiske parti, Nasjonal Samling. Hun kan bli den store vinneren i søndagens valg. Foto: Yves Herman

– Macrons leir er tilnærmet utradert

Marine Le Pens Rassemblement national (som direkte oversatt betyr «Samling nasjonal») har benyttet seg av denne misnøyen, og brukt den til sin fordel i valgkampen, spesielt i kampanjer i sosiale medier som Tiktok.

Partiet har dominert alle meningsmålinger i forkant av valget. Le Pen har også avgitt sin stemme i første valgomgang søndag, noe hun gjorde i Hénin-Beaumont nord i Frankrike.

– Tallene viser at det franske folk har satt Rassemblement national i front, sier Marine Le Pen i en kommentar, og legger til at «Macrons leir er tilnærmet utradert». Hun understreker samtidig at ingenting er avgjort ennå.

– Ingenting er vunnet ennå, og det er andre valgrunde som avgjør. Vi må få absolutt flertall slik at Jordan Bardella om åtte dager kan bli utnevnt til statsminister av Emmanuel Macron, sa hun på partiets valgvake søndag kveld.

Skyhøy valgdeltakelse

Ikke siden 1981 har så mange franskmenn brukt sin stemmerett. Kampen står mellom store ideologiske motsetninger.

Valgdeltakelsen har så langt vært mye høyere enn forventet. Ved middagstid var den 26 prosent – den høyeste på mer enn 40 år. Til sammenligning var deltakelsen 18,43 prosent på samme tidspunkt i 2022, da det var parlamentsvalg. I Paris ser man denne økningen ekstra tydelig. Ved middagstid hadde 25,48 prosent av de stemmeberettigede avgitt sin stemme. I 2022 hadde 12,8 prosent avgitt sin stemme på samme tidspunkt valgdagen, skriver BBC.

Les også:

Les også: Frankrikes nyvalg – dette står på spill

– Dette er det høyeste nivået siden parlamentsvalget i 1981, sa Mathieu Gallard, forskningsdirektør ved Ipsos meningsmålingsinstitutt på X.

Den høye valgdeltakelsen gjenspeiler at mye står på spill i dette valget.

President Macron risikerer å måtte dele makten med partier som er imot det meste av hans politikk.

Les også:

Les også: Frankrike: – Valgløfter har forlatt enhver form for finansdisiplin

2024-06-30T15:26:23Z dg43tfdfdgfd