POLITIET RANSAKET FESTIVALDELTAKERE: – DETTE ER Så GROVT AT DET BøR ANMELDES

Politiet ransaket festivaldeltakere: – Dette er så grovt at det bør anmeldes

(Avisa Nordland): – Dette er helt åpenbart ulovlig. Alle seriøse politidistrikter har skjønt dette.

Det sier Hans Fredrik Marthinussen, jussprofessor ved Universitetet i Bergen (UiB). Onsdag skrev NRK Nordland at politiet følte seg «lurt» av arrangøren av elektronikafestivalen Soria Gathering på Værøy, som ble arrangert sist helg.

Til tross for lovnader om nulltoleranse for bruk av illegale rusmidler, ble det opprettet to straffesaker på stedet. I tillegg benyttet politiet seg av en narkohund, som skal ha markert flere steder.

Les også: Turist-invasjon: Ølet har blitt 29 prosent billigere

Nå reagerer jussprofessoren på det han mener er ulovlig bruk av slike virkemidler.

– Søket er direkte i strid med uttalelser fra Riksadvokaten om at søk med hund på personer og deres på eiendeler på avgrenset område er ransaking, som krever skjellig grunn til mistanke. Det er ganske utrolig at politiet i Nordland ikke har fått det med seg, sier Marthinussen.

Også i 2016 fikk politiet i Nordland kritikk for å ha brukt narkohund på en lignende festival på Værøy, kalt Midnight Sun. Den gang ble det gjort 55 narkotikabeslag under festivalen.

Under årets festival ble det ifølge politiet gjort beslag av mindre mengder narkotika.

Les politiets svar lenger ned i artikkelen.

Marthinussen mener opptredenen til politiet vitner om et politidistrikt «som lever i steinalderen».

– Dette er så grovt at det bør anmeldes til Spesialenheten. Jeg mener det er en straffbar tjenestefeil, sier Marthinussen.

Les også:

Les også: Starter byggingen av «Natos øyne i nord»: Legger ned flere forbud

– Dette trodde jeg vi var ferdige med

– Du sier at alle seriøse politidistrikter har skjønt at dette er ulovlig. Mener du at Nordland politidistrikt ikke er seriøs?

Det stemmer, svarer Marthinussen.

– Det er en ganske sterk påstand?

– Alt i den artikkelen tilsier at politiet verken har tatt innover seg rettsutviklingen eller samfunnsutviklingen på rusfeltet. Dette trodde jeg vi var ferdige med. Det er ingen andre som driver med dette, fordi politidistriktene vet at dette ikke er lov, svarer Marthinussen.

Les også: Gigantkonkurs: Nå kommer Tesla-smellen

Han mener også politiets karakteristikker av Soria Gathering som en «narkotikafestival» er drøyt. Politiet begrunner dette med blant annet markeringer gjort av narkohunden.

– Med dette legger man til grunn at mange hundemarkeringer leder til treff, men den eneste store undersøkelsen på feltet viser at kun en firedel av markeringene leder til treff, sier Marthinussen og viser til en australsk undersøkelse.

– Å henge ut en festival som en «narkotikafestival» på bakgrunn av et par beslag er jo helt vilt, legger jussprofessoren til.

Les også: Funnet sammenheng mellom mat og depresjon

JUSSPROFESSOR: Hans Fredrik Marthinussen er jussprofessor ved Universitetet i Bergen. Et av interessefeltene hans er strafferett/straffeprosess/politirett i narkotikarelaterte spørsmål. Foto: Skjalg Ekeland

To straffesaker

Arrangøren selv er også kritisk til politiets oppførsel på Værøy sist helg.

– Vi følte oss mistenkeliggjort fra første stund, sier en av arrangørene, Berner Garvik, til Avisa Nordland.

I NRK-saken opplyser politiet at det ble opprettet to straffesaker etter festivalen.

– De beslagla ikke noe narkotika. De opprettet en sak på brudd på legemiddelloven, og en annen person fikk førerkortet inndratt grunnet mistanke om ruskjøring, hevder Garvik.

Samtidig hevder arrangøren at det var fem politifolk på øya fredag og lørdag.

– De aksjonerte seks timer på fredag kveld og seks timer lørdag kveld. Vi hadde hatt et godt samarbeid med politikontakten på Værøy før festivalen, og det var veldig positivt at de var til stede og synlige. Men at de var kledd i sivilt, skjønte jeg ikke siden de skulle være synlige og sikre tryggheten til festivaldeltakerne, forteller Garvik som hevder at politiet på et tidspunkt var bevæpnet.

Han forteller at politiet ransaket telt og sjekket bergknauser for narkotika.

– Da jeg stilte spørsmål ved politiets arbeid, sa de at dette var standard, sier Garvik.

ARRANGØRER: Berner Garvik sammen med medarrangør Synne Garvik. Foto: Privat

Les også:

Les også: Turist-invasjon: Ølet har blitt 29 prosent billigere

«Cowboy-stil»

Han har i ni år arrangert festivaler rundt i landet, og sier at han aldri har opplevd lignende.

– Jeg har god kjennskap til hvordan politiet arbeider, og kan med trygghet si at de ikke arbeider på denne måten i Sør-Norge. I Nordland er det tydeligvis en større grad av «cowboy-stil», sier Garvik som mener Soria Gathering har vært samarbeidsvillige fra dag én.

I andre deler av landet har politiet en annen praksis. I en artikkel i Halden Arbeiderblad i fjor forklarte Øst politidistrikt hvorfor de ikke kom til å bruke narkohund ved en russefestival i Østfold:

– Politiet har ikke anledning til å gå rundt med narkotikahund for å lukte på tilfeldige mennesker i forebyggende øyemed.

Det opplyste Jan Erik Haugland i Øst politidistrikt til avisa.

Avisa Nordland har forelagt Nordland politidistrikt med alle påstander fra jussprofessor Marthinussen og arrangør Garvik i denne saken. Som svar på Marthinussens kritikk er det seksjonsleder for påtale i Nordland politidistrikt, Steffen Ravnåsen, som svarer.

– Nordland politidistrikt kan ikke se at det er en tjenestefeil å ta med seg narkotikahund til Værøy i forbindelse med politiets tilstedeværelse der. Rammene for bruk av hund opp mot personransaking er godt kjent av tjenestepersonene som var på Værøy, og disse ligger selvfølgelig til grunn for politiets håndtering, sier han i en kort kommentar til Avisa Nordland.

Les også:

Les også: Skal du bade? Her nærmer sjøtemperaturen seg 21 grader

Beslagla mindre mengder narkotika

Det er politistasjonssjef i Bodø, Robin Johnsen, som svarer på kritikken fra arrangør Garvik.

Han sier at politiets hovedmål med tilstedeværelsen var å sikre at publikum kan delta på et trygt og sikkert arrangement. Johnsen sier at politiet har stilt krav til Soria Gathering, i likhet med andre festivalarrangører.

– Politiet har vært opptatt av at dette ikke skulle bli et opplegg tilsvarende det som ble arrangert i 2016, og har selvsagt hatt et fokus på det. Ut fra de skriftlige planene og møtene i forkant oppfattet vi at arrangør hadde lagt en god plan og ønsket samarbeid med politiet, sier han, men legger til:

– Så er politiets opplevelse at planene og dialogen i forkant, ikke gjenspeilet det arrangementet som faktisk ble gjennomført.

– Festivalarrangøren sier at det ikke ble beslaglagt narkotika. Er det riktig?

– Politiet har beslaglagt mindre mengder narkotika på stedet. Politiet har også opprettet flere straffesaker knyttet til kjøring under påvirkning av rusmidler på deltakere på reise til og fra dette arrangementet, svarer Johnsen.

Politistasjonssjefen bekrefter at politiet var kledd i sivilt under hele festivalen. Johnsen svarer derimot ikke på om politiet også var bevæpnet.

– På festivalen på Værøy stemmer det at politiet var tilstedt sivilt. På et slikt arrangement er det helt vanlig at det gjøres fortløpende vurderinger knyttet til hvilke operative tiltak vi mener er best egnet for den aktuelle situasjonen, sier Johnsen.

POLITISTASJONSSJEF: Politistasjonssjef i Bodø, Robin Johnsen. Foto: Victoria Finstad

Politiet skal ha blitt tilbudt narkotika

– Arrangøren påstår at politiet gjorde ransakinger under festivalen. Er dette riktig?

Fredag, da politiet ankom festivalen, ble patruljen på stedet overrasket over mange forhold. Patruljen opplevde at samarbeidet og dialogen med arrangørene hadde endret seg siden planleggingen, og at den nå ble mer krevende. De registrerte at det var lite kontroll med deltakere, det var barn til stede og arrangører som også var festdeltakere. De så åpenbar bruk av narkotika på området og mange rusede personer, svarer Johnsen og fortsetter:

– Politiet på stedet ble også tilbudt narkotika. Selv om politiet i utgangspunktet ikke hadde fokus på hvem som har brukt eller ikke brukt narkotika, var det umulig å unngå å rette noe fokus mot omsetning og oppbevaring. I den forbindelse ble noen fellesområder og åpenbart rusede personer undersøkt og kontrollert.

Johnsen svarer følgende på festivalarrangørens påstander om en «cowboy-stil» i Nordland-politiet:

– Politiet i Nordland har de siste årene fått mye erfaring med både store og små arrangementer. Normalt har vi svært godt samarbeid med arrangørene og opplever at vi alle sammen ønsker å bidra til en trygg og sikker gjennomføring av arrangementet.

– Den erfaringen vi har med festivalen på Værøy er heldigvis av de sjeldne.

2024-07-01T08:39:24Z dg43tfdfdgfd