OSLO-AMBULANSENE UTFORDRES: – INGEN IDEELL SITUASJON

Oslo-ambulansene utfordres: – Ingen ideell situasjon

Mandag morgen klokka 5 stengte Ring 1 for trafikk. Nå endres trafikken i Oslo drastisk.

Ring 1, Oslo sentrums kanskje viktigste hovedfartsåre stenges i tre år. Som en del av sikringsarbeidet for det nye Regjeringskvartalet skal Hammersborgtunnelen senkes 10 meter. Samtidig skal Vaterlandstunnelen rehabiliteres.

Derfor flyttes all trafikk i dette området fra tunnelene og opp på gateplan.

BLIR STENGT: Denne strekningen blir fra 1. juli helt stengt. Foto: Ruter

Nærmere 20.000 bilister bruker denne strekningen daglig. Statens vegvesen forventer derfor trafikktrøbbel og mer kø enn tidligere før Ring 1 åpner igjen om tre år.

– Vår klare oppfordring er at de som kan må la bilen stå og heller kjøre kollektivt, sykle eller gå, eller en kombinasjon av disse. Om mange nok kan la være å kjøre bil i Oslo når Ring 1 er stengt vil det være plass til de som må kjøre og vi unngår trafikkaos, sier Halvard Gavelstad, prosjektleder for trafikk i Statens vegvesen, til Nettavisen.

Men utrykningskjøretøy og andre nødetater er avhengige av å komme raskt fram, og kan ikke bare sykle eller ta bussen.

Les også: Slår kø-alarm: – Mange har ikke skjønt konsekvensene

FULL STOPP: Hammersborgtunnelen stengte 05.00 mandag 1. juli. Deler av Ring 1 i Oslo vil være stengt i tre år. Foto: Amanda Pedersen Giske (NTB)

– En utfordring

Ola Borstad er avdelingsleder for ambulansetjenesten i Prehospital klinikk ved Oslo universitetssykehus. Han forteller til Nettavisen at de aksepterer grunnlaget for stengingen, men at de aller helst ikke ønsker noen veier stengt.

– Så vi skulle helst sett at tunnelen ikke ble stengt, men det som har vært veldig positivt er at vi har hatt et godt samarbeid med både kommunen og veivesenet, sier han.

Likevel er han klar på at det vil ta lengre tid for ambulansen å ta seg fra a til b.

– Det vil være en utfordring for oss i form av at ting vil være mer komplekst å gjennomføre. Hvert oppdrag vil ta litt lengre tid, men vi er ganske trent og vant til å møte hindringer, sier Borstad.

Han trekker fram eksempler som når byen deles i to under Oslo maraton og tidligere tunnelstengninger, og forsikrer at dette ikke er uvant for ambulansetjenesten i Oslo.

– Det er ingen ideell situasjon, men vi har blitt godt ivaretatt i planleggingen og har blitt tatt på alvor i prosessen.

PÅVIRKER AMBULANSEN: Stengingen av Ring 1 påvirker ambulansetjenesten i Oslo, men Ola Borstad forsikrer at ambulansen er godt forberedt og vant til utfordringer. Foto: OUS

– Kan stengningen av Ring 1 potensielt koste liv, i form av at det kan ta lengre tid fra a til b?

– Jeg kan ikke være en garantist og si hundre prosent nei, men dette er ikke en situasjon som vi ikke er vant til. Det hadde vært annerledes hvis alle bilene sto et sted hvor de fikk sine oppdrag fra, men det gjør de ikke. Veldig mange av våre biler får nytt oppdrag der de leverer. Det betyr at vi kan ha like mange biler på begge sider av Ring 1. Så fleksibiliteten vår med antall biler gjør oss mer robuste til å håndtere en slik situasjon. Dette er en situasjon som gjør hverdagen til vårt personell mer utfordrende, men det er en utfordring vi ikke er ukjent med, avslutter Borstad.

STOPP: Fra om med mandag er det full stopp på Ring 1 i Oslo. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Flere akutte oppdrag

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det fra 2012 til 2023 var betydelige endringer i både antallet og andel av spesielt akutte og vanlige oppdrag. I 2012 var det omtrent 200.000 akutte oppdrag, men dette tallet hadde steget til 325.000 i 2023, en økning på 63 prosent. Dette tilsvarer en gjennomsnittlig årlig økning på rundt 5 prosent.

Har du tips eller relevant informasjon knyttet til denne saken? Kontakt Nettavisens journalist på [email protected]

Ruter: – Gjør dette

Selv om Statens vegvesen blant annet anbefaler å bruke kollektivtrafikken når Ring 1 er stengt, vil også denne sektoren bli hardt berørt.

Stengningen vil påvirke totalt seks busslinjer. Disse linjene vil få nye starts og/eller endestopp. Linje 37 får helt ny kjørerute.

Ruter skriver i en melding at de er godt forberedt på stengningen og jobber aktivt for å redusere konsekvensene for reisende. Det kan ta noe tid før det nye trafikkbildet er etablert, og de oppfordrer reisende til å beregne god tid og følge med i aktuelle kanaler.

Les også: Endringene linje for linje

Gavelstad i Statens vegvesen forklarer at det finnes alternative kjøreruter for bilister.

– Alternativ omkjøring øst/vest er E18 Operatunnelen og Ring 3, sier han.

Les også: Trafikkaos på grunn av overdådig regjeringskvartal

– Skiltingen i østre del av Ring 1 i Schweigaards gate viser at trafikken må snu i rundkjøringen ved Oslo Spektrum. Tilsvarende må trafikken i vestre del av Ring 1 snu i ny midlertidig rundkjøring i krysset mellom Pilestredet og St. Olavs gate, sier han videre.

Les også: Statens vegvesens tiltak

Byrådsleder: – Jeg gruer meg

Men den klare oppfordringen er altså å la bilen stå.

– Trafikken langt utenfor Oslo sentrum vil bli berørt som følge av opphopning av trafikk og kø. Det vil bli trangt om plassen i et allerede presset veinett i Oslo sentrum. Det vil rett og slett ikke være plass til alle som i dag kjører, skriver Oslo kommune på sine hjemmesider.

– Jeg gruer meg. Det blir en stor utfordring for Oslo og alle som bor her, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) til Aftenposten.

GRUER SEG: Byrådsleder Eirik Lae Solberg. Foto: Annika Byrde (NTB)

2024-06-30T14:11:24Z dg43tfdfdgfd