LOKALPOLITIKER TATT I POLITIAKSJON – Nå HAR SAKEN TATT EN NY VENDING

Lokalpolitiker tatt i politiaksjon – nå har saken tatt en ny vending

(Romerikes Blad): I oktober i fjor ble flere menn pågrepet av politiet. Bakgrunnen var at de skal ha delt overgrepsbilder og snakket om overgrep mot barn i en gruppe med andre personer på Telegram og Snapchat.

En lokalpolitiker i 40-årene bosatt på Romerike var en av mennene som ble pågrepet. Han hadde ingen fremtredende rolle i politikken da han ble pågrepet.

Også en mann i starten av 20-årene ble tatt av politiet under aksjonen.

Gjenåpnet gammel sak

Etter å ha innledet etterforskning av saken mottok politiet opplysninger som vekket oppsikt. Det viste seg nemlig at lokalpolitikeren tidligere hadde vært anmeldt for å ha hatt seksuell kontakt med den medsiktede mannen, som på det aktuelle tidspunktet var under 16 år.

Selv var lokalpolitikeren i starten av 30-årene.

Den seksuelle omgangen ble anmeldt av et familiemedlem av gutten for flere år siden, men henlagt på bevisets stilling. Gutten ønsket den gang ikke å fortelle hva som hadde skjedd.

Før nå.

(Saken fortsetter under bildet)

POLITIADVOKAT: Jeanette Svendsen opplyser at det kan bli aktuelt å legge ned påstand om forvaring. Foto: Lisbeth Lund Andresen Foto: Lisbeth Lund Andresen

På bakgrunn av forklaringen valgte politiet å gjenåpne den gamle saken.

– Fornærmede har i avhør forklart seg om gjentatte tilfeller av seksuell omgang med tiltalte over en periode i tiden før fornærmede fylte 16 år, sier politiadvokat Jeanette Svendsen i Øst politidistrikt.

Overgrepene skal ha skjedd i en periode på ett og et halvt år, både i Norge og utlandet. De skal ha truffet hverandre i forbindelse med felles interesser.

Fornærmedes bistandsadvokat, Charlotte Tuven, har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Delvis skyld

For få uker siden ble det tatt ut tiltale mot den tidligere lokalpolitikeren. Når han møter i retten i august, må han svare for en rekke seksuallovbrudd – deriblant seksuell omgang med den da unge gutten.

Ifølge tiltalen skal han også ha fått flere andre gutter til å sende seksuelle videoer til seg, og snakket seksuelt med barn under 16 år.

Han skal ha kommet i kontakt med barna på Snapchat.

Mannens forsvarer, Hilde Mo, opplyser at mannen nekter straffskyld for seksuell omgang.

– Han har erkjent skyld for de andre postene i tiltalen, sier hun.

Tiltalte har sittet varetektsfengslet helt siden han ble pågrepet.

Risikerer forvaring

Før rettssaken har politiadvokat Svendsen varslet at det kan være aktuelt å legge ned påstand om at tiltalte idømmes forvaring.

– Tiltalte er tidligere domfelt for seksuallovbrudd mot barn og er igjen tiltalt for samme forhold. At tiltalte tidligere har sonet lengre fengselsstraffer, har ikke fått ham til å avstå fra å begå nye seksuallovbrudd mot barn, sier hun.

Og fortsetter:

– Påtalemyndigheten vurderer derfor at gjentakelsesfaren er stor. Men det er opp til retten å vurdere om en tidsbestemt fengselsstraff er tilstrekkelig til å verne samfunnet mot nye straffbare handlinger fra tiltaltes side eller om det skal idømmes forvaring.

Dømt flere ganger

Lokalpolitikeren er tidligere dømt for fysiske overgrep. Så sent som i 2015 ble han dømt til fengsel i tre år og tre måneder for seksuell omgang med et barn under 14 år.

Han er også tidligere dømt for fysiske overgrep mot et barn som skjedde flere år tilbake i tid. Mannen var selv mindreårig da handlingene skjedde.

I 2019 ble han dømt til fengsel i ett år og fire måneder for oppbevaring av overgrepsmateriale og for å ha delt seksualiserte bilder av mindreårige barn. Deler av forholdene han ble dømt for den gang, skjedde mens mannen var på prøvetid og bodde i en overgangsbolig.

2024-06-14T17:00:27Z dg43tfdfdgfd