ISRAEL LOVER DAGLIG PAUSE I ANGREP LANGS VEI SøR På GAZASTRIPEN

Israel lover daglig pause i angrep langs vei sør på Gazastripen

I en uttalelse fra IDF søndag morgen omtales den nye praksisen som en lokal, taktisk pause i de militære aktivitetene for humanitære formål.

Pausen skal begynne klokken 8 på morgenen lokal tid og vare til klokken 19. Israels militære operasjoner skal innstilles langs en rute som går fra grenseovergangen Kerem Shalom til hovedveien Salah al-Din og videre nordover.

Et kart publisert av IDF viser at ruten strekker seg til Det europeiske sykehuset i Rafah, som ligger om lag en mil fra grenseovergangen. Pausen i kamphandlingene skal iverksettes hver dag inntil nye beskjeder gis.

Intern uenighet

Ifølge flere israelske medier har det vært uenighet mellom IDF og den israelske regjeringen om pausene.

Statsminister Benjamin Netanyahu skal ha sagt at pausene var uakseptable da han fikk høre om dem. Det melder både Haaretz og en kilde som Times of Israel har snakket med.

Israels sterkt høyreorienterte sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir skal ha uttalt at den som har besluttet pausene, bør trekke seg fra stillingen sin.

I en ny uttalelse har IDF klargjort at Israels offensiv fortsetter som før over det aller meste av den sørlige Gazastripen. Det skal heller ikke være endringer i praksisen for hvordan nødhjelp slipper inn i det palestinske området.

Katastrofal matmangel

Hensikten er å få mer humanitær hjelp inn på Gazastripen, ifølge IDF. Pausen skal være koordinert med FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner.

Etter over et halvår med krig på Gazastripen beskrives den humanitære situasjon i området som katastrofal. Mange mennesker sulter, og Verdens matvareprogram kunngjorde i mai at det var hungersnød nord på Gazastripen.

Fra 6. mai til 6. juni registrerte FN et gjennomsnitt på 68 lastebiler med humanitær hjelp hver dag. Dette var en nedgang fra 168 i april, noe som igjen var langt under de 500 lastebilene som ifølge hjelpeorganisasjoner trengs hver dag.

Ifølge nyhetsbyrået AP har verken FN eller internasjonale hjelpeorganisasjoner så langt kommentert Israels kunngjøring søndag morgen.

HUMANITÆR HJELP: En lastebil med humanitær hjelp passerer Kerem Shalom-grenseovergangen 30. mai Foto: Tsafrir Abayov

Håp om våpenhvile

Store deler av verdenssamfunnet – inkludert Israels nærmeste allierte USA – har lenge forsøkt å få Israel og Hamas til å gå med på en våpenhvile.

Selv om det ikke er en våpenhvile Israel nå varsler, skriver nyhetsbyrået AP at pausen potensielt kan bidra til å lette situasjonen for palestinerne på Gazastripen.

Den israelske militære enheten som har ansvar for leveranser av nødhjelp i Gaza, COGAT, opplyser at ruten i Rafah-området skal brukes til å frakte humanitær hjelp også til andre områder. Blant disse er Khan Younis, Muwasi og den sentrale delen av Gazastripen.

Nord-Gaza, som er svært hardt rammet av krigen, får sine leveranser av nødhjelp fra en grenseovergang ved Gazastripens nordlige grense mot Israel.

(©NTB)

2024-06-16T05:41:17Z dg43tfdfdgfd