HøYESTERETT: DONALD TRUMP HAR KRAV På IMMUNITET I NOEN TILFELLER

Høyesterett: Donald Trump har krav på immunitet i noen tilfeller

DENVER, COLORADO (Nettavisen): USAs høyesterett har ferdigbehandlet Donald Trumps anke. Trump mener han er immun fra straffeforfølgelse for handlinger han gjorde da han var president.

Nå har USAs høyesterett besluttet at Donald Trump har krav på immunitet – i noen tilfeller.

De seks konservative dommerne stilte seg bak beslutningen, mens de tre liberale stemte imot.

Les også: Fersk katastrofe-måling: Trump langt forbi Biden

– Stor seier

Trumps argument i denne saken var at presidenter vil bli lammet i jobben uten immunitet, og alltid frykte å bli straffeforfulgt.

Dette argumentet bruker også dommer John Roberts i sin begrunnelse. «Hvis en presidents offisielle handlinger blir gjenstand for gransking og straffeforfølgelse rutinemessig, kan uavhengigheten til den utøvende makten bli undergravd», slår han fast.

På Truth Social omtaler Trump avgjørelsen som en stor seier for demokratiet og grunnloven.

– Jeg er stolt av å være amerikansk, skriver presidenten med store bokstaver på plattformen.

Om det er en stor seier for demokratiet og grunnloven er omstridt, men det er i hvert fall en stor seier for Trump. Avgjørelsen kan få konsekvenser for den føderale straffesaken i Washington D.C, og de andre rettssakene mot ekspresidenten.

Men det er et forbehold.

«Private handlinger får ikke denne immuniteten, og ikke alle handlinger en president gjør er offisielle», påpeker dommer John Roberts.

KONSERVATIV MAJORITET: Det var de konservative dommerne på benken Thomas, Roberts, Alito, Gorsuch, Kavanaugh og Barrett som ga Trump delvis immunitet. Foto: Evelyn Hockstein

Det blir domstolen U.S. District Court for the District of Columbia som skal vurdere hvilke av Trumps handlinger som er offisielle, og hvilke som er private.

Les også: Biden-velgerne slår tilbake: – Det er teaterkritikk-politikk

Kraftig kritikk til sine kolleger

Høyesterettsdommer Sonia Sotomayor er nådeløs i sin kritikk av hva majoriteten av USAs høyesterett har bestemt.

«La presidenten bryte loven, la han utnytte kontoret for personlig vinning, la han bruke sin offisielle makt til ondskap. Hvis han visste at han en gang måtte bli holdt ansvarlig for å bryte loven, er det ikke sikkert han hadde vært så dristig og fryktløs. Det er budskapet til majoriteten i dag. Selv hvis disse marerittscenarioene aldri finner sted, har skaden blitt gjort. I hver bruk av offisiell makt, er nå presidenten en konge over loven», skriver hun i sin konklusjon.

Sotomayor skisserer flere scenarioer der hun nå mener en president vil være immun. Hun mener at en president nå trygt kan beordre den amerikanske marinens SEAL Team 6 til å drepe en politisk motstander, eller arrangere et militært kupp for å beholde makten.

KRITISK: Høyesterettsdommer Sonia Sotomayor er svært kritisk til hva kollegene hennes har besluttet. Foto: Mark Schiefelbein

Les også: Storm av kritikk mot Biden: – Dyp panikk hos demokratene

Får konsekvenser for rettssaken

Ekspresidenten er tiltalt i tre straffesaker og dømt i en, den såkalte hysjpengesaken.

I Washington D.C. er han tiltalt på fire punkter for å ha ledet en sammensvergelse med formål om å bedra USA, hindre en offisielle prosedyre, hindre og forsøke å hindre en offisiell prosedyre, og å ha forsøkt å forhindre andre i å utøve sine grunnlovsfestede rettigheter.

Kort fortalt: Donald Trump er tiltalt for å forsøke å omgjøre 2020-valgresultatet i USA.

Saken skulle egentlig gå av stabelen 4. mars, men ble utsatt da Høyesterett skulle behandle anken. En domstol og en ankedomstol hadde allerede avvist påstanden om at Trump er immun, men høyesterett fikk siste ordet.

Avgjørelsen har ikke kun konsekvenser for Trump, men også fremtidige presidenter som kan bli straffeforfulgt.

Når rettssaken kan starte nå er uvisst. Dagens avgjørelse vil trolig utsette rettssaken ytterligere, skriver amerikanske medier.

Distriktsadvokat Tanya Chutkan har tidligere uttalt at Trump og advokatene skulle få syv måneder på seg til å forberede seg til rettssaken. Da saken ble satt på vent i desember, hadde han 88 dager igjen av den forberedende perioden. Det er derfor forventet at Trump og Trumps team får disse 88 dagene til å forberede seg før en eventuell rettssak starter.

Men nå må også tiltalepunktene vurderes opp mot dommernes avgjørelse. Spørsmålet nå er hvilke handlinger som var private og hvilke som var offisielle.

Vil stille dommerne for riksrett

Senere torsdag kommer demokratenes Alexandria Ocasio-Cortez på banen. Hun vil stille dommerne for riksrett.

– Høyesterett er blitt oppslukt i en korrupsjonskrise ute av kontroll. Dagens avgjørelse representerer et angrep på demokratiet i USA. Det er opp til Kongressen å forsvare nasjonen, skriver hun på X.

Hun varsler at hun vil starte prosessen.

2024-07-01T15:00:17Z dg43tfdfdgfd