FERGESELSKAP: – GRATISORDNINGEN GåR MER OG MER UTOVER DE FASTBOENDE

Fergeselskap: – Gratisordningen går mer og mer utover de fastboende

– Som rederi ser vi at gratisordningen går mer og mer utover de fastboende, sier Reidar Waage, driftssjef i fergeselskapet Torghatten Nord til Nettavisen. Selskapet betjener blant annet sambandet Bodø-Værøy-Moskenes i Lofoten.

Ordningen med gratis ferge ble innført av regjeringen som en håndsrekning til små øysamfunn uten veiforbindelse til fastlandet. Tilbudet ble tatt godt i mot lokalt, men på populære turistdestinasjoner har kapasitet blitt en utfordring.

(Se oversikt over gratisferger i Norge nederst i saken)

ØKENDE TRAFIKK: – Fergene våre er ikke dimensjonert for det trykket som har kommet etter gratisordningen, sier selskapet Torghatten Nord til Nettavisen. Bildet er fra overfarten mellom Bodø og Moskenes. Foto: Trond Lepperød

Bygger nye ferger

På Værøy i Lofoten opplever de at turister i økende grad benytter gratisferga på vei til Moskenes for å unngå å betale for overfarten direkte fra Bodø til Moskenes.

– Fergene våre er ikke dimensjonert for det trykket som har kommet etter gratisordningen. Når vi nå bygger nye ferger, må vi dimensjonere for dette, sier Waage.

Torghatten Nord har nå to store hydrogenferger under bygging. Disse skal settes inn på sambandet Bodø-Moskenes når de blir ferdige.

Dette sier folk om gratisfergen (klikk på faktaramme)

Les også: Dette sier folk om gratisferge-tilbudet

– Ikke forberedt

– Vi i fergebransjen i Nord-Norge ser en klar økning i antall reisende framover. Vi er i starten på en vekst i reiselivet vi nok ikke har vært godt nok forberedt på. Pilene peker rett oppover, og fortsetter det som nå, vil det gå utover de som er avhengige av fergetilbudet i regionen, spår Waage.

Han beskriver et godt samarbeid med kommunene Røst og Værøy, som nyter godt av gratis fergetilbud. Her er det en pågående dialog for å redusere de uheldige virkningene av ordningen.

Han sier han forstår frustrasjonen fastboende føler:

– Folk tar kontakt med oss fordi de opplever at deres ferge er stappfull og de ikke får komme med. Vi forstår frustrasjonen.

NYE UTFORDRINGER: Lofoten er et populært reisemål, og fergekøer, som her på Moskenes, er ikke uvanlig. Etter at ordningen med gratisferge ble innført blant annet til Værøy, melder næringsliv og lokalbefolkning om noen nye utfordringer. Foto: Trond Lepperød

Har prioriterte køer

– Hvilke tiltak har dere satt inn for å sikre at fastboende og næringsliv får plass på fergene?

– Vi har prioriterte køer ut til Røst og Værøy. Det gjelder kjøretøy som har såkalt forskriftsrett, som blålys og begravelsesbiler, men vi har også en mulighet for forhåndsbooking, og vi kan sette kjøretøyene som skal ut til øyene i en egen kø.

IKKE ET RØDT ØRE: Reiser man via Værøy og overnatter på parkeringsplassen der og videre til Moskenes «betaler man ikke et rødt øre» (zahlt man keinen Rappen), heter det begeistret i denne tyske reisebloggen som beskriver hvordan det norske systemet med gratisferge kan utnyttes for å komme seg til Lofoten. Foto: Faksimile

Tar omveier for å unngå betaling

Til tross for dette, sier Waage at turister som egentlig har Moskenes og Lofoten som mål, finner løsninger for å komme seg dit uten å betale.

– Vi har aldri sett så store køer på Værøy på kveldstid med trafikk som skal videre til Moskenes. Det finnes YouTube-videoer om hvordan du kan «lure systemet», og det er kanskje ikke så merkelig at mange da unngår å betale, sier han.

Nettavisen har sett på enkelte tyske reiseblogger. Her deles informasjon om hvordan systemet med gratis ferge kan utnyttes best mulig.

En av videoene delt på YouTube har overskriften «gratisferger i Norge». Her forteller et tysk par om sin bobil-tur fra Moskenes til Værøy. – Vi måtte rygge inn og den 25,25 meter lange lastebilen måtte rygge ut to ganger, forteller de.

Ordfører: Vil beholde gratisferge

Utfordringene til tross, Værøy-ordfører Susan Berg Kristiansen (H) er helt tydelig på hva hun ønsker:

– Vi ønsker ikke å reversere ordningen med gratis ferge, men vi er opptatt av større trygghet for at man kan komme seg med ferga når behovet er der, sier hun til Nettavisen.

Kristiansen sier gratis ferge til øyene Værøy og Røst har stor betydning for innbyggere og næringsliv. Utfordringene mener hun det er mulig å løse, og ikke minst håper hun på økt kapasitet og bedre tilpassede avganger, både på kort og lang sikt.

ØYSAMFUNN: Værøy-ordfører Susan Berg Kristensen vil ikke legge om kursen når det gjelder gratis ferge, et tilbud hun sier har stor betydning for øysamfunn som Værøy. Foto: Tom Melby (Lofotposten)

Det bor 678 personer på Værøy. Ordføreren beskriver regionsenteret Bodø som en livslinje for øysamfunnet. Det er fra en til tre fergeavganger hver dag til byen. Overfarten tar tre timer når ferga går direkte, og ikke innom Moskenes eller Røst. I så fall tar turen 6-7 timer.

– Bodø er bysenteret vårt. Der får vi utført mange av våre tjenester. Det er sykehus, lege, frisør og butikk, sier hun.

Kristiansen unnslår ikke at gratisferge har gitt noen utfordringer:

– Det skaper en usikkerhet når pågangen på ferga kan bli så stor at vi ikke vet om vi kan komme med, sier hun.

Les også: Bygger verdens største hydrogenskip

UTEN FASTLANDSFORBINDELSE: Øysamfunnet Værøy i Lofoten er blant dem som nyter godt av tilbudet om gratis ferge. Det har også turistene oppdaget. Foto: Lars Olve Hesjedal (Statens vegvesen)

Foreslår «fastboendebevis»

Ordføreren tror problemet kan løses:

– Vi har god dialog med Statens vegvesen og fergeselskapet Torghatten og likedan oppover i systemet, sier hun.

Kristiansen vil ha et rutesystem bedre tilpasset fastboende og næringsliv. Hun tar også til orde for en ordning med «fastboendebevis» som kan gi forrang på ferga.

Les også: Gjorde fergene gratis: Det var bare én ting de glemte

NYE FERGER: Torghatten Nord har bestilt to hydrogenferger. De blir klare i løpet av 2026 og settes inn på sambandet Bodø-Lofoten. Foto: Torghatten Nord/Norwegian Ship Design

Les også: Gratisferger i Norge

2024-07-01T17:10:47Z dg43tfdfdgfd