EKS-SPIONTOPP: – KINA JOBBER LANGSIKTIG MOT KILDER I NORGE

Eks-spiontopp: – Kina jobber langsiktig mot kilder i Norge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at en norsk statsborger ble pågrepet på mandag og siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina.

Mannen ble pågrepet på Gardermoen ved ankomst tilbake til Norge etter en reise til Kina.

Mannen er varetektsfengslet for fire uker.

Seniorrådgiver Eirik Veum i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at personen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 122, som omfatter grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter, og paragraf 126, som omfatter annen ulovlig etterretning.

Nettavisen er kjent med at den spionsiktede mannen i 30-årene har tilknytning til Oslo Arbeiderparti.

– Vi er klar over at dere (pressen red.anm.) vil finne ut at han er ganske kjent, og kjenner ham fra flere miljøer. Det er ikke riktig av meg å gå ut med sånne opplysninger nå. Dette får komme fra ham senere, sier politiadvokat i PST, Thomas Blom, på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet, Emma Svarva Giskås, vil ikke si noe om den spionsiktedes tilknytning til Ap, eller om partiet har igangsatt noen eventuell prosess i forbindelse med pågripelsen.

– Jeg har ingen kommentar. Dette er en pågående etterforskning. Jeg ber deg snakke med politiet eller PST, sier Giskås til Nettavisen.

VG skriver at personen har i dag et verv i et lokallag – sammen med sentrale Arbeiderparti-politikere.

– Han har deltatt i dette partilaget i en tid, men ikke hatt noen fremtredende tillitsverv noe sted i Oslo Ap, sier Frode Jacobsen, som er leder i Oslo Ap, til VG.

Les også:

Les også: PST utelukker ikke spion-aktivitet på Oslo-konferanse

– En slags investering for framtiden

Tidligere etterretningsoffiser Ola Kaldager sier på generelt grunnlag at unge personer i politiske miljøer er attraktive mål for utenlandske etterretningstjenester – selv om de ikke innehar noen betydningsfulle politiske verv.

– Det å gå løs på unge politikere er en slags investering for framtiden. De har ikke nødvendigvis så mye tilgang til viktig informasjon ennå, men før eller senere får de kanskje sentrale posisjoner med tilgang på gradert informasjon, sier Kaldager til Nettavisen.

Kaldager er tidligere sjef for den norske etterretningsgruppen E-14.

– De driver ikke bare med talentspeiding, men utenlandsk etterretningstjenester kan også legge feller for dem de prøver å rekruttere. Det kan være snakk om feller som involverer penger, damer eller narkotika. Og da ligger de veldig dårlig an i en trengt situasjon i framtiden, sier Kaldager.

– Utenlandske etterretningstjenester er ikke enkeltmannsforetak. Dette er store organisasjoner som går løs på enkeltpersoner. Du har dem som driver med fotarbeidet ute i felten, som støttes av et enormt apparat i bakgrunnen, som samler inn masse informasjon om potensielle kilder og rekrutter, som svakheter og styrker.

EKS-SPIONSJEF: Ola Kaldager er tidligere sjef for den norske etterretningsgruppen E-14. Foto: Terje Pedersen

Nekter for å være agent

Den siktede har fått oppnevnt advokat Marius Dietrichson som forsvarer.

– Han nekter for at han er agent for Kina og sier seg uskyldig i det han er anklaget for. Han ber seg naturligvis løslatt, sier Dietrichson til NTB.

PST mener at mannen hadde opplysninger som var tiltenkt kinesisk etterretning, men vil ikke gå nærmere inn på hvilke opplysninger det er snakk om. Politiadvokat Blom opplyser til NTB at saken handler om rikets sikkerhet.

– Det dreier seg om grunnleggende nasjonale interesser og opplysninger som kan skade hvis de tilfaller andre nasjoner, sier han.

Les også:

Les også: Fengslet - mener nordmann spionerte for Kina

«Kina vil utgjøre en betydelig etterretningstrussel i 2024. Vi forventer at trusselen vil tilta i løpet av de nærmeste årene. Det skyldes særlig det forverrede forholdet mellom Kina og Vesten, Kinas ønske om økt kontroll over forsyningskjeder og posisjonering i Arktis,» skriver PST i sin Nasjonale trusselvurdering for 2024. .

«Rekruttering av kilder forventer vi at særlig de russiske og kinesiske tjenestene vil forsøke i 2024. Tradisjonelt foregår kilderekruttering via fysiske møter. Vi ser imidlertid en ny trend med rekruttering av kilder via digitale virkemidler, som chatteapplikasjoner,» lyder trusselvurderingen.

PST: Thomas Blom er politiadvokat i PST. Tirsdag ble en nordmann varetektsfengslet for grovt forsøk på etterretningsvirksomhet til fordel for Kina. Foto: Terje Bendiksby

– Kineserne jobber langsiktig

Kaldager sier at kinesisk etterretning er kjent for å være langsiktige og tålmodige med rekrutteringsprosesser.

– Kineserne jobber langsiktig. Det gjør Russland også, men Kina er kanskje enda mer langsiktig i sin tenkning og prøver å kartlegge hvem som kommer til å bli noe i partiet, staten eller i næringslivet, sier han.

2024-07-02T16:44:33Z dg43tfdfdgfd