BLE SVINDLET DA HAN SKULLE SELGE BILLETTEN: – SINT, FRUSTRERT OG FLAU

Ble svindlet da han skulle selge billetten: – Sint, frustrert og flau

For noen år siden ble Hassen Al-Kharasani (27) utsatt for billettsvindel. Han husker fortsatt følelsen da han skjønte at han hadde blitt lurt.

– Jeg var sint, frustrert og flau fordi jeg tenkte at jeg burde ha skjønt at det var svindel, sier han til Nettavisen.

Kom med flere bortforklaringer

Al-Kharasani skulle på Stavernfestivalen i 2018 sammen med en venn. Få dager før festivalen ble kompisen syk. Kompisen solgte billetten sin til bekjente, mens Al-Kharasani bestemte seg for å legge sin billett ut for salg på Finn.

– Jeg ble kontaktet av veldig mange interesserte, og tenkte at den første som sendte melding, selvfølgelig skulle få billetten.

En ung mann viser interesse, og Al-Kharasani foreslår at kjøperen kan betale halvparten av summen nå og resten når han har fått festivalarmbåndet.

– Jeg kjente ikke til hele prosessen med billettsvindel, siden det ikke var like mye fokus på det på den tiden som det er nå, sier han.

Kjøperen kommer med ulike unnskyldninger for hvorfor han ikke kan vippse pengene umiddelbart.

I stedet foreslår kjøperen at han kan gi fra seg all informasjon om seg selv, og sender blant annet et bilde av førerkortet sitt med personnummer på.

«Du får jo all info om meg så du vet jeg ikke lurer deg», står det i en av meldingene Nettavisen har fått se.

– Jeg tenkte at dette måtte være en seriøs kar, så jeg sendte festivalbillettene til ham til slutt, sier Al-Kharasani.

Les også:

Les også: Malin ble offer for frekk svindel: – Jeg blir så forbanna

Sluttet å svare

Al-Kharasani venter på å motta pengene, men unnskyldningene til kjøperen fortsetter.

– Han sa han ikke kunne vippse, han hadde mistet mobilen og vennene hans ikke hadde nok penger til å vippse. Det ble mye fram og tilbake, forklarer han.

Til slutt svarer ikke mannen lenger på meldingene, og Al-Kharasani skjønner at han har blitt svindlet.

Al-Kharasani rapporterte hendelsen gjennom Finn og tok også turen til politistasjonen for å anmelde. Han valgte til slutt å ikke gå videre med politianmeldelsen. Han ikke var motivert for det ettersom han trodde saken ville bli henlagt og at han ikke ville få tilbake pengene uansett. I dag angrer han på det valget.

– Når jeg ser tilbake på det nå, hadde det nok vært smartere å gå videre med politianmeldelsen hvis flere hadde blitt svindlet. Hvis det hadde skjedd igjen i dag, ville jeg gått «all in» og rapportert den personen skikkelig.

Les også:

Les også: Raser mot festivalpriser: Dette sier arrangøren

SVINDELEKSPERT: Sebastian Claydon Takle er leder for cyber crime-senteret til DNB. Foto: Stig Fiksdal (NTB)

Ekspert advarer: – Et vanskelig område

Det vi ser en del av, er at svindlere benytter disse markedsplassene og prøver å lure folk til å sende fra seg verdier uten å ta imot penger først. På den motsatte siden så ser man at svindlere gjør det motsatte. De ber om forskuddsbetaling for ting som de ikke har planer om å selge.

Det sier Sebastian Claydon Takle, som er leder for cyber crime-senteret til DNB.

Mange av markedsplassene har et system som skal ivareta både kjøper og selger, og passe på at varer blir overlevert. Det de kriminelle ofte gjør, er derfor å lure offeret ut av systemet, for å i stedet gå med på et oppgjør mellom partene direkte, sier svindeleksperten til Nettavisen.

Takle råder folk til å bruke markedsplassenes betalingssystemer for å være bedre beskyttet mot svindel.

Så lenge man benytter seg av dem, har man i hvert fall lagt inn et godt sikkerhetslag for å unngå disse problemene.

– Dette er et vanskelig område, siden det ofte handler om avtaler mellom to privatpersoner. Det kan være utfordrende for banken å vite hva som er levert, hva som var avtalt og hvordan kvaliteten på varen var. Slike ting er vanskelige for en tredjepart å vurdere.

Les også: Råd for å unngå billettsvindel

Les også:

Les også: Regjeringen lanserer 47 tiltak mot økonomisk kriminalitet

Finn: Få svindelsaker i forhold til antall handler

Linda Glomlien, som er pressekontakt hos Finn, skriver i en e-post til Nettavisen at det er svært lite antall svindelsaker i forhold til hvor mange handler som foregår på Finn hver dag.

– Så det er viktig å understreke at de aller fleste handler mellom privatpersoner går ryddig for seg, skriver Glomlien.

Hun skriver videre at Finn har retningslinjer som ikke tillater salg av billetter til utsolgte arrangementer. Dette for å forhindre salg av billetter til overpris.

– Samtidig så ser vi at svindelrisikoen også øker ved utsolgte arrangementer, forklarer Glomlien.

Les også: Finns tips til billettkjøp på Finn Torget

Glomlien ber kunder melde fra til Finn så de kan se på saken, hvis man oppdager noe mistenkelig eller frykter at man er i ferd med å bli lurt.

– Videre så anbefaler vi våre brukere å benytte seg av tjenester som Ticketswap og Ticketmaster resale, som er gode alternativ for videresalg av billetter.

FLAU: Hassen Al-Kharasani sier han følte seg flau etter at han ble svindlet, fordi han følte at han burde ha skjønt det tidligere. Foto: Privat

Verdifull erfaring

Al-Kharasani var sint og frustrert etter å ha selv blitt svindlet.

– Jeg ville heller ikke fortelle folk rundt meg at jeg hadde blitt svindlet. Jeg synes det var flaut. Jeg holdt litt igjen, men til slutt måtte jeg åpne meg opp.

Han ble svindlet for 1800 kroner.

– Nå som årene har gått, føler jeg at jeg har fått mer innblikk på hvordan slike ting fungerer. Og med den teknologien vi ser i dag, så er det helt vanvittig hva svindlerne kan få til. Så man er litt ekstra forsiktig nå, sier Al-Kharasani.

Han ser tilbake på hendelsen som en verdifull erfaring, og har tips til andre som vurdere å selge billetter.

– Hvis du skal kjøpe eller selge billetter, gjør det gjennom Ticketmaster, arrangøren eller konsertoperatøren. Det er mye tryggere. Eller eventuelt selge til venner eller familie.

– Jeg vil også anbefale å alltid anmelde svindel til politiet og rapportere det til plattformen det gjelder.

2024-06-14T19:45:46Z dg43tfdfdgfd