NY VENDING FOR PUTIN-PROSJEKT: – PINLIG

Ny vending for Putin-prosjekt: – Pinlig

Om en snau uke starter sommer-OL i Paris. Der vil det ikke være mange russere til stede.

Russiske utøvere får bare lov til å delta under nøytralt flagg, forutsett at utøverne blant annet ikke åpenlyst har vist støtte til president Vladimir Putin eller den russiske hæren.

Det er kun et fåtalls utøvere som har gått med på disse kravene, og Putin kom dermed med et mottrekk for å sørge for at russerne også skulle få konkurrere i et slags OL i år.

Les også: Blodrøde tall for Nike: – Mye verre enn vi trodde

– Pinlige nyheter

The World Friendship Games, vennskapslekene på norsk, ble opprettet, og målet var å ønske 10.000 utøvere velkommen fra land med tilknytning til Russland, som Brasil, Kina og India.

Russland sitt eget OL skulle etter planen arrangeres i september. Nå melder imidlertid Maxim Agapitov, president i det russiske vektløfterforbundet, at mesterskapet er utsatt til neste år.

– Vi planlegger at det skal være en internasjonal konkurranse, sier han til det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

I mellomtiden har Aleksei Sorokin, som ledet lekenes organisasjonskomité, trukket seg. Det melder Forbes.

FÅ RUSSERE: Det vil ikke være mange russiske idrettsutøvere på plass i OL i Paris. Foto: Fabrizio Bensch (Reuters)

Den finske avisen Ilta-Sanomat skriver ifølge Aftonbladet at utsettelsen av Russlands eget OL er «pinlige nyheter for Putins eget prosjekt».

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har tidligere gått hardt ut mot prosjektet. I mars uttalte de at Russland hadde «startet en intens diplomatisk offensiv» med å lage sitt eget mesterskap.

– Det er et kynisk forsøk fra den russiske føderasjonen på å politisere sporten, uttalte IOC.

Les også: Reagerer på sexy-stempel: – Urettferdig

Norge støttet IOC

Alle nasjoner og idrettsutøvere ble oppfordret til å til takke nei til å delta, og de truet med å sanksjonere utøvere som deltar.

Dette fikk russerne til å reagere kraftig tilbake.

– Disse beslutningene demonstrerer hvor langt IOC har beveget seg bort fra sine opprinnelige prinsipper og har tatt steg i retning rasisme og nynazisme, sa Maria Zakharova, talskvinne i det russiske utenriksdepartementet.

Norges idrettsforbund sendte tidligere i år ut en pressemelding der de støttet IOCs oppfordring til nasjonale og internasjonale forbund om å avstå fra å delta i vennskapslekene.

Vennskapslekene har blitt arrangert én gang tidligere. Sovjetunionen arrangerte et eget alternativ til OL i 1984 i Los Angeles, som følge av at de boikottet lekene i USA.

Rundt 50 land deltok da i vennskapslekene, inkludert flere av dem som ikke boikottet lekene i USA.

2024-07-20T20:23:44Z dg43tfdfdgfd