KLIMAAKTIVISTER BRUKTE VINKELSLIPER FOR å KOMME SEG INN På GARDERMOEN

Det var rundt klokken 5.45 onsdag at tre aktivister tok seg inn på rullebaneområdet på Oslo lufthavn Gardermoen. De holdt opp et banner og forsøkte å forstyrre flytrafikken.

En halv time senere meldte politiet at de tre aktivistene var fjernet.

Aksjonen fikk ingen konsekvenser for flytrafikken, opplyser Avinor. De tre hadde satt seg ned foran en avisningsplattform, som ikke er i bruk nå om sommeren, forteller pressevakt Ylva Celius Trulsen til NTB. 

– Vi hadde airport patrol på stedet, som kjørte bort i løpet av få minutter og hadde kontroll på situasjonen. 

Brukte vinkelsliper

Det var klimaaktivister fra gruppa «Folk mot fossilmakta» som aksjonerte. De tok seg inn på rullebanen ved å skjære hull i et gjerde med vinkelsliper, ifølge Trulsen. 

– Det er ikke bare bare å komme seg gjennom der. Vi har sensorer og kameraer på stedet, så vi fanget dem opp med én gang og var der på under ett minutt. 

Airport patrol-betjenter hadde kontroll på aktivistene fram til politiet kom og førte dem bort, forteller Trulsen. 

– Det er bra med engasjement og fokus på å redusere klimagassutslippene, men det er synd og svært alvorlig når det gjøres på en ulovlig måte. Sikkerhet kommer alltid først, og det er strengt forbudt å ta seg gjennom gjerdet på flyplassen. Gjerdet er der av en grunn, sier hun. 

Vil stoppe oljeutvinning

Klimaaktivistene ønsker at regjeringen signerer en juridisk bindende avtale for å stoppe utvinning og forbrenning av olje, gass og kull innen 2030, samt gir støtte og finansiering til andre lands arbeid i en rask og rettferdig omstilling.

– Regjeringen trenger en push fra folk som oss. Norge må støtte ikke-spredning av all olje, gass og kull, sier Vebjørn Bjelland Berg, som er en av aksjonistene, i en pressemelding ifølge Dagbladet.

Bjelland Berg er fetteren til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap), skriver TV 2. 

Han etterlyser større mot i klimasaken fra sin fetter, samt statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og tidligere klima- og miljøminister, nå utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). 

– Jeg forstår at hans engasjement og bekymring er reell. Men posisjonen han tar på olje og gass, er så farlig at jeg akter å yte motstand mot ham. Vi kan gjerne stå som allierte på sikt. Men slik hans posisjon er nå, gjør at jeg akter å fortsette å opponere mot ham, sier Bjelland Berg til kanalen. 

– Ulike syn 

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen sier at han forstår at folk er utålmodige, og at han er det selv også. 

– Det haster med å kutte utslipp for å begrense klimaendringene. Vi har alle en jobb å gjøre for å bygge videre på alt det som heldigvis har skjedd i klimapolitikken de siste årene, sier Bjelland Eriksen til TV 2 og Dagbladet

– Så har samtidig Vebjørn og jeg ulike syn på hvordan omstillingen skal skje og hvordan vi fronter våre meninger. For meg er bred oppslutning avgjørende for at omstillingen skal stå seg over tid. Da må vi finne løsninger som også tar på alvor de andre store utfordringene vi som samfunn står overfor.

Aksjoner i ti land 

«Folk mot fossilmakta» er en nyoppstartet kampanje. Den identifiserer seg som del av A22-nettverket, som internasjonalt mobiliserer til fredelig sivil ulydighet for klimaet, skriver TV 2

Også i Tyskland aksjonerte klimaaktivister onsdag. Fem personer tok seg inn på Köln Bonn lufthavn i Tyskland og limte seg fast til asfalten på området der flyene står parkert, skriver nyhetsbyrået DPA. Aksjonen førte til at flytrafikken ble stanset. 

Aktivistgruppen Last Generation skriver på X at det var medlemmer av deres gruppe som tok seg inn på flyplassen i Köln. Det er planlagt aksjoner på flyplasser i mer enn ti land verden over, skriver gruppen videre.

Aksjonen onsdag inngikk i en global protestaksjon som krever stans i bruken av fossilt drivstoff innen 2030. Gruppen varsler flere aksjoner fremover. 

– Dette var bare begynnelsen i dag. I løpet av de neste ukene vil vi gjenta dette i Tyskland, Europa og globalt, hevder aktivist Ronja Künkler fra Last Generation.

Ni aktivister fra gruppen Just Stop Oil ble onsdag pågrepet i Storbritannia, mistenkt for å ha planlagt å forstyrre flytrafikken på Heathrow. 

2024-07-24T11:58:00Z dg43tfdfdgfd