HARRIS LETER ETTER VISEPRESIDENT: – DU FåR IKKE NOE BEDRE ENN EN ASTRONAUT

Harris leter etter visepresident: – Du får ikke noe bedre enn en astronaut

Et flertall av delegatene til demokratenes landsmøte om fire uker har gått ut med støtte til Kamala Harris som partiets presidentkandidat i høst.

Harris kaster ikke bort noe tid på å velge sin kandidat til visepresident, skal man tro amerikanske medier.

Kan bli én av disse

Det er heftige spekulasjoner rundt hvem Harris ønsker å stille sammen med i høst, og nå kan vi være nærmere et svar.

Natt til tirsdag norsk tid, skriver Wall Street Journal-journalist Ken Thomas at Harris-kampanjen allerede har kontaktet seks aktuelle visepresidentkandidater.

Disse seks skal ha blitt bedt om å dele nødvendig informasjon om seg selv til kampanjens bakgrunnssjekk, ifølge reporter-veteranen:

  • Nord-Carolina-guvernør Roy Cooper
  • Arizona-senator Mark Kelly
  • Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro
  • Michigan-guvernør Gretchen Whitmer
  • Minnesota-guvernør Tim Walz
  • Illinois-guvernør J.B. Pritzker

Merkbare navn som ikke har fått plass på listen er samferdselsminister Pete Buttigieg og Kentucky-guvernør Andy Beshear, som har bekreftet til CNN at han ikke har blitt bedt om å sende inn dokumenter.

Les også:

Les også: Aller første måling: Kamala Harris bak, men haler innpå Donald Trump

Sier nei

Michigan-guvernør Whitmer er blant de aller heteste navnene i partiet for tiden, og har vært pekt på som en mulig arvtaker etter Joe Biden, dersom partiet ikke ønsker seg Harris.

Det virker ikke som om Whitmer er interessert i å spille andrefiolin, til tross for forespørselen fra Harris-kampanjen.

Les også:

Les også: Kamala Harris kan slå Trump – men hun har store mangler

Mandag ble hun spurt direkte om hun vil takke ja til å bli visepresident, dersom hun er ønsket.

– Nei, jeg har ikke planer om å dra noe sted, svarte hun.

IKKE AKTUELL: Michigan-guvernør Gretchen Whitmer melder seg ut av kampen om å bli Kamala Harris' nummer to. Foto: AP/NTB

Populær guvernør

Josh Shapiro (51) er blant de mest aktuelle navnene. Han vant guvernørvalget i Pennsylvania med stor margin i 2022 mot en Maga-kandidat med Trumps støtte.

HØYAKTUELL: Guvernør i den kritiske vippestaten Pennsylvania, Josh Shapiro, kan bli Harris sin visepresidentkandidat. Foto: Reuters/NTB

– Ønsker du å påvirke en vippestat så kan du ikke finne noen bedre, har CNN-analytiker Harry Enten nylig sagt om Shapiro.

Enten viser til valget i 2020, da Shapiro ble gjenvalgt som justisminister i delstaten samtidig som Biden vant Pennsylvania over Trump.

– Han fikk høyere oppslutning enn Joe Biden. Faktisk hadde han det beste valgresultatet av alle demokratene som stilte for hele Pennsylvania det året.

Ankepunktet mot Shapiro er at enkelte i partiet vil mene at han er for moderat, mener CNN-analytikeren.

En større meningsmåling tatt opp i alle delstatene viste i april at Shapiro var USAs åttende mest populære guvernør.

52 prosent av befolkningen i Pennsylvania er fornøyd med jobben Shapiro gjør, mens kun 26 prosent er misfornøyd.

14 plasser lengre ned på samme liste, finner man Nord-Carolina-guvernør Roy Cooper (67). Han vant guvernørvalgene i 2016 og 2020 - to år da Trump vant presidentvalget i delstaten.

Nord-Carolina regnes som en vippestat også i årets valg.

– Man kan argumentere for at han har mest erfaring av alle de aktuelle kandidatene, sier Enten i CNN.

ROY COOPER: 48 prosent mener han gjør en god jobb som guvernør, mens 36 prosent mener det motsatt, viser en måling i Nord-Carolina. Foto: Reuters/NTB

– Han ville «drept» Trump

Den eneste i Senatet som virker å være aktuell for Harris, er Mark Kelly (60) fra Arizona.

– Han har en veldig god livshistorie. Kan du finne noe bedre enn en astronaut? Det tror jeg ikke du kan, er dommen fra Enten i CNN.

CNN-eksperten mener et ankepunkt mot Kelly er at han, i likhet med Harris, ikke har like god ledererfaring som det for eksempel en guvernør har.

AKTUELL: Mark Kelly tas i ed som Senator av Harris. Visepresidenten innehar også rollen som president av Senatet. Foto: AP/NTB

Joe Biden vant Arizona med svært liten margin i 2020, men lå 5,5 prosentpoeng bak Trump på målingene der da han trakk seg, ifølge 538.

Kelly er tidligere Nasa-astronaut med 54 dagers erfaring i verdensrommet.

Han er gift med tidligere representant Gabby Giffords, som overlevde å bli skutt i hodet i 2011. Seks ble drept under skytingen.

Hun måtte gi opp livet som folkevalgt, men ble i stedet blant landets fremste aktivister for strengere våpenlover.

Etter lang tid som en trygg republikansk delstat, har Arizona blitt en vippestat de siste årene.

Kelly har vunnet valg til Senatet her i både 2020 og i 2022.

Tidligere seniorrådgiver for Barack Obama i både 2008-valgkampen og Det hvite hus, David Axelrod, liker Kelly så godt at ville valgt han som presidentkandidat dersom man kunne valgt helt på nytt.

– Han ville drept Trump. Krigshelt, jagerflypilot, astronaut og gift med Gabby Giffords, en helt og et ikon. Han er fra en vippestat, er moderat og har vært sterk på innvandringspolitikk.

SKRYTER AV MARK KELLY: Tidligere Obama-rådgiver David Axelrod. Foto: AP/NTB

Hyllesten kom i podkasten Hacks On Tap, før Biden trakk seg og pekte på Harris.

Lærer og rikmann aktuell

Minnesota-guvernør Tim Walz (60) har vært mer anonym på den nasjonale scenen enn enkelte andre på denne listen, men dukker likevel opp som en aktuell kandidat for Harris.

Den tidligere læreren og sersjantmajoren i nasjonalgarden, ble guvernør i 2019 og vant enkelt gjenvalg fire år senere.

POPULÆR PÅ HJEMMEBANE: 49 prosent av befolkningen i Minnesota mener Walz gjør en god jobb, mens 43 prosent mener det motsatt, ifølge samme måling som vi tidligere har nevnt. Foto: AFP/NTB

Walz har hatt flere politiske seiere i delstaten. Han har styrket abortrettigheter, strammet inn våpenlover og legalisert marihuana til eget bruk.

Ingen republikansk presidentkandidat har vunnet Minnesota siden 1972, men Trump kom svært nære i 2016, og har ligget likt med Biden på målingene i det siste. Minnesota er nabostat med vippestaten Wisconsin.

Illinois er trygt demokratisk i høstens valg, men ligger i Midtvesten sammen med flere vippestater. Guvernør J.B. Pritzker (59) skal være aktuell som visepresident.

Han er den rikeste politikeren i USA, ifølge Forbes, med en formue på 38,6 milliarder kroner. Pritzker-familien grunnla hotellkjeden Hyatt på 1950-tallet.

J.B. PRITZKER: Illinois-guvernøren kan tilby en skarp tunge og en tykk lommebok dersom han velges. Foto: AP/NTB

Skulle Harris velge Pritzker, kan guvernøren gi så mye penger han ønsker direkte til valgkampen.

Axios skriver at Pritzker er kjent for å ha en «skarp tunge» og at han ofte har forsvart Biden offentlig og kritisert de mest kjente republikanske guvernørene.

Pritzker er dog noe splittende i egen delstat. Til tross for at demokratene som regel vinner Illinois med stor margin, mener kun 44 prosent at Pritzker gjør en god jobb, mot 41 prosent som mener det motsatte.

2024-07-23T08:14:45Z dg43tfdfdgfd