PENSJONISTER RAMMES: – Må SPISE GRøT

Pensjonister rammes: – Må spise grøt

– Jeg synes det har blitt ganske sprøtt. Prisøkningen er helt vanvittig. Ikke minst fisk har blitt veldig dyrt. Det er nesten like dyrt som biff, sier Ingebjørg Godskesen.

Hun er fylkesleder for Pensjonistpartiet i Agder. Hun snakker med flere eldre som virkelig sliter med å få pengene til å strekke til.

– Mange jeg kjenner kjøper varer som er i ferd med å gå ut på dato og som selges med rabatt. Flere spiser grøt slik som man gjorde i gamle dager.

Les også: Kiwi, Rema og Extras prisgrep på smør: – Overraskende

Mindre mat for pengene

Matprisene har økt med 18,8 prosent de siste to årene. I samme periode har pensjonene økt med 11,5 prosent. Pensjonistene får rett og slett mindre mat for pengene nå enn for to år siden.

– Før kunne man velge noe som er billigere, men nå er nesten alt dyrt. Fisk har helt ville priser. Selv frysevarene er knalldyre nå, sier Godskesen.

Fisk er blant maten som har økt aller mest, og har blitt 22 prosent dyrere på to år.) Enda kraftigere har prisøkningene vært for frukt og grønnsaker. Her har økningen vært på henholdsvis 27,3 og 26,1 prosent.

«Billigere» øl og brennevin

Det er altså sunne varer som har økt aller mest.

Samtidig har øl, vin og brennevin hatt en mer moderat prisvekst. Her har faktisk prisene økt mindre enn pensjonene.

Så mens pensjonistene får mindre mat for pengene i dag, kan de få mer øl, vin og brennevin i stedet.

– En viktig årsak til at prisen på alkohol ikke har økt like kraftig som matprisen er avgiftene, sier seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå (SSB) Espen Kristiansen.

– Avgiftene er en så stor og fast del av utsalgsprisen at dette demper den prosentvise prisveksten som har kommet som følge av dyrere korn, druer, strøm og transport, sier han.

LUKSUS-LAKS: Laks til 344 kroner kiloen. Det er det mange pensjonister som ikke kan unne seg, ifølge Ingebjørg Godskesen. Foto: Privat

Les også: Prisnivået på Gardermoen: – Du er fanget, det er bare «kjør på»

Nytt og høyere prisnivå

Økningen vi har sett i matprisene de siste to årene er sjelden kraftige. Og dessverre mest trolig kommet for å bli.

– Det vi ser nå er trolig et nivåskifte. Matprisene etablerer seg på et nytt og høyere nivå, sier Kristiansen i SSB, og påpeker:

– Man kan ikke utelukke helt at matprisene generelt vil gå noe ned, men vi vil nok ikke se noen reversering tilbake til det gamle nivået. Det er lite sannsynlig, sier han.

Les også: First Price-priser går i taket: – Rart de øker så kraftig

Han peker på kriger, konflikter og klimaendringer som viktige årsaker til at matprisene har gått i været.

– Hvis krigen i Ukraina tar slutt vil det være positivt for matprisene. Men klimaendringene vil jo være der, og det kan gi dyrere mat.

Går på helsa løs

Ingebjørg Godskesen i Pensjonistpartiet frykter at de høye matprisene rett og slett vil gå på helsa løs.

– Mange av de som har lav pensjon må ty til usunn mat. Det er ikke bra i det hele tatt. Vi vet at sunn mat forlenger livet.

– Vi blir jo rådet til å spise sunt, men det er ikke lett med de prisene, sier hun.

FRYSEDISKEN: – Før kunne du unne deg biff eller fisk av og til, selv om man var pensjonist. Det går ikke lenger. Jeg tittet i frysedisken - prisene var ikke bedre der. Til og med fiskepinner var dyre, sier Godskesen. Foto: Privat

Nettavisens prissjekker viser at flere matvarer har økt kraftig i pris det siste året. Vesterålens fiskeboller har økt i pris med 67 prosent. Stabburets klassiske makrell i tomat har økt med 45 prosent. Også lavprismerker som First Price har hatt en ekstrem prisøkning siste året.

– Jeg var i butikken og så laksepriser på over 300 kroner. Det er som prisen på biff, sier hun.

Les også: Hvilke prisøkninger reagerer du aller sterkest på?

– Ingen tenker på pensjonistene

Pensjonene har altså økt mindre enn matprisene.

– For en minstepensjonist som får 192.000 i året hjelper det ikke mye om pensjonen øker med noen få prosent. Det blir ikke mange kronene av det. En som er i full jobb og tjener 800.000 vil jo få mye mer selv om lønnsøkningen i prosent er like stor, sier hun.

– De rike blir rikere, og resten må slite med mange av de samme utgiftene som er like for alle, mat, strøm og avgifter koster det samme for alle, sier hun.

Hun er ikke fornøyd med hvordan pensjonistene blir behandlet.

– Jeg synes uansett regjering, så er det ingen som tenker på pensjonistene, sier Godskesen.

Hun håper pensjonistene vil samle seg i et politisk parti. Da vil pensjonistene få mer makt til å påvirke, mener hun.

– Ofte blir det snakket om at vi “får” pensjon. Akkurat som vi er veldig heldige. Dette er jo penger vi har betalt inn gjennom mange år, og som vi får tilbake. Men vi er prisgitt hva politikerne mener vi skal få, sier Godskesen.

2024-06-29T06:45:00Z dg43tfdfdgfd