SOVJETISK FLAGG ER HEIST På SVALBARD

Det er selskapet Trust Arktikugol som heiste flagget på fjelltoppen, Pyramiden, på Svalbard, skriver The Barents Observer. Trust Arktikugol er et russisk statseid selskap som driver med kullutvinning i Barentsburg på Svalbard.

TV 2 har spurt om kommentar fra selskapets direktør, Ildar Neverov, som var med å heise det fem ganger tre meter store flagget.

Han sier til TV2 at han ikke kan kommentere saken, men henviser til selskapets sosiale medier.

Se video: Her overgir russerne seg

Fortsatte den gamle tradisjonen

I et innlegg på Instagram skriver Trust Arktikugol at de fortsatte den gamle tradisjonen med å heise det røde flagget på toppen av Pyramidefjellet.

Fire timer skal turen ha tatt. Turfølget skal ha bestått av både innbyggere i bosetningen Pyramiden, og turister.

– Interessant å merke seg maleriet til kunstneren S. Jakovleva, til ære for 40-årsjubileet for landsbypyramiden, der det også er et flagg synlig, skriver selskapet på Instagram, der det er lagt ved et bilde av et maleri som skal fremstille Pyramidefjellet med et rødt flagg på toppen.

– Tradisjonen er gjenfødt og vil leve videre!, står det i Instagram-posten.

Pyramiden er et lite samfunn på Svalbard og har sitt navn fra fjellet som ligger rett ved siden av. Bosetningen har vært sovjetisk, senere russisk, siden 1927.

Byttet ut norsk flagg

sovjet-flagg 2
Dette er turfølget som heiste det sovjetiske flagget. Foto: Instagram / @arcticugol

Ifølge The Barents Observer skal det også ha blitt heist opp et annet sovjetisk flagg på Svalbard.

Avisen skriver at det i flere år har hengt et norsk og et russisk flagg ved siden av hverandre på en kran. Men det norske flagget er nå byttet ut med et sovjetisk flagg.

Ifølge professor ved UiT Norges arktiske universitet, Kari Aga Myklebost, har bruken av de sovjetiske flaggene to formål. Hun sier den brukes som en sentral del av Trust Arktikugol utvikling av turisme.

– Samtidig fungerer det som en strategi for å styrke russisk tilstedeværelse på Svalbard og fremkalle ideer om sovjetisk storhet og historisk revansjisme, sier Myklebost til The Barents Observer.

Seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt, Andreas Østhagen, understreker til TV 2 at flaggheisingen er symbolpolitikk med lite reelle konsekvenser.

– På Svalbard møtes Russland og Vesten. Det viser hvor opptatt noen er av å markere seg på Svalbard, sier Østhagen til TV 2.

2024-07-02T14:16:15Z dg43tfdfdgfd