UTREDNING: BESTE ALTERNATIV FOR NATIONALTHEATRET VIL KOSTE 9,75 MILLIARDER KRONER

Løsningen har en samlet kostnadsprognose på 9,75 milliarder kroner, sier prosjektleder Simen Bakke i Statsbygg under overrekkelsen av utredningen fredag.

Det innebærer at dagens bygning rehabiliteres, men at man erstatter dagens biscener med scener under Tullinløkka, noen hundre meter unna. Samtidig skal man rehabilitere Nasjonalgalleriet. Den samlede gjennomføringstiden for den foreslåtte planen er 18 år, hvilket også er det korteste tidsperspektivet av alle tre alternativer.

Billigste løsning koster 6,95 milliarder

De to andre foreslåtte løsningene er en såkalt «Delt løsning med oppgradering», som innebærer at det etableres to biscener utenfor sentrum samt oppgraderer hovedscenen, samt en «Delt løsning uten oppgradering», som innebærer at man gjør et minimum av oppussing av bygningen. Disse anslås å koste henholdsvis 9,3 milliarder og 6,95 milliarder kroner.

– Alle alternativene for Nationaltheatret er dyre og krevende. Det er flere dilemmaer i denne saken, og det er ingen enkle løsninger, sa kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap).

Hun understreket også at regjeringen ikke har tatt stilling til utredningen.

Håper på vedtak i løpet av stortingsperioden

Overfor NTB legger hun til:

– Nå skal det gjøres en kvalitetssikring, og så skal jeg sørge for at regjeringen får denne saken på bordet så fort som mulig.

– I løpet av denne stortingsperioden?

– Ja, det håper jeg.

Teaterets egne er positive.

– Dette er en meget god utredning, sier teatersjef Kristian Seltun.

– Må investere

Han understreker at de ikke forlater teateret før de har en alternativ scene å være på. Tillitsvalgt Thorbjørn Harr understreker at det må investeringer til.

– Hvis man vil ha et nasjonalteater i Norge som kan levere på internasjonalt nivå, og være en spydspiss innenfor kulturfeltet, en hjørnesteinsbedrift, da må man investere, sier Harr til NTB.

Utredningen er gjennomført på oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.

   

2024-06-28T08:56:16Z dg43tfdfdgfd